Twee Japanse films op 6e editie CinemAsia

cinemasia201372dpiVan 4 tot en met 7 april kunnen de filmliefhebbers zich vermaken met films die niet uit Hollywood komen. Op de 6e editie van CinemAsia kan je kiezen uit meer dan 20 films uit alle delen uit Azië.
Uit het land Japan zijn er twee films naar CinemAsia gehaald.

Voor één van de films is het een Europese première, namelijk EDEN uit 2012. Deze film gaat over Miro die choreograaf en madame is in een gay bar in Tokio, Eden. Wanneer haar vriend Noripee, een perfecte transgender vrouw overlijdt, reflecteren Miro en de dansers van Eden op de afwijzing en afkeuring die ze constant ondervinden van families en de Japanse samenleving. Gezamenlijk besluiten ze het lichaam van Noripee terug te brengen naar haar familie, de familie die hun zoon heeft laten vallen na zijn transformatie. EDEN is geregisseerd door Masaharu Take. Deze film is te zien op zaterdag 6 april om 16.00 uur.

Tokyo Dyke! uit 2011 is een film geregisseerd door Joële Bacchetta en Florence Bujard. Dit is een intieme documentaire van deze twee vrouwelijke regisseurs door een verrassend lesbisch Tokio. Ze komen terecht in Shinjuku-Nichome, het epicentrum van homoseksueel Tokio waar zij zes vrouwen ontmoeten die hun dagelijks Japanse leven leven. Tokyo Dyke! is te zien op vrijdag 5 april om 19.00 uur.

De volgende film is een tip, ondanks dat deze film niet uit Japan komt, maar gewoon uit Nederland. Arigato uit 2012 is geregiseerd door Sandra Beerends. Het gaat over een Indische oma die met haar kleindochter naar het strand gaat. Op het strand speelt haar kleindochter met een Japans jongentje, Koh. Bij oma komen de oorlogsherinneringen aan de voormalige bezetter naar boven die zij had weggestopt. Oma belandt in een emotionele nachtmerrie en verwart onschuldige gebeurtenissen met haar traumatische ervaringen en de dood van haar vader. Op subtiele wijze probeert ze haar kleindochter uit te leggen wat er aan de hand is en Toet blaast de ‘pijn’ weg. Koh, heeft alles gezien en maakt een verzoenend gebaar in de vorm van een bijzonder schelpje dat hij haar geeft. Oma overwint haar aversie en bedankt hem in zijn eigen taal : ‘Arigato’. Deze korte film is op zondag 7 april te zien om 13.00 uur.

CinemAsia Film Festival richt zich op – zoals de naam al zegt – op Aziatische films. Sinds 2003 brengt het filmfestival diverse films naar Nederland van de Aziatische cinema. Het complete programma met alle films is te vinden op de website van Cinemasia. De films zijn te zien in De Balie aan de Kleine Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam. Tickets kunnen binnenkort gekocht worden via de website van CinemAsia en De Balie.

Bron: CinemAsia

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?