Lezing over het Japans recht in SieboldHuis

Leiden Law FestivalIn het kader van het Leiden Law Festival worden er verschillende lezingen omtrent recht gehouden. Het Japanmuseum SieboldHuis grijpt deze gelegenheid om het huidige Japanse rechtsysteem onder de loep te nemen.

Dr. Erik Herber zal de lezing “Recht in hedendaags Japan: tussen democratisering en populisme’ geven op dinsdag 11 juni om 20.00 uur. De lezing is gratis, je moet enkel de entree van het museum betalen. Voor studenten Universiteit Leiden is dat volledig gratis. Vanaf 19.45 uur kan je al in het Sieboldhuis binnenkomen. De lezing duurt tot 21.00 uur.

Dr. Erik Herber is lector aan de universiteit Leiden aan de faculteit Geesteswetenschappen. Zijn specialisatiegebeid is de Japanse taal en cultuur. Daarin gaat hij zich nog specialiseren, namelijk vooral het bestuderen van de sociologie, misdaad en het rechtssysteem. Je kan dit gaan vergelijken met rechten en criminologie in onze studiegebieden.

Om de lezing wat meer te situeren geef ik graag wat uitleg over democratie en populisme. Een democratie, wat is dat nu eigenlijk? Het woord democratie is afgeleid uit het Grieks. Demos betekend volk en krateo betekend heersen. Je kan dus afleiden dat in een democratie het volk de wetten stemt. In het oude Griekeland hielden ze daarvoor regelmatig een volksreferendum. Omdat het moeilijk is om steeds al je burgers te verzamelen voor een stemming, wordt dit via verkiezingen opgelost. Je hebt verschillende partijen, met verschillende standpunten. Die partijen sturen hun mensen naar het parlement om daar het volk te gaan vertegenwoordigen.

Het woord populisme is afgeleid uit het Latijn en betekend gewoon volk. Men gaat ook hier uit van het volk en hun wil. Bij het populisme veranderd de bestuursmacht mee met de meerderheid van het volk, of laat dit toch zo overkomen. Bij een populistisch regime gaat de machthebbende het volk vaak misleiden door dingen te doen, zeggen en laten uitschijnen als hulp, als de beste of enige oplossing terwijl hij/zij toch doet wat voor hem/haar het beste uitkomt. Zoals je wel merkt kan je het woord populair erin terugvinden. Populistische leiders doen alles om geliefd te zijn door het volk en dan doen ze wat zij denken dat het beste is voor het volk. Het is echter gewoon heel moeilijk om ‘het volk’ te vertegenwoordigen. Iedereen bevindt zich in zijn of haar eigen subcultuur.

De grote vraag voor de lezing van dr. Erik Herber is: gaat Japan eerder in de richting van een democratie of van het populisme?

Bron: SieboldHuis

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?