The world of MANGA in het Wereldmuseum Rotterdam

The world of MANGATijd voor een nieuwe tentoonstelling bij het Wereldmuseum in Rotterdam! Even terug was de Samurai tentoonstelling te zien in het museum, vanaf 28 juni is de wereld van de manga te bewonderen in het museum!

Je gaat nu geconfronteerd worden met de angstaanjagende bewakers van de boeddhistische filosofie, geflankeerd door de woeste helden van Street Fighter. De machtige Machines van Shinkichi Tajiri leiden naar de internationale community van manga waarin de grenzen van rationele werkelijkheid vervagen.

De tentoonstelling laat een veelzijdigheid zien van de mangakunst. De Japanse Boeddha’s introduceren de filosofie van manga in zowel strips, anime en games. Als na het indringende verhaal van de vechtmachines van Shinkichi Tajiri de schoonheid van mangakunst zich ontvouwt, laat de mystiek zich bevatten. De digitale fotokunstwerken met grafische effecten van Anderson & Low roepen de vraag op: zijn dit op manga geïnspireerde dromen van mensen, of op mensen geïnspireerde dromen van manga?

Bekende Japanse mangameesters als Akatsuki Katoh, Shiho ENTA, Ching Nakamura en Fuzichoco tonen hun werk voor het eerst buiten Japan. Hippo maakte speciaal voor deze tentoonstelling een kunstwerk met de Erasmusbrug als decor. Een volledige zaal is gewijd aan het artwork van de internationaal bekroonde anime Wolf Children Ame and Yuki van regisseur Hosoda Mamoru.

Hippo (ヒッポ) White Samurai, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.
Hippo (ヒッポ) White Samurai, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.

Zoals gewend is het ook mogelijk om een rondleiding bij te wonen. Het Wereldmuseum biedt diverse rondleidingen aan, waaronder een instaprondleiding. Deze is elke zondag om 15.00 uur. Voor de kinderen is er ook een rondleiding, een speciale kinderrondleiding, deze is elke zondag om 13.00 uur.

Er is ook een boek te koop die de titel The world of MANGA draagt. Het boek is verkrijgbaar voor €25,- in de museumwinkel. Het is een geïllustreerde catalogus met artikelen die, zoals het Wereldmuseum het zelf zegt, even bijzonder zijn als de tentoonstelling zelf. Een must-have!

Verwacht wordt dat The world of MANGA de eerdere tentoonstellingen zoals de Samurai tentoonstelling zal overtreffen! Dat maakt het juist des te interessanter, want de Samurai tentoonstelling vond ik zeer interessant!

Handig om te weten
Het Wereldmuseum is te vinden aan de Willemskade 22-25 in Rotterdam. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.30 uur. Toegang voor de tentoonstelling en de vaste collectie van het museum is €12,50 (inclusief audiotour), kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Je kan korting krijgen of gratis naar binnen als je een bepaalde kaart hebt, zoals CJP, museumkaart of Rotterdampas.

De tentoonstelling The world of MANGA loopt tot zondag 12 januari 2014. Voldoende tijd om de tentoonstelling één of meerdere keren te bezoeken! Heel waarschijnlijk gaan we weer een #AVOmeet houden. Hou het meeting subforum in de gaten op AVO Forum!

Bron: Wereldmuseum

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Eén gedachte over “The world of MANGA in het Wereldmuseum Rotterdam

  • 26 juni, 2013 om 18:55
    Permalink

    Dit klinkt me zeker goed in de oren, leuk om te zien dat artiesten ook de moeite nemen om wat unieks neer te zetten. Heb zelf in elk geval wel interesse om er naar toe te gaan.

    Ook leuk geschreven trouwens, dat mag ook wel gezegd worden dacht ik.

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?