AVO meet: Samurai in Wereldmuseum

samuraiMomenteel loopt de tentoonstelling Samurai in het Wereldmuseum in Rotterdam. Deze tentoonstelling bestaat uit meer dan 300 objecten die te maken hebben met de samurai. Bijzonder onderdeel zijn de kostbare samuraigeschenken aan het Nederlandse koningshuis, eind 19e eeuw. Dankzij bruiklenen van musea en privécollecties uit Japan en Europa, biedt het Wereldmuseum een spectaculair totaaloverzicht van de samuraicultuur.

Krijgers en kunstenaars
De tentoonstelling start met een krijgsraad van negentien samuraigeneraals in volle uitrusting. Hun imponerende harnassen, helmen en zwaarden illustreren de hoogontwikkelde strijdcultuur. Bezoekers voelen direct hoe het feodale Japan werd verscheurd door binnenlandse oorlogen. Desondanks kende de samurai krijgselite een verfijnde culturele levensstijl. Zenfilosofie en kunst speelden een grote rol. De fijnzinnige esthetiek is zichtbaar in verschillende kunstuitingen als kalligrafie, lakwerk, de theeceremonie en theaterkunst. Wie de tentoonstelling bezoekt, ziet hoe de samurai kunst en krijgerschap naadloos met elkaar verbonden. Kenmerkend hiervoor is het verfijnde samuraizwaard, beschouwd als het beste zwaard ter wereld. Dit wapen, ‘de ziel van de samurai’, vormt een hoogtepunt in de tentoonstelling.

AVO meet
Omdat deze tentoonstelling best bijzonder is, hebben we een meeting in te plannen met de leden van AVO Forum! Op zondag 24 februari gaan wij naar het museum en kunnen we ervoor kiezen om met een rondleiding mee te gaan of op onze eigen gangetje het museum rond te lopen. We komen bij elkaar op Rotterdam Station om 12 uur en zullen kennis met elkaar maken. Voor deze meeting gebruiken we de hashtag #AVOmeet op Twitter! Zin om mee te gaan? Aanmelden op het forum kan hier èn op Facebook.

Handig om te weten
Mocht je niet kunnen komen op de AVO meet, dan is het handig om te weten dat de tentoonstelling tot en met 24 maart 2013 zal lopen. De openingstijden van het Wereldmuseum zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.30 uur tot 17.30 uur.
Prijzen voor de tentoonstelling is: 12 euro (inclusief audiotour), kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. En je kan korting krijgen of gratis naar binnen als je een bepaalde kaart hebt, zoals CJP, museumkaart of Rotterdampas.

Over het Wereldmuseum
Gelegen aan de Maas, heeft het Wereldmuseum zich gevestigd in de voormalige Yachtclub van prins Hendrik. Het museum heeft een gratis toegankelijke vaste opstelling met ruim 1.800 topstukken uit eigen collectie. In deze opstelling wordt de spirituele betekenis van de objecten verteld. Naast de vaste collectie
organiseert het museum jaarlijks twee wisseltentoonstellingen met aansprekende thema’s. Het thema zal in het hele museum doorgevoerd worden van gerechten in het restaurant tot het assortiment van de winkel. Deze tentoonstelling zal zes dagen in de week van 10.00 tot 20.00 te bezoeken zijn.

Bron: Wereldmuseum

Let op: Wegens succes is deze tentoonstelling te bezoeken tot en met vrijdag 26 mei 2013. Elke zondag is er een rondleiding tussen 15.00 en 16.00 uur.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?