Editor’s Letter: Hoezo Japan?

Al van jongs af aan vond ik het interessant om naar landkaarten te kijken om erachter te komen welke landen en plaatsen er allemaal zijn. Van mijn moeder ontving ik een luxe versie van een wereldatlas, die groter is dan een normale atlas en daardoor niet echt past in een boekenkast, die ik vaak opende om te bladeren.

De luxe Twee-In-Een Wereldatlas heeft continenten verspreid over een aantal pagina’s, waardoor er meer details naar voren kwam. Daarnaast bevat het satellietbeelden van de wereld, zodat er vergeleken kan worden. Naast het feit dat ik ook een globe bezit en daar vaak genoeg aan draaide om te kijken over welk land ik meer informatie wilde hebben, was het reizen naar andere landen niet een normaal iets voor het gezin waar ik in mij bevond. We gingen niet zo heel vaak op vakantie, en als we dan toch op vakantie gingen bleven we in Nederland. En dat is helemaal niet zo erg, want Nederland heeft genoeg mooie plekken, denk maar aan de natuurgebieden zodat je tot rust kan komen. Maar voor mij lonkte het reizen naar andere landen, en hierdoor is de interesse gegroeid om meer te weten te komen over deze landen.

Maar hoe kwam ik bij Japan?

Ik keek weleens naar reisprogramma’s op de televisie uit pure interesse. Het is erg inspirerend om te zien wat er allemaal te vinden is op deze wereld, maar toen ik Floortje Dessing in het programma Yorin Travel in de straten en natuur van Japan zag ronddwalen, was ik verkocht! Om dan direct te zien welke verschillen er zijn tussen de steden Tokyo en Kyoto verwonderde mij direct, en ik wilde er meer over te weten komen en uiteindelijk ook met eigen ogen willen zien!

Reizen naar Japan was voor mij al een hoge drempel. Ik zocht informatie op over reizen naar Japan en kwam terecht bij de groepsreizen, want ik zag het niet echt zitten om alleen te gaan. Die groepsreizen leken mij wel interessant om diverse redenen: je bent onder begeleiding aan het reizen en krijgt de informatie die je graag te weten wil komen over de plekken die je bezoekt, je leert nieuwe mensen kennen. Toch leken de groepsreizen mij gehaast en kort te duren. De prijs was hetgeen waar ik overheen viel, maar ik had wel meteen een leidraad van hoeveel ik moest sparen zodat ik met gemak naar Japan kon gaan.

Anime

In dezelfde tijd kreeg ik toegang tot het internet en ontdekte ik diverse andere dingen in connectie met Japan. Ik keek namelijk al een tijdje de animeseries Dragon Ball Z, Pokemon, en Gundam Wing. Allemaal series die op dat moment op de televisie te zien waren. Ik was mij in eerste instantie niet bewust van het feit dat de oorsprong van deze series het Land van de Rijzende Zon was. Eenmaal deze ontdekking gemaakt te hebben, kwam ik via het internet in contact met diverse mensen die een interesse hebben in anime.

Zij werden mijn internetvrienden en adviseerden mij titels van anime en manga die zij goed vonden. In die tijd kreeg ik ook een betere internetconnectie en kon ik ook veel meer opzoeken, daarvoor was ik toch wel afhankelijk van telefoontikken en de boeken in de bibliotheek om meer te weten te komen van het land Japan. Het moderne Japan boeide trok mij dieper en dieper het land Japan in. Omdat geschiedenis op school mijn favoriete vak was, kon Japan er ook niet aan ontkomen om meer te weten te komen over de historie van het land.

Ook wilde ik de taal onder de knie krijgen, om daarmee een begin te maken ben ik op zoek gegaan naar een penvriendin. Behoorlijk ambitieus, want mijn eerste Japanse penvriendin, een studente in Tokyo, schreef gewoon in het Engels naar mij.

Muziek uit Japan

Ondertussen bleef ik anime kijken, en kwam ik in contact met mensen die mij in contact brachten met de anime soundtracks. De soundtrack die behoorde tot de anime Cowboy Bebop kon ik op dat moment niet waarderen, omdat ik de anime niet gezien had. Het duurde een aantal jaartjes voordat ik de Japanse muziek herontdekte op mijn eigen manier. Ik kwam in contact met Maximum The Hormone en HEAD PHONES PRESIDENT: Harde muziek uit Japan werd mijn nieuwe interesse.

Het internet was voor mij de mogelijkheid om meer en meer te weten te komen over Japan, en zo kwam ik ook via diverse websites terecht bij de diverse Japanse bandjes die nieuwe muziek uitbrachten. Ook al was het her en der nogal schaars, ik leerde steeds meer muziek kennen in genres van rock tot metal, van cyber tot pop. Ik begon muziek te eten, alsof het zoete koek was, en wilde meer en meer ontdekken. Het is ook dankzij het internet dat ik een eigen forum ben gaan starten om diverse informatie te delen en meer informatie te verkrijgen. Sommige forumleden hadden kennis van bepaalde onderwerpen die ze graag deelden, en ik nam dat graag tot mij. Uiteindelijk is mijn interesse in Japan een beetje uit te hand gelopen, en spreek ik tegenwoordig over een passie.

Francisca van AVO

Dat is niet zo gek, want na het starten van een forum, kwam ik een aantal jaren later met het idee van een blog en kwam ik toevallig terecht in het organiseren van concerten. Ik ga tegenwoordig geregeld naar concerten van Japanse acts om te fotograferen en verslagen te schrijven, maar ook naar andere Japan gerelateerde evenementen en conventies. Heel soms heb ik een stand om AVO te promoten, maar veel vaker loop ik er rond met mijn camera en notitieblokje. Mensen kennen mij tegenwoordig als Francisca van AVO, al zal het ook wel te maken hebben met het feit dat ik mijn zwarte [AVO] button met trots draag tijdens dit soort evenementen.

Uitdagingen

Inmiddels heb ik een aantal jaartjes Japanse les gevolgd aan de Volksuniversiteit in Den Haag, en ook al ben ik vaak genoeg onzeker over de uitspraak van mijn Japans, ik begin steeds meer en meer de Japanse taal te begrijpen. Mijn missie om beter te worden in de Japanse taal, al zal het met de drukte waar ik mij nu in bevind dankzij AVO, het stapje voor stapje zijn. Maar het zou toch tof zijn als mijn communicatie met diegene waar ik mee samenwerk kan vergemakkelijken door mijn kennis van Japans.

Mijn interesse in Japan is zoals je kunt lezen geen fase, maar duidelijk een passie. Dat is trouwens ook te merken met het feit dat ik dolgraag weer terugwil naar Japan, na mijn reis vorig jaar. En dankzij alle nieuwe uitdagingen die op mijn pas is gekomen, is mijn passie voor Japan alleen maar groter geworden. Ik ben benieuwd wat de komende jaren nog meer op mijn pad zal komen!

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?