Expositie ‘Het snoer der ontferming: Couperus en Japan’ in Sieboldhuis

Couperus en JapanVanaf vandaag laat het Japanmuseum SieboldHuis  de expositie ‘Het snoer der ontferming: Couperus en Japan’ zien. Deze expositie geeft een rijk beeld van Couperus’ kijk op Japan.

In opdracht van De Haagsche Post ging Couperus in 1922 voor een jaar op reis. Voor de krant schreef Couperus reisverslagen van zijn tocht door Nederlands-Indië en China, met Japan als eindbestemming.  Couperus’ doel van de reis was “niet om economische toestanden te bestuderen, niet om de Japanse diepzee te peilen, maar enkel om eenige luchtige toeriste-brieven te schrijven”.

Centraal in deze tentoonstelling staan zijn reisverslagen, gebundeld in Nippon en de bewerkingen van de Japanse legenden in Het snoer der ontferming. De zeer persoonlijke Japanse boeken vormen het ‘juwelen sluitstuk’ van zijn oeuvre en gaf Nederlanders een beeld van Japan, een land dat voor velen onbereikbaar was. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt Nippon opnieuw uitgegeven. Dit boek is verkrijgbaar in de museumwinkel voor €18,50.

Tijdens deze tentoonstelling volgt je de reis van Couperus als toerist en reisverslaggever door Japan. Als ‘speciaal correspondent’ bezocht hij toeristische trekpleisters waaronder de berg Fuji. Daarnaast zijn er prenten te zien van van Utamaro, Hiroshige en objecten zoals het snoer der ontferming en het gelijknamige handgeschreven manuscript, die Couperus inspireerden voor zijn verhalen. De beelden die Couperus in zijn teksten beschrijft, worden met deze tentoonstelling in het Japanmuseum visueel gemaakt, mede door voorwerpen en prenten uit de Siebold-collectie.

In de tentoonstelling worden verschillende films getoond, waarin experts vertellen over hun liefde voor Couperus en Japan. Luister ook naar het verhaal van ‘De Krekel’ uit Het snoer der ontferming. Speel het Couperus Memoryspel en schrijf je eigen reisverslag.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Petra Teunissen-Nijsse, voorzitter van het Louis Couperus Genootschap. De tentoonstelling is onderdeel van het Louis Couperus Jubileumjaar, de feestelijke viering van de 150ste geboortedag van de schrijver.

Het Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden. De expositie  ‘Het snoer der ontferming: Couperus en Japan’ loopt tot en met 25 augustus 2013. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree: €8 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Sieboldhuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?