Ikebana workshop in ’t Japans Cultureel Centrum

ikebana’t Japans Cultureel Centrum organiseert regelmatig interessante workshops, proeverijen en presentaties. Voor liefhebbers soms een unieke kans om die typische Japanse gebruiken en kunstvormen zelf eens te proberen onder professionele begeleiding.

Zaterdag 13 april 2013 kan je een Ikebana workshop volgen van 10.30 tot 12.30 uur. Zo’n workshop kost je 35 euro. Ikebana is de Japanse kunstvorm van het bloemschikken. Letterlijk betekent Ikebana (生花) “verse of levende bloemen”, maar het grote verschil zit hem in de manier waarop. Bij het Westerse bloemschikken wordt vooral een mooi boeketje gevormd met verschillende soorten bloemen. Maar bij de Japanse bloemschikkunst gaat het om meer en worden er ook niet enkel bloemen gebruikt. Ze houden erg veel rekening met de compositie, die moet perfect zijn. Ook moet het lijnenspel, het ritme en de kleur in orde zijn. Je moet een harmonie maken tussen cultuur en natuur. Tijdens het maken van je stukje natuur voor in huis hou je ook rekening met het seizoen.

In de Japanse bloemschikkunst gebruik je naast de bloemen vaak ook andere delen van de plant of totaal andere (bloemloze) planten. Ook de vaas of de schaal die je gebruikt om je Ikebana in te creëren is van groot belang. Het geheel moet in harmonie zijn, zowel je vaas/schaal als je bloemstuk samen met het seizoen.

Om over zulke harmonieën en gebruiken in deze Japanse kunstvorm meer te weten te komen, kan je een workshop als deze volgen!

Stichting Japans Cultureel Centrum
Nieuwezijds Voorburgwal 177
1012 RK Amsterdam

Bron: japansecultuur.nl

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?