Fototentoonstelling in Museum Volkenkunde: Tokaido gaandeweg

In het Museum Volkenkunde in Leiden is sinds vorige week de fototentoonstelling ‘Tokaido gaandeweg’ te bekijken. Tokaido is de oudste en belangrijkste weg in Japan. Het is de verbinding tussen oost en west, tussen keizer en generaal, tussen geestelijk leider en wereldlijk heerser.

Fotograaf Guus Rijven geeft een hedendaagse visie op de 53 stations van de Tokaido. De weg is 500 kilometer lang die het voormalige keizerlijke hoofdstad Kioto en meer wereldse Tokio verbond.

tokaidoDe tentoonstelling ‘Tokaido gaandeweg’ toetst de traditionele beeldtaal van de klassieke series prenten aan de realiteit van de 21ste eeuw. De som der delen, de fotogalerij, levert commentaar op het vormgegeven landschap en daarmee op het karakter van zijn bewoners. De teksten werpen een blik over de schouder naar het verleden en leggen de serie in de bedding van de tijd. Zo wordt de tocht over land een trip in het hoofd. Blik van een Nederlander, visie van de buitenstaander.

Door de opkomst van het rail- en wegvervoer verloor de Tokaido haar functie. In de twintigste eeuw werd voortdurend gemoderniseerd en gemolesteerd, want conservering van stadslandschappen en architectuur heeft in Japan geen prioriteit. Toch is de Tokaido nog altijd een begrip in het collectief historisch bewustzijn van de Japanner. Delen van de route worden inmiddels weer bewandeld en dorpen en steden tonen commerciële interesse voor dit Japanse equivalent van de pelgrimsroute naar Compestella.

De foto’s zijn te bekijken tot zondag 5 januari 2014. Het Museum Volkenkunde is te vinden aan de Steenstraat 1 in Leiden, op een paar minuten loopafstand van Station Leiden Centraal. Toegang voor volwassenen is €11,-, CJP is €8,- en gratis indien je een museumkaart hebt of een Leidse student bent! Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Bron: Museum Volkenkunde

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?