Terugkijken op 10 jaar AVO Forum

Het is vandaag 16 mei 2013 en dat betekent dat AVO Forum 10 jaar bestaat. Voor mij een gegronde reden om nog eens terug te kijken op 10 jaar AVO Forum. Lees je mee?

10 in origami - Door: Francisca Hagen

Hoe ik begon

Op 16 mei 2003 begon ik met iets waar ik weinig verstand van had. Ik wist wel hoe het een beetje in zijn werk ging, ik was actief op andere fora. Maar verder wist ik van niks. Ik maakte een forum aan op proboards en langzaamaan kwamen er leden, voornamelijk bekenden van mij.

Over de geschiedenis van het forum heb ik in een eerder blogbericht geschreven. Ik had geen ambitie om iets groots te starten. Ik wilde een plek creëren waar ik mij thuis voelde, maar ook andere mensen zich thuis voelden. Ik wilde een plek waar men lekker kon praten tegen elkaar, veel interesse hadden in elkaar en waarbij niet raar werd gekeken naar ‘aparte’ interesses. Dat werd AVO Forum.

Proboards

Proboards was de eerste thuishaven voor AVO Forum. Een website waar je je registreert en je meteen een forum aanmaakt. Maar een backup kan je er niet mee maken. Is het forum offline omdat de server gechrashed is, dan is de kans groot dat je niks terug krijgt. Ik heb jaren met zulke services gewerkt. Het werkte merendeel van de tijd prima, maar het was gratis. Ik koos ervoor omdat ik als student weinig geld te besteden had. En grootse plannen had ik eigenlijk niet. Na de zoveelste tegenslag om het forum opnieuw te starten, heb ik gekozen om te investeren in het forum: AVO-forum.nl was geboren. Uiteindelijk heb ik nog één keer opnieuw moeten starten en draait het forum goed op de gratis open source software PHPBB. Ik kan nu backups maken. Ik kan nu ook updaten.

Hack?

Wat schrok ik toen mijn forum vorig jaar opeens niet bereikbaar was. Er was malware geüpload naar de server waar mijn website op staat. Iedereen werd doorgestuurd naar een website waar een trojan gedownload kon worden. Ik heb het forum direct offline gezet. Na een tijdje rotzooien, lukte het mij om het forum weer online te zetten. Ik had het probleem gevonden. Een oude WordPress blog had een lek, waardoor iemand makkelijk iets kon uploaden. Dit zorgde voor de problemen. Ik had het op het forum gegooid op een ‘hack’, maar dat bracht meer zorgen dan rust. Zorgen over dat mensen misschien een virus bezaten. Zorgen over dat de ‘hacker’ de gegevens heeft van alle leden. Maar uiteindelijk waren deze zorgen voor niks. Er was geen hacker via het forum binnengekomen. Het was het eerste grote probleem van AVO, waardoor leden niet meer normaal op het forum konden komen. Hoe ga je ermee om en hoe communiceer je het naar je leden? Een voorbeeld waar ik van heb geleerd!

Social media

In het begin van AVO Forum was er geen Hyves, Twitter, Facebook of Google Plus. Voor de meeste mensen was er Hotmail of een ander e-mailprogramma en een aantal websites, waaronder AVO Forum. Dus er was minder afleiding en dus meer activiteit op het forum. Veel dingen waren makkelijk rond te krijgen, zoals het organiseren van een hunting of de AVO Kalender. Wat wat minder makkelijk ging waren de meetings. Ik had steeds moeite om een goede datum te prikken. Dat gaat nu wat makkelijker, we spreken af tijdens Japan gerelateerde evenementen. En daarnaast hou ik de laatste tijd meer van die ‘Get Togethers’, waarbij je zelf vrij bent om alleen hoi te zeggen of juist een tijdje met het groepje te lopen die er op dat moment is. Ideaal!

Het is ook makkelijk af te spreken via de social media. Ik heb de social media omarmt, mijn promotie voor AVO gaat ook via Twitter en Facebook. Maar de social media is ook een beetje mijn concurrentie. Mensen zijn moeilijker actief te krijgen op het forum. Dat is best frustrerend. Mijn focus is om het forum actief te hebben en te houden. Een forum is ondertussen een beetje achterhaald, juist door de social media. Dus hoe maak je de leden aan het posten OP je forum?

Niet over rozen

En al die keren dat je iets probeert, maar juist een bak vuil over je heen krijgt? Het adminschap gaat niet over rozen. Het is soms best lastig, want als hoge boom vang je veel wind op. Als iets niet lukt, krijg jij de schuld. En heel soms zeg je iets als admin en valt dat verkeerd bij een lid. Dit soort momenten waren zeer belangrijke leermomenten, want je wilt natuurlijk niet dat dit nog een keer gebeurd. Maar vaak genoeg gebeurd het omdat het iemand niet zint om de simpele reden dat diegene gewoonweg niet aan de regels wilt houden. En dan is het belangrijk dat je goed reageert en het snel afhandelt.  Of als het buiten het forum loopt, dat je het langs je heen laat gaan. Soms is dat moeilijk hoor, maar wel noodzakelijk!

Met vallen en opstaan

Omdat ik verder weinig verstand had van het beheren van een forum, viel ik vaak genoeg op mijn gezicht om er later van te leren. Ik heb geleerd – en ik leer nog steeds – maar in het begin was het een tijd van veelal vallen en weer opstaan en verder gaan.

Tegenslagen heeft AVO Forum wel gehad. Denk maar aan de aantal keren dat ik het forum vanaf 0 opnieuw heb moeten starten. Ik kan ze volgens mij nog net op 1 hand tellen. Dat was behoorlijk vervelend, want je hebt iets gecreëerd met een grote groep mensen en opeens was het weg. Ik weet dat veel mensen uiteindelijk de handdoek in de ring gegooid hebben en geen zin meer hadden om zich opnieuw te registreren. Dat is gewoon pech hebben.

Van mijn project naar ons project

AVO Forum deed ik in het begin helemaal in mijn eentje. Maar toen bestond het forum net en ging het mij prima af. Uiteindelijk begon het forum te groeien en vond ik het moeilijk om er steeds alleen voor te staan. Ik heb hulp gekregen van moderators en uiteindelijk ook global moderators. Opeens werd het een andere situatie. Ik kon gaan overleggen wat ik eventueel met het forum wilde doen, maar ik liet ook alle moderators meedenken. Ik wilde van een ‘mijn project’ een ‘ons project’ maken. En sindsdien is dat ook zo gebleven en ik zou het ook zeker niet meer willen veranderen. Want samen sta je gewoon sterker.

Heden en toekomst

Nu is het 16 mei 2013 en bestaat het forum 10 jaar. Ik herinner mij niet alles van die 10 jaren, dat is niet zo gek. De laatste jaren zijn gewoon wat moeilijker om het forum actief te houden. We hebben het forum verkleind en onze focus gelegd op Japan gerelateerd in plaats van anime. Wij zijn natuurlijk nog aan het nadenken of we niet meer dingen kunnen doen om het forum actief te houden. Wij zijn zeker niet van plan nu te gaan stoppen met het forum, maar hoe lang wij dit gaan volhouden weten wij ook niet. Ik weet van mijzelf dat ik er nog steeds veel plezier in heb om het forum te beheren, met tegenwoordig ook nog een blog. Op naar de volgende 10 jaar dan maar?

Meer eerst vier ik nog 10 jaar AVO met een aantal winacties. Bi winactie 1 kan je een schilderij van La Sjooice kan winnen. Bij winactie 2 maak je kans op een leuk pakketje van KawaiiDeluxe. Bij winactie 3 kan je een door mij samengesteld noodlepakket winnen met eetstokjes! Doe jij al mee? Extra tip: Via het winactiesysteem (Rafflecopter) maak je elke dag extra kans om te winnen door een tweet te versturen. De winacties lopen tot het einde van de maand mei. Succes!

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

6 gedachten over “Terugkijken op 10 jaar AVO Forum

 • 16 mei, 2013 om 09:30
  Permalink

  waaah very nice, mooi beeld van hoe t tien jaar lang gaat, en nu nog eens tien jaar ertegen aan huppa

  Reactie
 • 16 mei, 2013 om 10:08
  Permalink

  Leuk stukje hoor, ik vind dat het ook heel makkelijk leest :) Ik hou van verhalen en vertellingen . Zoals ik al bij een ander bericht zei: respect dat je het zo hebt volgehouden en nog steeds doet. Ik heb op het forum veel plezier en voel me er inderdaad ook thuis. Al is het op het net, je kan toch vaak een sfeer detecteren op een forum en die van AVO bevalt me erg goed ^^

  Reactie
  • 17 mei, 2013 om 13:54
   Permalink

   Dat vind ik erg leuk om te horen. Dankjewel!

   Reactie
 • 16 mei, 2013 om 10:50
  Permalink

  Erg leuk stukje om te lezen. Las ook erg makkelijk weg. Was al verbaasd dat ik aan het einde was. Tot ik terug omhoog ging kijken en zag dat het best wel een lap tekst was geweest.

  Hoop in elk geval dat AVO nog een lange tijd mag bestaan!

  Reactie
  • 17 mei, 2013 om 13:54
   Permalink

   Je bent de tweede die het zegt dat het makkelijk wegleest. Fijn om te weten! Dankjewel voor je reactie!

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?