Canary: fototentoonstelling van Lieko Shiga in FOAM

Wedding Veil, 2007 © Lieko Shiga, courtesy Galerie Priska Pasquer, Cologne
Wedding Veil, 2007 © Lieko Shiga / courtesy Galerie Priska Pasquer, Keulen

De fotografe Lieko Shiga zal vanaf 22 maart haar foto’s tentoonstellen in fotomuseum FOAM in Amsterdam. De tentoonstelling heet Canary en bestaat uit ongeveer 50 werken in verschillende formaten. Naast de foto’s wordt er een film getoond met dezelfde titel (Canary), waarin het beeld begeleid wordt door een meeslepende audiotrack die gecomponeerd is door Yuta Segawa.

In haar werk combineert Shiga lokale mythes en verhalen van gewone mensen met persoonlijke herinneringen, gevoelens en ervaringen. Zo creëert zij fantastische en dikwijls dramatische beelden die refereren aan het schemergebied tussen droom en werkelijkheid. Haar vaak duistere werk is sterk geworteld in de Japanse folkloristische traditie om het bovennatuurlijke als een vanzelfsprekende aanwezigheid te verbeelden. Shiga behoort tot een nieuwe generatie Japanse fotografen. Haar foto’s kenmerken zich door een uitgesproken gebruik van licht en kleur en een krachtige, op de eigen fantasie gebaseerde, beeldtaal.

My Husband, 2007 © Lieko Shiga / courtesy Galerie Priska Pasquer, Keulen
My Husband, 2007 © Lieko Shiga / courtesy Galerie Priska Pasquer, Keulen

De foto’s die in deze tentoonstelling te zien zijn, zijn gemaakt in landen als Australië, Singapore en het noorden van Japan. Om contact te leggen met de lokale bevolking in deze gebieden, stelde Shiga een lijst op aan de hand waarvan ze vragen stelde over bepaalde plekken, persoonlijke ervaringen en anekdotes. Het contact met de mensen en de plekken waaraan ze refereren, vormden het uitgangspunt voor de serie. Maar uiteindelijk is het met name de verbeeldingswereld van de kunstenaar die gereflecteerd wordt in de foto’s.

Bij een eerste ontmoeting met een persoon of plek, of zelfs al daarvoor, visualiseert Shiga het definitieve beeld dat ze gaat maken – alsof ze buiten zichzelf treed en haar lichaam in een andere existentiële staat verkeert. Op deze gemoedstoestand is de titel van de serie gebaseerd: “The body is simply a medium, I kept a canary inside my stomach.”

Lieko Shiga werd in 1980 geboren in de prefectuur van Aichi. Ze leeft en werkt momenteel in Sendai, Japan. In 2004 studeerde ze af aan Chelsea University of Art and Design, London, en behaalde een BA in Fine Arts and New Media. Met Canary won Lieko Shiga de ‘Infinity Award (Young Photographer)’ van het International Center of Photography, New York, in 2009. Haar portfolio werd al in 2007 gepubliceerd in Foam Magazine #12.

De tentoonstelling loopt tot en met 12 mei. FOAM is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Donderdag en vrijdag is FOAM geopend tot 21.00 uur. Entree tot FOAM is €8,75. Studenten betalen €6,00 en CJP €4,50. FOAM is te vinden aan de Keizersgracht 609 in Amsterdam.

Bron: FOAM

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?