Kyoto San Ensemble in België en Nederland

Het Kyoto San Ensemble dat bestaat uit shakuhachi-meester Yodo Kurahashi, shamisen-speelster Ayako Kurahashi en koto-speler Shigehiro Shimada gaan optreden in België en Nederland! Het gaat om drie optredens.

Foto: Pascal ProvostOp donderdag 14 maart zal de Europese tour van start gaan in Gent. Het optreden in Gent vindt plaats in Muziekcentrum De Bijloke (Kraakhuis). Het optreden gaat van start om 8 uur en zal ongeveer 2 uur duren. Kosten voor dit optreden is €22,- en voor jongeren onder de 26 jaar hoeven maar €18,- te betalen. Het muziekcentrum is te vinden op Jozef Kluyskensstraat 2 in Gent.

Op zaterdag 16 maart zal dit ensemble te horen zijn in RASA in Utrecht. Het optreden gaat van start om 20.30 uur, maar de zaal is al open vanaf 19.30 uur. Kosten voor dit optreden is €22,-, mocht je in het bezit zijn van een RASA-pas, dan betaal je maar liefst €13,20! Ben je in het bezit van een CJP of ben je student? Dan betaal je €18,70 voor het optreden. RASA is te vinden aan de Pauwstraat 13a in Utrecht.

Op zondag 17 maart zal het trio optreden in het Shambhala Meditatie Centrum in Rotterdam. Voor dit concert zal er een Shakuhachi workshop zijn in ditzelfde workshop. De workshop is van 13.00 tot 17.00 uur. Na deze workshop is er een gezamenlijke maaltijd en is het optreden te zin. Kosten voor deze dag is €50,- en €20,- voor toehoorders. Aanmelden voor de workshop kan via dit e-mailadres (ln.te1508337615nalpn1508337615pk@2d1508337615loodr1508337615ev1508337615), maar er is beperkt ruimte. Mocht je alleen het optreden willen bijwonen, dan kost het je €10,- of €7,50 als je student bent. Aanvang voor het concert is 19.30 uur. Het Shambhala Meditatie Centrum is te vinden aan de Mathenesserlaan 401b in Rotterdam.

Programma van het optreden:

1. Shika no Tone (Herten roepen in de Verte) – shakuhachi solo.
2. Taki-Ochi (Waterval) – shakuhachi solo.
3. Yugao (Maanbloem) – duet voor koto en sangen.
4. Chidori no Kyoku (Lied van de Pluvieren) – trio voor twee koto’s en shakuhachi.
Pauze
5. Jimbo Sanya – shakuhachi solo.
6. Hagi no Tsuyu (Dauw op de Japanse Vlinderstruik) – trio voor koto, sangen en shakuhachi.

Het Kyoto San ensemble is in 2008 gestart en treedt regelmatig op buiten Japan. Het ensemble concentreert zich op de traditionele Japanse muziek. Rond de 17de eeuw ontstond in Japan het sankyoku of ‘drie instrumenten’-repertoire dat, zoals het woord zegt, werk voor trio’s promootte: koto (dertiensnarige getokkelde citer), shamisen (driesnarige langhalsluit) en shakuhachi (bamboefluit). Niet de samenklank is het doel, wel de klanksfeer: subtiliteit door de shamisen, elegantie door de koto en zenspiritualiteit door de shakuhachi. De drie sferen/instrumenten laten zich eerst solistisch beluisteren, om uiteindelijk elkaar te kleuren in de sankyoku-trio’s.

Bron: Boeddhistisch Dagblad, De Bijloke, RASA en Shambhala Meditatie Centrum

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?