Kijkadvies: De kracht van Osomatsu-san

This post is also available in: English

In de herfst van dit jaar is het tweede seizoen te bekijken van gag anime Osomatsu-san. Veel is er nog niet over bekend over de inhoud van de aankomende serie, behalve dat het weer van de hand zal zijn van Studio Pierrot en dat Viz Media de animeserie heeft gelicenseerd en dat je het gewoon weer kunt bekijken op Crunchyroll.

Osomatsu-wie?

Osomatsu-san is een adaptatie van Osomatsu-kun, een mangaserie gemaakt door Fujio Akatsuka, die liep van 1962 tot 1969. Er kwam uiteindelijk een anime hiervan met dezelfde titel, in 1966 door Studio Zero en in 1988 door Pierrot. Speciaal voor de 80ste verjaardag van Akatsuka, hij overleed op 72-jarige leeftijd in 2008, werd deze anime geproduceerd in 2015. De anime gaat over de Matsuno familie bestaande uit 6 ondeugende en misschien wel stoute zoons (een zesling), onder leiding van de oudste Osomatsu, soms goed te onderscheiden van de rest door zijn rode trui. Verder heten de broertjes Karamatsu (blauw), Choromatsu (groen), Ichimatsu (paars), Jyushimatsu (geel), en Todomatsu (roze).

In de Showa periode zaten ze op de lagere school, maar desondanks zitten ze nog steeds in hetzelfde huishouden, terwijl alles om hun heen behoorlijk is veranderd. De broers zijn nu in de 20, lui, hebben weinig tot geen motivatie om werk te vinden, en kiezen voor het zogenoemde NEET-leven (Not in Education, Employment, or Training).

Aanpassingen

De binnentrekker van het eerste seizoen van Osomatsu-san was aflevering 1 waarin de vele parodieën achtereenvolgend te zien was. Onder andere idol anime, vergelijkbaar met Uta no☆Prince-sama♪, en sport anime zoals Haikyuu werden op een grappige manier getoond, of meer op de hak gezet, zoals je dat mag verwachten van een gag anime. De aflevering moest aangepast worden, omdat er geen uitzondering is op copyright (zonder toestemming) voor parodie. Ook werd aflevering drie aangepast, gezien er klachten binnenkwamen op de parodie van Anpanman, een populaire anime voor kinderen.

Ondanks deze tegenslagen werd Osomatsu-san zeer populair, dat zal misschien ook te maken hebben met de casting van de stemacteurs (seiyuu), te denken aan onder andere Daisuke Ono, Takahiro Sakurai en Hiroshi Kamiya. Het eerste seizoen had 25 afleveringen, en na de laatste aflevering was zelfs de tekst ‘See You Again Someday.’ te lezen. Dat zorgde al voor heel wat speculaties, waardoor fans zelfs beweerden dat de stafleden achter de anime ervoor gezorgd hadden om verborgen berichten te verwerken in de laatste aflevering. Deze verborgen berichten zouden bevestigd hebben dat er wel degelijk een tweede seizoen gepland staat. Maar heel lang bleef het stil rondom de berichtgeving of er een tweede seizoen zou komen.

Zelfs nadat de anime gestopt was, is Osomatsu-san behoorlijk populair gebleven met de diverse merchandise, gadgets, speciale Osomatsu café’s, stage play, maar ook games en manga series. Zelfs nu is de populariteit nog groot in Japan. In september 2016 werd ook bekend dat er zeker interesse was in het werken aan een tweede seizoen. De fans in Japan werden beziggehouden met een special in december 2016, uiteindelijk werden de fans op 6 april 2017 verblijdt met het nieuws dat er wel degelijk een tweede seizoen aan gaat komen.

De kracht van Osomatsu-san

Wat maakt Osumatsu-san nu zo populair? Het zal zeker niet komen door de ‘prachtige’ tekenstijl, maar eerder door de diverse afleveringen die volgestouwd zitten met rare verhalen en humor. Het is niet de humor van iedereen, maar toch weten de grappen en grollen die de broertjes uithalen vele kijkers aan het lachen te maken. Hier en daar zullen wel wat herkenbare momenten bevatten uit eigen leven, maar het vermoeden is dat de populariteit ligt door de dommigheden van de zes broertjes in combinatie met de stemacteurs.

Osomatsu-san is een anime waar je niet te veel bij na hoeft te denken. Bekijk de aflevering en laat het over je heen komen. Soms wordt je op het verkeerde been gezet, en denk je in een geheel andere serie terechtgekomen te zijn, of dat er iets gaat gebeuren wat je totaal niet zou verwachten van Matsuno broertjes en de andere karakters die een rol spelen in de serie. Daarbij hebben de broertjes allen een ander karakter en catch phrase, waardoor je haast niet kunt voorkomen dat fans een bepaalde favoriet hebben, al zou dat ook te maken hebben met de stemacteurs. Mits je niet bekend bent met de zes broertjes, zul je in het begin moeite hebben om ze uit elkaar te halen. Op een gegeven moment zie je de karaktereigenschappen en de kleur truien die ze dragen.

Al met al is het een serie die heel wat gelach moet opwekken, al is bewezen dat sommige grappen niet echt door de beugel kunnen – voorbeeld is aflevering 3 van het eerste seizoen – maar het lijkt dat de kijkers het gauw vergeten zijn en verder gaan kijken naar de avonturen van de deugnieten. In vele gevallen kun je concluderen dat vele gebeurtenissen nergens op slaan, maar dat je het niet kon voorkomen om op de grond te rollen van het lachen. Daarbij ondersteunende dat de animeserie vele merchandise heeft uitgebracht, inclusief soundtracks die gekoppeld zijn aan de diverse karakters, welke voor een vermenigvuldiging van fans heeft gezorgd.

Mocht je het eerste seizoen van Osomatsu-san nog niet bekeken hebben, dan moet je dat zeker nog eens doen bij Crunchyroll.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?