Vrouwen vaker betast in Japanse metro?

www.alexandervandergraaf.nl
Metro, 2005 © Alexander van der Graaf

Is het zo dat vrouwen vaker betast worden in de Japanse metro’s dan in de Engelse metro’s? Een jonge Japanse vrouw getuigde dat ze in een volle Japanse metro werd betast door mannen, terwijl ze in Londen niet werd betast in soortgelijke omstandigheden.

Natuurlijk gaan we ons afvragen waaraan dit ligt. Een mogelijke verklaring is dat Engelsmannen zichzelf zien als een ‘gentleman’. Door die visie op zichzelf gaat hij zich ook op een bepaalde manier gedragen. Als gentleman is het absoluut not-done om een vrouw te betasten, zelfs al kan het in het geheim en in alle anonimiteit, zo’n acties kunnen je imago schaden.

Hoe zit dit in de Japanse mentaliteit dan? Daar wordt vooral aandacht besteed hoe mensen die je kent over je denken. Ze geven weinig om wat vreemden denken. Maar dit kan ook op een andere manier verklaard worden. De positie van de vrouw is namelijk heel anders in Japan. In Japan reageren de vrouwen anders dan in Engeland. Ze zal er minder snel roepen, terwijl dat in Engeland wel sneller gebeurd. Ook dit is natuurlijk een deel van de culturen van beiden landen.

Hoe ontstaan die verschillen dan? Ligt het enkel aan de opvoeding van het kind, of zijn er andere invloeden? We stellen ons in dit geval natuurlijk ook de vraag of er verschillen zijn per land, per gebied over wat kan en wat niet kan? We zien natuurlijk allerlei culturele verschillen en het kan niet anders dat die ook wel invloed hebben op onze normen en waarden.

Heb jij een idee hoe zo’n verschillen ontstaan? En waarin kun je zulke verschillen zien? Zijn wij Vlamingen en Nederlanders ook verschillend? En hoe fel verschillen wij met Japanners?

Bron: The Welfare State We’re In

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Eén gedachte over “Vrouwen vaker betast in Japanse metro?

  • 31 maart, 2013 om 23:33
    Permalink

    Being reasonably interested in Japanese culture yet not knowing an incredible amount, I’m unsure of what their customs and ideas are. However, I can certainly testify that on an English train, if you were to do so much as to even just accidentally grope a woman, you would probably be shouted at or given glares by all those around you. I once had a friend that was too scared to move on a train in case he touched the chest of the woman who was standing in front of him, so it’s obvious that we’re worried about other people’s opinions and being just plain rude.

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?