Steeds verrassend Boris: ook op State-X New Forms!

De Japanse band Boris wilde ik al heel lang live zien. Toen ze vorig jaar gingen optreden in de 013 in Tilburg was ik er dan ook bij. En ook dit jaar, toen bekend werd dat zij één van de bands waren op het State-X New Forms festival in Den Haag.

Voor Boris stond 60 minuten op de planning en daarom hebben ze een aantal liedjes moeten schrappen voor hun optreden in Nederland. Maar dat mag de pret niet drukken, want uiteindelijk hadden ze een aantal goede liedjes voor ons op de planning staan!

Atsuo (drum en back vocal) start netals de vorige keer met een aantal slagen op de gong. Tijd voor Boris om te starten.

Ze trapten hun optreden af met het liedje Huge van Amplifier Worship. Een traag liedje, maar zware gitaren dat onder het genre drone valt. Ik stond vooraan en in het midden en kon alle bandleden even goed bekijken. Naast mij stond een langharige jongen te genieten van de muziek, terwijl hij de gitaaraanslagen meedeed op zijn luchtgitaar. Het liedje dat standaard ruim 9 minuten duurt, was een perfecte start van het optreden. De gitaren dreunden heerlijk door mijn lichaam.

Pink kan natuurlijk niet missen, het publiek ging uit zijn dak, voor mij was het ook genieten! Tijdens dit liedje heb ik dan ook niet gefotografeerd, ik heb genoten! Mijn haren gingen heen en weer. Ik probeerde mee te zingen en anders mee te neurien. Mijn armen gingen omhoog, ook ik ging uit mijn dak!

Boris blijft zelf niet stilzitten. In de tijd dat ik ze niet live heb gezien hebben zij nieuwe releases uitgebracht, waaronder een split met Joe Volk. Twee van de nieuwe liedjes (Vanilla en Angel) zijn geschrapt van de setlist vanwege tijdgebrek, maar Boris liet wel 有視界Revue horen. Het liedje is gebruikt voor een commercial, maar het was voor het eerst dat ik het liedje in geheel hoorde en dat beviel mij wel.

Ook het nieuwe liedje Cosmos werd ten gehore gebracht, dit staat op de split van Joe Volk. Een rustig liedje die je meeneemt naar een andere wereld.

Boris eindigde met flood. Van origine is dit liedje in vier delen, omdat het ruim een uur lang is. Een perfect liedje om mee te eindigen, want Boris maakte er een eigen draai aan. Atsuo (drum) kon op het eind weer de aandacht trekken door te slaan op de gong en te staan op zijn drums. Het einde van het concert is in zicht!

Wata (gitaar en zang) ging het hele optreden op in de muziek, het leek vaak alsof ze niet meer in de gaten had dat ze speelden voor een publiek. Takeshi (bass, rhythm gitaar en zang) leek wat moeite te hebben om boven de muziek uit te komen met zijn zang. Het leek alsof de microfoon te zacht stond opgesteld. Maar dat mocht de pret niet drukken, want instrumentaal klonk het perfect.

Mochten ze volgend jaar weer komen, dan ben ik weer van de partij. Dit is een band dat telkens weet te vernieuwen en nog steeds klinkt als Boris. Mij weten ze altijd te boeien.

Zo’n festival is een prima middel om nieuwe bands/acts te leren kennen. Ik hoop ook dat het optreden van Boris heel wat mensen fan heeft gemaakt! Ik heb uiteindelijk mijn laatste centen voor deze maand uitgegeven aan een CD (Heavy Rocks) en t-shirt van Boris. Al met al was het voor mij een prima afsluiting voor 2012!

Setlist

intro
01. Huge
02. Rainbow
03. Pink
04. 有視界Revue
05. Statement
06. Cosmos
07. flood

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

5 gedachten over “Steeds verrassend Boris: ook op State-X New Forms!

 • 28 december, 2012 om 13:36
  Permalink

  Klinkt alsof je superveel fun gehad hebt! Ik ben heel blij voor je☆ Het is een heel mooi verslag(*^^*)

  Reactie
  • 28 december, 2012 om 20:26
   Permalink

   Ik heb het zeker naar mijn zin gehad! Dankjewel!

   Reactie
 • 28 december, 2012 om 20:08
  Permalink

  Vind het geweldig dat je de Setlist erbij hebt geplaatst! Prima foto’s ook, de sfeer straalt ervan af.

  Reactie
  • 28 december, 2012 om 20:26
   Permalink

   Jazeker, ik heb met mijn beste Japans aan Wata (gitariste) gevraagd of ik de setlist mocht hebben (die op haar versterkertje stond)! Ik was nogal blij! De band heeft de hele tour lang een vaste setlist aangehouden, maar moest helaas afwijken op het festival. Doordat ik de setlist heb, weet ik welke liedjes waren afgevallen. Dankjewel voor je reactie en compliment!

   Reactie
 • Pingback: Boris @ State-X New Forms, The Hague | Francisca Hagen

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?