Recept: Anko Koshian

Anko (餡子) of an (餡) (rodebonenpasta of adukibonenpasta) is een zoete pasta gemaakt van rode adukibonen, die gebruikt wordt in de Japanse, Chinese en Koreaanse keuken. De pasta wordt bereid door het koken en fijnstampen van adukibonen. Vervolgens wordt de pasta aangezoet met suiker of honing. De schillen van de bonen kunnen worden verwijderd door te zeven waardoor een gladde en meer homogene pasta ontstaat.

Er zijn verschillende soorten, dus voor ieder wat wils. Hou je bijvoorbeeld meer van een bite dan neem je de grovere versie van gekneusde hele bonen met schil. Ben je meer van zacht dan is er deze versie die geheel gepureerd en gezeefd is.

In de Japanse keuken zijn de meest voorkomende soorten:

 • Tsubuan (粒餡), volledige rode bonen, gekookt met suiker en verder niets
 • Tsubushian (潰し餡), waarbij de bonen worden gepureerd na het koken
 • Koshian (漉し餡), waarbij de pasta wordt gezeefd om de schillen te verwijderen is de meest voorkomende vorm
 • Sarashian (晒し餡), waarbij de pasta eerst werd gedroogd en terug aangelengd met water

In de Japanse taal verwijzen een aantal namen naar rodebonenpasta zoals an (餡), anko (餡子) en ogura (小倉). Strikt genomen kan de term an aan bijna elke zoete gepureerde pasta refereren, hoewel aangenomen wordt dat er rode bonen gebruikt worden. Alternatieve namen zijn shiroan (白餡), pasta gemaakt van Japanse witte bonen en kurian (栗餡), pasta gemaakt van kastanjes.

2) Moeilijkheidsgraad: ✩✩✩

Dit is gebaseerd op de lange bereidingstijd, minimale ingrediënten, de benodigde keukenspullen en de mogelijkheid tot simpele aanpassingen voor andere versies.

Benodigdheden:

♡ Weegschaal
♡ Grove zeef
♡ Fijnere Zeef
♡ Kaasdoek
♡ pan met deksel
♡ Schaal (2)

Ingrediënten:

Voor de Anko Koshian

 • Blik of zakje droge anko bonen 200 gram
 • Suiker 200 gram
 • Water

Methode

Stap 1: Bij droge bonen  moetje ze eerst  8 tot 12 uur laten weken,  bij bonen uit blik (wel goed opletten  dat je de niet gezoete versie hebt i.v.m. met dat je later suiker ga toevoegen) spoel je de bonen even en kan je gelijk aan de slag.

Stap 2: Weeg en meet alles af en zet klaar voor gebruik.

Stap 3: Was/spoel de bonen eerst goed om ze van de buitenste onzuiverheden te ontdoen. De bonen moeten 3 keer zo groot zijn geworden als je de droge bonen die geweekt  hebben gaat gebruiken.

Stap 4: Doe de bonen in een steelpan en zet ze onder water +/- 1 cm boven bonen.  Breng ze even aan de kook giet dan af doe er nieuw water in en breng weer aan de kook. Doe dit kort koken 3 keer. Dit is om verdere onzuiverheden uit de bonen halen.

Stap 5: Daarna giet je de bonen af doe je ze weer terug in de pan met water en breng je ze even aan de kook, draai dan gas/elektra terug naar lager vuur om te sudderen voor  zo’n 90 minuten met de deksel op pan. Blijf wel controleren of ze onder water blijven staan anders moet je het water wat aanvullen. Tegen het einde van de suddertijd moet je ook kijken of je de bonen al makkelijk fijn kan drukken tussen de vingers. Als dit zo is dan mag je stoppen met ze te sudderen.

Stap 6: Vervolgens even afgieten en dan gaan we ze door de grove zeef halen die met een lepel en zo nu en dan een scheutje water. Waarbij je ervoor zorgt dat wat er dor de zeef komt opgevangen wordt in schaal.

Stap 7: Na de eerste keer zeven gaan we nu door alles wat je hebt opgevangen door een fijnere  zeef halen wederom met een lepel met lepel en klein beetje water. Ook dit vangen we weer op in een schaal.

Stap 8: Wat je dan overhoud  doen we in een zeefdoek en gaan we uitwringen. Tot een droge pasta.

Stap 9: Deze droge pasta gaat vervolgens terug in de pan nog niet verwarmd samen met de 200 gram suiker goed doorroeren, er zal weer wat vocht loskomen.

Stap 10: Dit pasta/suiker mengsel  gaan we nu uitkoken op een laag tot gemiddeld vuur waarbij we blijven roeren om te voorkomen dat de suiker verbrand. Je zal zien dat de bleke pasta weer een donkere kleur krijgt.  Dit uitkoken duurt zo’n 20 minuten.

Stap 11: Nu alles laten afkoelen in schaal en daarna kan je er balletjes van maken voor bijvoorbeeld Mochi vulling of het  in andere gerechten gebruiken.

De anko of rodebonenpasta wordt voornamelijk in zoetigheden gebruikt in de Japanse keuken zoals:

 • Anmitsu (あんみつ), een dessert bestaande uit rodebonenpasta, kleine blokjes agargelei en stukjes fruit, geserveerd met siroop.
 • Anpan (あんパン), een zoet broodje gevuld met een pasta van rode bonen.
 • Daifuku Mochi (大福), een gebakje bestaande uit een kleine rondje gestoomd rijstdeeg gevuld met een pasta van rode bonen.
 • Dango (団子), een dumpling gemaakt van rijstmeel overgoten met rodebonenpasta.
 • Dorayaki (どら焼き), gebak bestaande uit twee kleine pannenkoekjes gemaakt van castelladeeg rond een vulling van rodebonenpasta.
 • Manjū (饅頭), een gestoomde cake gevuld met een pasta van rode bonen.
 • Oshiruko of Zenzai, adukibonensoep, vaak geserveerd met rijstcake.
 • Taiyaki (鯛焼き), een visvormige cake gevuld met rodebonenpasta.
 • Yōkan, een dik geleidessert gemaakt van rodebonenpasta, agar en suiker.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?