Sumo worstelen, een beetje geschiedenis in het nu!

Japan staat bekend om veel zogenaamde traditionele dingen. Geisha, bloesem, ronde bruggetjes, tempeltjes en het sumo worstelen. Hoewel ik een grote voorstander ben van een land bekijken zoals het nu is (echt waar, niet iedereen loopt meer in kimono) vind ik ook dat oude cultuur zeker in leven moet worden gehouden. Het is een stukje geschiedenis dat nog bestaat.

Afgelopen januari heb ik zo’n stukje geschiedenis mogen bekijken. De arena voor sumo worstelen in Tokyo werd gebruikt voor dit evenement en het toeval wilde dat ik toevallig ook in Tokyo was. Zo’n kans laat je dan natuurlijk niet liggen!

Is sumo echt zo traditioneel en indrukwekkend als gezegd wordt? Is het waardig genoeg om genoemd te worden wanneer men het over Japan heeft? Absoluut! Wanneer de echte profs tegen elkaar worstelen is dat op zijn zachtst gezegd een “clash of the Titans”!

Sumo in Tokio - door Darcy MarisDe arena in Tokyo kenmerkt zich als de bekendste hal voor het sumo worstelen en is ook erg mooi. De tribunes zijn verdeeld in twee verdiepingen. De beste plekken op verdieping twee kosten ruim 80 euro, de goedkoopste gaan weg voor 35 euro. De plekken op de eerste verdieping (wat in Nederland de begane grond wordt genoemd) kosten tussen de 90 en 120 euro. Maar voor dat geld heb je dan wel een dagkaart en kan je dus in- en uitlopen wanneer je wil, jouw plek blijft gereserveerd! De echte liefhebbers, die een dure plek kopen, moeten wel een aparte verklaring ondertekenen hiervoor. De beste plekken zijn namelijk direct naast de arena en je loopt dus het risico een worstelaar bovenop je te krijgen, als hij de cirkel uitvalt! Tot mijn grote leedvermaak (wat toch het beste vermaak blijft!) gebeurt dat, zeker bij de mindere worstelaars, op regelmatige basis! Je mag hier dan ook niet zitten als je zwanger bent, hartklachten hebt, of dergelijke problemen.

Boven de cirkel waarin geworsteld wordt, hangt het dak van een shinto tempel. De cirkel zelf is gemaakt van een aparte klei, bedekt met een dun laagje zand en wordt voor iedere wedstrijd gereinigd door een shinto priester.

Sumo in Tokio - door Darcy MarisEn dan het worstelen… Wat indrukwekkend zeg. Natuurlijk begint er eerst een ceremonie waarin de worstelaars (rikishi in het Japans, sterke mannen) in hun handen slaan om aandacht van de goden te vragen en vervolgens hun handpalmen openen om te laten zien dat ze ongewapend zijn. Ze stampen hierna even op de ring om het “kwaad” eruit te verdrijven. En dan wordt er een koude oorlog gevoerd, bij de profs, de makuuchi, mag deze 4 minuten duren (vroeger zat er geen limiet aan en werd er soms uren “oorlog gevoerd”). In deze 4 minuten strooien zij met zout, intimideren elkaar door hun benen op te tillen en op de grond te stampen, strooien ze met meer zout, intimideren elkaar door op hun hurken te gaan zitten en elkaar aan te kijken, strooien ze met nog meer zout en… dat 4 minuten door. Op papier lijkt het misschien saai, maar in het echt is de spanning op zo’n moment te snijden!

Sumo in Tokio - door Darcy Maris

Wanneer de 4 minuten dan om zijn wordt er geworsteld zodra beide mannen de grond aangeraakt hebben. En als er een minuut geworsteld wordt is het lang. Meestal is een wedstrijd binnen een halve minuut beëindigd. De

“vriendelijke grote mannen” botsen tegen elkaar aan en tackelen elkaar, slaan elkaar, tillen elkaar op, pakken de lendendoekjes, doen wat er nodig is om de tegenstander uit balans te krijgen. Het is werkelijk indrukwekkend wat zo’n massa spieren voor elkaar kan krijgen!

Sumo in Tokio - door Darcy MarisAls ik heel eerlijk ben moet ik toegeven dat ik niet verwacht had dat sumo zo leuk zou zijn. 6 uur lang heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten en gekeken naar dikke, gespierde, grote mannen. Het is geweldig om te zien hoe een traditie in leven wordt gehouden met al het reinigen, ritueel stampen en de koude oorlog die gevoerd wordt. Laten we wel eerlijk zijn, er is natuurlijk veel veranderd door de jaren heen, en dat kan ook niet anders. Toch staat sumo nog redelijk dicht bij zijn oorspronkelijke roots, en dat is te merken!

Het is een snelle en spannende sport, en zeker een die samen in een zin met het land Japan genoemd mag worden!

Darcy Maris

Moderator van 'I love Japan' op AVO Forum.

3 gedachten over “Sumo worstelen, een beetje geschiedenis in het nu!

 • 1 februari, 2013 om 12:45
  Permalink

  Superleuk verslag en leuke foto’s. Erg gaaf dat je het met eigen ogen hebt gezien!

  Reactie
 • 1 februari, 2013 om 21:44
  Permalink

  Ooit wil ik dat ook graag echt zien :)
  Lijkt me echt een fantastische ervaring.

  Reactie
 • 5 februari, 2013 om 18:38
  Permalink

  Bij deze sumo lijkt me nu wel een stuk interessanter dan eerst, t leek me eerst een beetje een saaie sport.
  Gave fotos ook ^^

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?