Kanji van het jaar 2012: goud

kinHet geschreven karakter 金 “kin”, dat goud betekent, is gekozen als beste karakter die het sentiment en de gebeurtenissen van Japan in 2012 omschrijven.

De Japan Kanji Aptitude Testing Foundation is een organisatie dat kanji promoot en doet jaarlijks een landelijk onderzoek. Meer dan 260.000 inzendingen kwamen dit jaar binnen. “kin” was de meeste populaire karakter. De hoofdpriester in de Kiyomizu temple in Kioto maakte dit karakter bekend afgelopen woensdag.

Redenen bij het onderzoek onder de respondenten voor het kiezen van “kin” had te maken met de Olympische Spelen in Londen van dit jaar. In totaal haalde Japan 7 gouden, 14 zilveren en 17 bronzen medailles binnen en stond daarmee op de 11de plaats in de Medaillespiegel. Nederland stond op de 13de plaats, België op de 60ste plaats.

Het had ook te maken met het co-winnen van de Nobelprijs voor medicijnen voor Shinya Yamanaka. Samen met Briste onderzoeken John Gurdon wonnen zij deze prijs voor hun onderzoek naar stamcellen dat baanbrekend was.

Als laatste symboliseerde het de opening van de Tokyo Skytree. De televisietoren en tevens hoogste bouwerk van Japan opende afgelopen 22 mei van dit jaar.

Al met al was dit voor de Japanners genoeg om te kiezen voor “kin”.

In 2011 was “kizuna” het winnende karakter, wat staat voor familiebinding. In 2010 gingen de meeste stemmen voor “sho” wat heet betekent, dit was een referentie naar de hete zomer dat jaar. En in 2009 werd er gekozen voor “shin” dat nieuw betekent, gezien Barack Obama de eerste zwarte president van Amerika werd.

Bron: JapanToday, NOS OS 2012, NOS.nl

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Eén gedachte over “Kanji van het jaar 2012: goud

  • 13 december, 2012 om 18:22
    Permalink

    Heel leuk dat ze zo positief bij dit jaar kunnen blijven =). Heel erg mooi!

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?