Modern Japans lakwerk in Japanmuseum SieboldHuis

This post is also available in: English

Van zaterdag 16 september tot en met 26 november 2017 presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling Lak. Modern Japans lakwerk. Deze tentoonstelling toont een selectie werken van elf Japanse kunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaagse werk.

De deelnemende kunstenaars van Lak. Modern Japans lakwerk zijn gevestigde namen in de Japanse kunstwereld en hun werk is een afspiegeling van de hedendaagse lakcultuur in Japan. Velen van hen zijn als docent verbonden aan Japanse academies en leiden een nieuwe generatie kunstenaars op die samen de toekomst van urushi (lakwerk) bepalen.

Lakwerk wordt vandaag de dag nog actief onderwezen aan Japanse kunstacademies in Tokyo, Kyoto, Naha (Okinawa), Wajima en Kanazawa. De studenten ondergaan een strenge training, waarin ze leren om het kostbare materiaal laagje voor laagje op te bouwen en te polijsten tot een perfect egaal oppervlak. Daarna specialiseert de kunstenaar zich in een van de klassieke decoratietechnieken, zoals maki-e (gesprenkeld goudpoeder), chinkin (graveerwerk) of raden (parelmoerwerk). Het maken van een enkel kunstwerk kan maanden tot jaren in beslag nemen en vergt enorme precisie en doorzettingsvermogen. Wat niet veel mensen weten is dat de klassieke techniek tegenwoordig ook wordt toegepast in de hedendaagse kunstuitingen. Hierdoor is het lakambacht langzaam getransformeerd tot autonome kunstvorm. Naast traditionele kommen en lakdozen worden nu ook enorme schilderijen en metershoge sculpturen gemaakt. Door deze moderne toepassingen wordt dit eeuwenoude ambacht in stand gehouden voor de toekomst.

De objecten in Lak. Modern Japans lakwerk tonen het spanningsveld tussen het behoud van het oude en de zoektocht naar het nieuwe. Klassieke motieven, technieken en materialen zijn duidelijk herkenbaar in de moderne werken. Zoals bijvoorbeeld de traditionele kleurstelling rood/zwart in het laksculptuur van Kawaguchi Mitsuru, het gebruik van schelpenmotieven en goudpoeder in de objecten van Mitamura Arisumi of de subtiele sprankeling van parelmoer in het kleine doosje van Sasaki Tatsuro en het wandpaneel van Murata Koken. Deze tentoonstelling is een hoogwaardige aanvulling op de 19e -eeuwse lakkommen, -dozen en -kwasten die te bewonderen zijn in de vaste opstelling van Japanmuseum SieboldHuis en geeft een duidelijk beeld van de veelzijdigheid en de toekomst van urushi, wat de tentoonstelling een must see maakt voor liefhebbers van lakwerk.

Gelijktijdig met Lak. Modern Japans lakwerk brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’. Japanmuseum SieboldHuis is te vinden aan Rapenburg 19 in Leiden en geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Entree is € 8,00, met een museumkaart kun je gratis naar binnen en kinderen tot en met 12 mogen gratis naar binnen.

Bron: Japanmuseum SieboldHuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?