Expositie: Artist in Residence in een Kyoto Machiya 2012

flyer_kyoto_machiya_12In ’t Japans Cultureel Centrum in Amsterdam is er vanaf morgen een expositie te zien van 3 Nederlandse beeldend kunstenaars die een ruime maand in een Machiya hebben verbleven in Kioto.

Een ‘Machiya’ is een traditionele stadswoning in Kioto. Het idee achter een verblijf in een Machiya is dat je als bewoner het alledaagse leven in de stad beter kunt ervaren dan als toerist vanuit een hotel. De tradities en levensstijlen van buurtbewoners zijn zo direct toegankelijk. En zo kan er een wederzijdse uitwisseling van de Nederlandse en Japanse cultuur werkelijkheid worden. Door een verblijf in een Machiya woning kunnen de verschillende begrippen van schoonheid, levensstijl en filosofie samenkomen.

In 2012 waren Tomas Schmall, Annelinde de Jong en Lies Verdenius de beeldend kunstenaars die verbleven in een Machiya. Zij waren van 16 oktober tot en met 26 november in Kioto. Zij werkten aan hun creaties, leerden over de lokale cultuur en traditionele kunsten. Hun inspiratiebronnen lagen in de kleine straatjes met vele Machiya in Kioto, in de productie en het gebruik van Washi (handgemaakt traditioneel papier) en in de prachtige tempeltuinen.

De expositie loopt van 2 maart tot en met 30 maart. Op 2 maart vanaf 13.00 uur zullen de beeldend kunstenaars een presentatie geven over hun verblijf en werk in Kyoto. Entree kost €5,-. Aanmelden kan hier.

Meer informatie over het Kyoto Machiya programma is hier te vinden.

’t Japans Cultureel Centrum is te vinden aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Het is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 18.00 uur.

Bron: Japans Cultureel Centrum

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?