Aoi Matsuri – Festival Kyoto 15 mei

Foto met toestemming van uchiyama.nl
Met toestemming van uchiyama.nl

Aoi Matsuri is één van de drie belangrijkste en meest gekende festivals in Kioto, samen met Gion Matsuri en Jidai Matsuri. Elk jaar op 15 mei is het zover. Het festival is vooral bekend door zijn grote parade waar meer dan 500 mensen in aristocratische stil uit de Heian periode (794-1185) wandelen van het Keizerlijk paleis tot de Kamo tempel.

Het feest Aoi Matsuri wordt al gevierd sinds de zesde eeuw. In die tijd was keizer Kinmei (539-571) de Japanse keizer. Het land werd toen getroffen door heel wat stormen en dat zorgde voor slechte oogsten. Een weerzegger verteld de Japanse bevolking dat de Kami (de Goden) niet blij zijn door de ondankbaarheid en de goddeloosheid van de mensen. De keizer probeerde dit op te lossen via allerlei rituelen, om zo de goden ook weer gunstig te stemmen.

Tegenwoordig vertrekt de tocht steeds op 15 mei om 10.30 uur uit het keizerlijk paleis en loopt naar de Shimogamojinja. Rond de middag gaat de tocht vandaar uit terug naar de Kamiganmojinja.

Hieronder een video van Kyoto Fan via hun youtube kanaal die wij ook mochten delen op AVO blog:

Bron: Uchiyama

 

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Eén gedachte over “Aoi Matsuri – Festival Kyoto 15 mei

  • 13 mei, 2013 om 22:34
    Permalink

    Altijd leuk om te zien hoe dit soort oude tradities nog steeds hooggehouden worden op deze manier.
    Na het kijken van dat filmpje vond ik het al prachtig, lijkt me helemaal mooi om het daadwerkelijk mee te maken.

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?