MV Review: DUALUZ – EGO

This post is also available in: English

DUALUZ is een enorm nieuwe visual kei band, van start gegaan in mei 2017, bestaande uit zanger zL, gitarist Hironobu, bassist Tsubasa en drummer Takuto. Alle bandleden lijken fris begonnen te zijn in de muziekwereld, behalve de gitarist (die ook programmeert), hij was een tijdje actief als gitarist bij de band Romancing Saga (ロマンシング性).

Direct bij het begin wilde DUALUZ goed van start gaan met het mini album EMPTINESS ERROR. Eind augustus kwam de eerste single EGO uit. Van dat liedje is een muziekvideo gemaakt.

De intro van EGO trekt je naar binnen dankzij het gitaar- en basswerk in combinatie met de geprogrammeerde electronische geluiden, deze toevoeging maakt de track extra interessant en zorgt ervoor dat het in je hoofd blijft hangen. Eenmaal als de drummer er vol in gaat, is het plaatje compleet: laat het hevige liedje van start gaan!

Waar nog aan gewend moet worden, maar zeker aan je groeit naarmate je de liedjes van DUALUZ vaker beluister, is de nasale stem van zL. In eerste instantie leek het niet te passen bij de muziek, doordat zijn stem bijna monotoon lijkt en de muziek zwaar werd aangezet in het begin en eventueel een zware stem een logischere keuze had geweest, maar op het moment van het refrein wordt zijn stem begeleid met een tweede stem. Dit maakt het refrein veel sterker en melodieuzer dan als zL alleen gezongen zou hebben.

De muziekvideo zit simpel in elkaar. Je ziet de band in het geheel een optreden geven in een sjieke kamer met ornamenten, kroonluchter en een raam die in eerste instantie glas-in-lood lijkt te zijn, maar uiteindelijk beplakt is met gekleurde papiertjes. In de hoek waar hoogstwaarschijnlijk een openhaard bevindt zie je de bandleden nog solo in beeld spelen om ze wat beter te introduceren aan het publiek. Verder zie je dat zL graag zingt tegen een muur en uit het raam kijkt. Ondanks dat deze video een simpele opzet heeft, is er wel degelijk nagedacht hoe de camerawerk moet zijn, er is namelijk veel focus op de instrumenten die bespeeld worden.

Er is weinig vergelijkingsmateriaal te vinden van de band, behalve de eerste muziekvideo, getiteld 不可視モノトーン die terug te vinden is op het eerste mini album. Als je die muziekvideo naast EGO zet, merk je meteen dat de band in een paar maanden tijd niet stil heeft gezeten qua groei. EGO is een melodisch liedje die graag in je hoofd blijft hangen, zL houdt zich in deze track vast aan zijn echte stem in plaats van een stemvervormer in 不可視モノトーン (Fukashi monotoon), al past het resultaat prima bij het liedje laatstgenoemde. Daarbij laat hij geen grunts horen in EGO, terwijl dit best had gekund. Al met al is een aangenaam en melodieus liedje die laat zien dat DUALUZ zeker een band is die je in de gaten moet houden.

Score: 69/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?