AVO Blog interview met bedenker van Guy人48: James Collins

This post is also available in: English

Ook al wordt er niet heel veel aandacht geschonken aan de Japanse idol industrie op AVO Blog, wordt het wel met regelmaat in de gaten gehouden. Opeens werd ik gewezen op een nieuwe idol band die wel heel erg bijzonder is; een groep bestaande uit alleen maar buitenlandse jongemannen wonende in Japan: Guy人48 (lees: Guyjin48). Daar moet mee gesproken worden! Ik sprak met de bedenker van Guy人48, James Collins, over de start van de band en wat we mogen verwachten!

Guy人48; Japan’s eerste idol band volledig bestaand uit buitenlandse jongemannen. Dit is geen grapje toch?
James: Het is heel serieus. Ik krijg geregeld berichten van mensen die geheel overtuigd zijn dat dit een grap of hoax is. Gezien het project nog steeds in een vervroegd stadium is, denk ik dat het normaal is dat mensen zo denken. Maar wanneer we meer kunnen laten zien, zal dat wel veranderen.

AVO Blog: Wanneer kwam je op het idee om dit project te starten en wat is precies het concept van Guy人48?
James: Ik kwam met dit idee ongeveer 4 jaar geleden wanneer ik voor het eerst naar Japan was verhuisd en Engelse les gaf in Kuki, Saitama. Ik herinner mij nog dat ik zat in mijn kleine appartement, die geregeld was door de school waar ik Engelse les gaf, en ik op zoek was naar Japanse muziek om mijn luistervaardigheden te verbeteren. Dat was de eerste keer dat ik in contact kwam met idol muziek. Nadat ik AKB48 tegenkwam, realiseerde ik mij dat er niet een versie was die bestaat uit alleen maar buitenlanders, en kort daarna bedacht ik de naam van de groep: Guy人48. Dus daarna bedacht ik mij hoe cool het wel niet zou zijn om een project te starten en nadat ik met veel mensen heb gesproken, was ik intoe staat om het concept zoals het nu bestaat te bedenken en uiteindelijk een start te maken aan het project. Wat betreft het concept, ik hoop dat Guy人48 een soort van platform kan zijn om Japanse mensen te introduceren aan de buitenlandse bevolking van Japan, terwijl het tegelijkertijd de culturele begrip kan promoten en hopelijk meer mensen kan aantrekken om vanuit het buitenland naar Japan te komen om te studeren en te leven. Ik geloof er echt in dat Guy人48 een nieuw voorbeeld kan zijn van hoe de kracht van muziek mensen positief kan raken en beïnvloeden.

AVO Blog: Wat waren de reacties van menesn nadat je je project had aangekondigd?
James: De reacties waren merendeel positief. Nadat het CrunchyRoll artikel was gepubliceerd en vertaald werd in een aantal andere talen, kreeg ik heel veel feedback. Natuurlijk kreeg ik ook wel wat negatieve reacties, maar veelal kreeg ik reacties van mensen die enthousiast waren over het idee en het concept leuk vonden. Heel veel aandacht die ik kreeg in termen van media aandacht kwam voornamelijk van mensen en groepen buiten Japan. Ik heb nog geen aandacht gekregen van Japanse media. Ik verwacht dat, wanneer de eerste single en muziekvideo klaar is, de aandacht van het Japanse publiek zal komen.

AVO Blog: Je bent al een tijdje op zoek geweest naar nieuwe leden. Hoe moeilijk is het om genoeg geïnteresseerde mannen met diverse nationaliteiten te vinden voor Guy人48?
James: Na het CrunchyRoll artikel kreeg ik vele aanmeldingen. Het artikel werd als eerste vertaald naar Indonesisch, dus half van de aanmeldingen kwamen van mensen die leven in Indonesië. Een ander land waar ik veel aanmeldingen van ontvangen heb was de Verenigde Staten, gezien ik Craigslist gebruikte om potentiële aanmelders te bereiken. Maar uiteindelijk is het enorm uitdagend om nieuwe leden uit diverse landen te vinden. Ik heb zelfs flyers gemaakt en ben naar plaatsen zoals Shin-Okubo geweest om deze uit te delen aan diegene die eventueel wel pasten bij de groep. Dat was uiteindelijk veel moeilijker dan ik dacht, en ik kwam met lege handen thuis. Ik denk dat, als we wat te laten zien hebben, en mensen zien dat we een echte groep zijn, dat het makkelijker gaat worden om mensen te vinden die mee willen doen.

AVO Blog: Ben je nog steeds op zoek naar nieuwe leden?
James; Yup, we zijn nog steeds op zoek naar meer jongens van over de gehele wereld. We hebben momenteel China, Verenigde Staten, Korea, Venezuela, Saudi Arabie, Canada, en Verenigd Koninkrijk. Maar ik zie graag meerdere landen gerepresenteerd, dus ik ben op zoek naar meer leden die in aanmerking komen.

AVO Blog: Momenteel zijn jullie bezig met het maken van muziek. Wat voor genre en onderwerpen kunnen we verwachten van Guy人48?
James: Onze eerste single gaat behoorlijk poppy klinken. Ik denk dat het een beetje gaat klinkt als Morning Musume. Sinds we zo veel leden hebben met diverse achtergronden, die ook nog diverse talen spreken, denk ik dat het mogelijk is om een beetje van alles te doen. Onze eerste single gaat behoorlijk mainstream idolstijl zijn, maar wat we later gaan produceren, dat zal echt liggen aan wie er nog meer mee gaan doen aan dit project. Ik dnek niet dat ik de hele groep wil binden aan een genre of een bepaalde sound, maar aan de andere kant wil ik wel een signature style aanhouden voor Guy人48. Om eerlijk te zijn weet ik niet eens waar we gaan eindigen muzikaal gezien, maar het zal wel goed komen naarmate we verder vorderen. Zelfs ik ben zeer enthousiast om te zien wekle kant we op zullen gaan.

AVO Blog: Vanaf het prille begin ben je bezig geweest met het vinden van mannelijke studenten die zich in Japan bevinden, waarmee je een groep mee kan vormen. Als je een idol bent, betekent dit dat je heel veel moet oefenen als het komt tot dansen, zingen, en het maken van nieuwe muziek. Dat kan betekenen dat je te maken heb met een behoorlijke strakke planning naast het studeren. Wat is momenteel het oefenschema?
James: Gezien het erg moeilijk is om leden te vinden, al helemaal leden die ook nog aan het studeren zijn bij taalscholen of aan de Japanse universiteiten, heb ik besloten om leden te vinden die ook werken. Dus niet ieder lid is een student, op dit moment. Iedereen studeert de Japanse taal op een bepaalde manier. Maar inderdaad het inplannen van een schema is behoorlijk moeilijk. Iedereen heeft of school of werk elke dag, dus de tijd dat we elkaar kunnen ontmoeten en oefenen is zeer gelimiteerd. Op dit moment hebben we een demo, gemaakt door Soul’d Out’s Shinnosuke, voor onze eerste single en zijn we aan het voorbereiden om het op te nemen aan het einde van september/begin oktober. Het lukt ons momenteel om een keer in de week te ontmoeten. Meeste van de tijd is iedereen voor zichzelf aan het oefenen. Wanneer het allemaal echt van start gaat, ben ik zeker dat ik meer tijd nodig heb van alle leden, en dat wordt nog ingewikkelder. Ik ben zeker dat het uiteindelijk wel goed gaat komen. Het heeft alleen een beetje inzet nodig.

AVO Blog: Tokyo 2020 is over een aantal jaren, wil je iets voor elkaar krijgen met Guy人48 voor de Olympische Spelen van start gaan?
James: Ik hoop echt dat we een goed deel van vooruitgang kunnen maken voor de Olympische Spelen in 2020. Sinds het concept zeer gericht is op culturele acceptatie en het creeren van een meer multiculturele omgeving in Japan, denk ik dat we zeker een soort van gezicht kunnen worden van een meer buitenlandervriendelijk Japan. Japan is eigenlijk momenteel zeer bezig met het maken van een image waarbij ze meer vriendelijk zijn naar buitenlanders, meer toegankelijk zijn in het licht van de komende Olympische Spelen, evenals een aantal andere, serieuze sociale problemen waar Japan mee geconfronteerd wordt. Ik hoop echt dat we een groot aandeel mogen hebben in het maken van zo’n positief beeld.Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken en ons bericht te verspreiden, maar ik denk dat het best wel cool zou zijn als we een onderdeel kunnen zijn van de Olympischel Spelen op een of andere manier. We zullen natuurlijk heel hard moeten werken om dat te laten gebeuren. Wij zullen ons best doen!

AVO Blog: Als je kunt dromen over het samenwerken met andere idol groepen, met welke groep of groepen zou jij graag samen willen werken?
James: Eigenlijk zou ik met elke groep samenwerken die met ons het podium willen delen. Als we zover komen qua niveau om te kunnen optreden met AKB48 of Morning Musume, zou dat echt een droom zijn die uit zal komen. Maar gewoon samen te kunnen optreden met elke idol groep in Japan zou echt een privilege zijn. Ik heb eigenlijk best wel veel respect voor de maker van You’ll Melt More, Taichi Take. Ik heb zijn boek gelezen over hoe je je eigen idol groep maakt, en de manier hoe ik Guy人48 samenstel is best wel vergelijkbaar aan de manier hoe hij zijn groep heeft gemaakt, dus om met hem te kunnen samenwerken zou echt geweldig zijn. Optreden met Korea’s eerste idol groep bestaande uit buitenlandse jongens, Exp Edition, zou ook wel interessant zijn. Ook, een van de leden is een grote BABYMETAL fan, en hij had al gezegd dat hij het erg leuk zou vinden om met hen te mogen optreden.

AVO Blog: Is er nog iets wat je wil delen met de lezers?
James: Guy人48’s debuut is nog steeds een beetje ver weg, maar hou je ogen open. We zijn heel hard bezig met de single, en daarna gaan we werken aan een video en om op het podium te kunnen optreden met de eerste groep jongens. Iedereen is zeer enthousiast en kijkt ernaar uit om alles te geven om ons bericht te verspreiden en de beste idolmuziek als buitenlanders in Japan te maken, dus alstjeblieft steun ons! Ook, mocht je vrienden hebben die in Tokyo wonen waarvan je denkt dat die past als een Guy人, laat het hen weten dat we op zoek zijn naar nieuwe leden. Dankjewel!

Ik wil graag James bedanken voor zijn tijd om de vragen te beantwoorden. Mocht je Guy人48 willen volgen, dan kan dat door middel van de officiële website, maar ook Facebook en Twitter!

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?