Valentijnsdag in Japan

Het is 14 februari en dat betekent dat het Valentijnsdag is. Hier in Nederland en België word je er al weken mee doodgegooid door de commercie, maar hoe zit dat in Japan?

Valentijnsdag is de dag wanneer chocolade het meest wordt verkocht in Japan. Japanse meisjes geven chocolade aan de jongen die ze leuk vinden. Dit soort chocolade wordt ‘honmei choco’ (本命チョコ, chocola voor de favoriet) genoemd. Na een maand zal de jongen koekjes teruggeven aan het meisje waarvan hij chocolade kreeg.

Foto: Francisca Hagen

Er wordt ook chocolade gegeven aan de collega’s en vrienden. Dit soort chocolade wordt ‘giri choco’ (義理チョコ) genoemd. Hiermee wordt trouwens niet gezegd dat de vrouw de mannelijke collega’s leuk vindt. Het wordt gezien als verplichting. Daar staat ‘giri choco’ dus ook voor. Over het algemeen is Valentijnsdag het meest populair onder jonge Japanners.

Naast het bekende Valentijnsdag is er op 31 januari een andere dag, dat ook wel een beetje gezien kan worden als Valentijnsdag. Het is ‘Hou van je Vrouw’-dag (Love Your Wife day), een dag waarbij de mannen worden uitgedaagd om hun liefde voor hun vrouw uit te schreeuwen op een podium. Tegenover hun vrouw en het publiek die er staat. Het zogezegde “Schreeuw het van de daken”!

Deze dag is opgezet door de Japan Aanbiddende Echtgenoten Organisatie (Japan Adoring Husbands Association) in 2006 en is sindsdien jaarlijks. Als gevolg van culturele bescheidenheid, vinden Japanse mannen (koppels) het moeilijk om hun liefde te uiten, zelfs binnen de vier muren van hun eigen huis.

Bron: CBS News, Hiroki Tabuchi (voor Milwaukee Journal Sentinel), Japan Today Insight, Eye on the World (Video)

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

4 gedachten over “Valentijnsdag in Japan

 • 14 februari, 2013 om 01:18
  Permalink

  i love valentijn leuk koekjes terug krijgen, krijg er trek van ^^

  Reactie
  • 15 februari, 2013 om 12:57
   Permalink

   Ja he, het is weer eens wat anders dan hoe wij dat doen! Dankjewel voor je reactie! :D

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?