Waarom je CAMERA JAPAN Festival 2017 niet wil missen!

This post is also available in: English

Nog een weekje wachten en dan gaat de 12e editie van CAMERA JAPAN Festival 2017 van start. Allereerst van 21 tot en met 24 september in het LantarenVenster in Rotterdam, een week later van 29 tot en met 1 oktober is Kriterion in Amsterdam de locatie voor het filmfestival.

Het filmprogramma is alweer eventjes uit, en inmiddels is de promotie van alle films die te zien tijdens de 2017-editie in volle gang.

Zoals elk jaar pikt AVO Blog een handje vol aan films uit die het meeste aanspreekt, maar al met al biedt CAMERA JAPAN Festival 2017 dit jaar meer dan veretig films aan, variërend van arthousedrama’s en komedie tot horror en anime. De focus ligt dit jaar op het Japanse eiland Kyushu. Vrijwel alle films in het programma zijn Nederlandse premières, waaronder vier Europese premières.

1. Mother, I’ve Pretty Much Forgotten Your Face

Punklegende Michiro Endo, bekend om zijn extreme live-optredens met zijn band The Stalin, is op een speciale tour om zijn zestigste verjaardag te vieren als de verwoestende aardbeving in het oosten van Japan plaatsvindt. Endo, inwoner van Fukushima, is diep geraakt door de ramp. Deze documentaire, geschoten tijdens Endo’s tour, schetst een fascinerend zelfportret van een rusteloze artiest. De film, uit 2016, zal tijdens CAMERA JAPAN Festival 2017 zijn Nederlandse première genieten. De film zal op zondag 24 september te zien zijn om 21.30 uur.

2. Boys for Sale (売買ボーイズ)

Urisen zijn meestal heteroseksuele mannen die hun lichaam verkopen aan andere mannen. In deze oprechte en openhartige documentaire vertellen ze over hun leven, hoe ze ooit in de prostitutie zijn beland en hun ervaringen. Plaats van handeling is de wijk Shinjuku 2-chome in Tokyo, ook wel bekend als de homohoofdstad van Azië. Boys for Sale is de eerste film van de hand van regisseur Itako en is geproduceerd door Ian Thomas Ash (die we beter kennen van de documentaire A2-B-C). Boys for Sale is te zien op vrijdag 22 september vanaf 19.30 uur.

3. Her Love Boils Bathwater (湯を沸かすほどの熱い愛)

Als bij Futaba kanker wordt geconstateerd en ze te horen krijgt dat ze nog maar twee maanden te leven heeft, besluit ze direct een lijst te maken met zaken die ze nog snel wil regelen. Bovenaan staat het opsporen van haar vervreemde echtgenoot. Maar ze maakt zich vooral ook zorgen om dochter Azumi, die op school wordt gepest en een ernstig gebrek aan zelfvertrouwen heeft. De film, van de hand van Ryota Nakano, was een enorme hit in de Japanse bioscopen en tevens de Japanse inzending voor de Oscars, en is voor het eerste te zien in Nederland op zondag 24 september vanaf 12.30 uur en een week later op zondag 1 oktober vanaf 12.30 uur.

4. Noise (製作委員会)

Debuut van de jonge regisseur Yusaka Matsumoto (1992) over de beruchte Akihabara moorden in 2008. Twaalf jaar na de massamoord volgen we verschillende personages, van een veelbelovende popster tot een jonge zonderling die als bezorger werkt. Allemaal hebben ze iets anders overgehouden aan de moorden, en daar komen de problemen van het heden ook nog bij. De Nederlandse premiere vindt plaats op zondag 24 september om 19.00 uur.

5. A Silent Voice (聲の形)

Wanneer een nieuwe leerlinge zich aanmeldt op Shoya’s middelbare school, pest Shoya haar tot ze van school wisselt. Nadat zijn klasgenoten hem buitensluiten vanwege zijn gemene gedrag besluit Shoya een beter persoon te worden. Maar de fouten uit zijn verleden blijven hem in de weg staan. Dit hartverscheurende melodrama, van de hand van Naoko Yamada, was in Japan een grote hit bij zowel de critici als het publiek. De Nederlandse premiere vindt plaats op zaterdag 23 september om 19.00 uur.

Kyushu als thema

In 2017 besteedt CAMERA JAPAN speciale aandacht aan Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan. Kyushu is het meest zuidwestelijk gelegen deel van Japan en geldt om die reden ook wel als poort naar de rest van de wereld. Bovendien heeft Nederland al jaren een bijzondere band met Kyushu: voor meer dan 200 jaar was de Nederlandse handelspost gesitueerd op het eiland, in de haven van Nagasaki.

Niet alleen films

CAMERA JAPAN biedt niet alleen films aan, maar ook een pop-up markt, en een aantal tentoonstellingen. Een van de tentoonstellingen richt zich op het thema van CAMERA JAPAN dit jaar: Kyushu. De tentoonstelling, A Bird’s Eye View of Kyushu, bevat prenten die variëren van legendes over de omliggende zeeën tot prachtige landschappen (zowel realistisch als fantasierijk), historische veldslagen en fantasievolle afbeeldingen van Nederlandse handelaren op Deshima in Nagaski.

Daarnaast is de tentoonstelling Hāfu2Hāfu te zien van fotograaf Tetsuro Miyazaki, die uit elk land ter wereld een hāfu portretteert (een Japanse term voor mensen met een dubbele afkomst). Zelf is Miyazaki half Belg en half Japanner. Bij elke foto deelt de fotograaf de meest prangende vraag van de gefotografeerde op het gebied van identiteit, saamhorigheid en opgroeien met twee verschillende culturen. Een selectie van de foto’s wordt getoond tijdens het festival.

Beide tentoonstellingen zijn alleen te bezoeken in Rotterdam.

Er zullen ook diverse andere activiteiten plaatsvinden, zoals een miso workshop, bierproeverij, interventies en optredens van Yasuhito Arai en Noriko Tujiko. Laatstgenoemde heeft de film Kuro gemaakt die ook te zien is op de 2017-editie van CAMERA JAPAN. Verder is de installatie Opening Traditions van Emilie Pallard, Makiko Shinoda en Niels Heymans te zien, begeleidt met een korte film en een lezing.

Meer informatie

Tickets en meer informatie over alle films die CAMERA JAPAN Festival 2017 te bieden heeft is te vinden op de website van CAMERA JAPAN.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?