CD Review: Lucifer’s Underground – 不実なアンブレラ (Fujitsu na amburera)

This post is also available in: English

Lucifer’s Underground is een visual kei band uit Nagoya, welke hun activiteiten gestart zijn in 2013. Zoals hun uiterlijk al suggereert is het werk van deze band wat duisterder dan de gemiddelde visual kei band, en de lyrics worden geschreven door vocalist Hina.

Hina en gitarist Maki waren voorheen leden van de successvolle Matina-band AZALEA en later speelden ze samen in de band hurts. Bassist Yuuri was voorheen lid van redelijk bekende UNDER CODE PRODUCTION-bands chariots en Cu[be]. Bassist Toki en drummer Yōichi kwamen officieel bij de band in 2017, en lijken voorheen niet actief te zijn geweest in bekende bands. De band is getekend onder umbrella records, waar Yuuri ook een vertegenwoordiger van is.

Hun eerste mini-album, 不実なアンブレラ (Fujitsu na amburera, Insincere umbrella), werd uitgebracht op 4 maart 2015. De cover voor dit album is tevens ook een van de eerst gepubliceerde officiële foto’s van de band.

Tracklist:
1. 不実なアンブレラ (Fujitsu na amburera)
2. リストカットと性行為 (Risutokatto to seikooi)
3. Meu amor é
4. 流転 (Ryuuten)
5. 桜 ~for weste child~ (Sakura ~for weste child~)

De eerste track, die ook de naam van het album draagt, is een redelijk kalm nummer vergeleken met de rest. Het ritme is catchy en de melodie is opmerkelijk, al lijkt het mij alsof de focus van dit nummer meer op Hina’s sterke stem ligt als hij de andere instrumenten leidt.

Wanneer je voor het eerst naar het tweede nummer luistert suggereert het een positieve, bijna vrolijke atmosfeer. Maar toen ik de titel las, welke zoiets betekent als “pols snijden en geslachtsgemeenschap” merkte ik toch iets surrealistisch en obscuurs op in die ‘vrolijke’ atmosfeer.

Meu amor é, het derde nummer, is mijn persoonlijke favoriet. Het is een tragisch liefdesverhaal met lyrics die makkelijk te begrijpen zijn, maar toch een diepere betekenis om zelf in te vullen hebben.
Het nummer is melodieus, verdrietig en sterk tegelijkertijd, wat erg goed past bij de lyrics. Wat ik het leukste vindt aan dit nummer is hoe Hina zijn vocale bereik tentoonstelt. Zo gaat hij een paar keer van heel erg diep naar hoog in een paar seconden.

流転 (Ryuuten) is waarschijnlijk het meest duistere en krachtige nummer op het mini-album. Ook hier laat Hina zijn kunnen zien door niet alleen laag en melodieus te zingen, maar ook met schreeuwen. Deze schreeuw-delen zijn erg energiek en maken het nummer daarom erg populair bij live shows omdat het perfect is om te headbangen en andere furitsuke.

Het laatste nummer zou je een opsomming van het hele album kunnen noemen. Het bevat zowel heavy delen, compleet met schreeuw als kalme gedeelten die meer melodieus zijn en toch weer de focus terug brengen naar Hina’s vocals, hoewel de gitaren ook erg duidelijk aanwezig zijn. Het nummer eindigt met een kerkhymnal-achtig gedeelte welke zowel 桜 ~for weste child~ (Sakura ~for weste child~) als het hele album tot een glorieus einde brengen.

Om het nog even op te sommen: dit album is zeker een aanrader voor degenen die van wat duistere en zwaardere muziek houden, alhoewel melodieuze delen met een groot bereik en controle van vocals meer aanwezig zijn dan het schreeuwen. De variatie in alle nummers laat duidelijk zien hoeveel moeite de leden erin gestoken hebben. Drie van de vijf leden, inclusief Hina -degene die alle lyrics schrijft-, hebben ten slotte aardig wat ervaring opgedaan door hun vorige bands en het produceren van muziek.

Aangezien de band getekend is bij een indie label in plaats van een major label en zichzelf omschrijft als underground muziekanten zijn ze niet zo bekend buiten Japan. Daarom is 不実なアンブレラ (Fujitsu na amburera) alleen verkrijgbaar in Japan en via de officiële website van de band. De prijs inclusief BTW is ¥‎ 2180, en dat is ongeveer € 17.00.

Score: 92/100

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?