One Million Years van On Kawara in Brussel

Sinds 26 juni al te zien in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR): ‘One Million Years’ van On Kawara.

We gaan terug naar 1969, het jaar waar het werk ‘One Million Years’ gemaakt werd. Het jaar van Woodstock, vele protesten tegen de Vietnam Oorlog en de eerste mens op de Maan. On Kawara, de maker van – dit door velen genoemd – episch werk, geboren in Kiriya in de Aichi Prefectuur, woonde al een aantal jaren in New York.

On Kawara - Reading One Million Years Centre for Fine Arts Brussels, 2013 © Jonas Lampens
On Kawara – Reading One Million Years Centre for Fine Arts Brussels, 2013 © Jonas Lampens

‘One Million Works is’ één van de bekendste werken van de artiest. Het documenteert het verstrijken en optekenen van de tijd. Het 20-delige werk bestaat uit twee boeken, [Past] en [Future], die elk één miljoen jaar bestrijken. Past is opgedragen aan ‘alle mensen die geleefd hebben en gestorven zijn’ en heeft betrekking op de jaren tussen 998.031 v.Chr. tot 1969. Future is opgedragen ‘aan de laatste’ en loopt tot 1.001.980.

Sinds de eerste publieke lezing, in 1993 in het Dia Center for the Arts in New York, vinden in steden over de hele wereld lezingen van One Million Years plaats, met een man en een vrouw die om beurten data uit [Past] en [Future] lezen. Elke nieuwe lezing sluit in numerieke volgorde aan op de vorige sessie, totdat alle jaartallen gelezen zijn.

Voor de publieke lezing in het Paleis voor Schone Kunsten, de eerste in België, zijn ze op zoek naar mannen en vrouwen die aan dit unieke en bijzondere project willen deelnemen. Van 26 juni tot 14 juli 2013 kan je reserveren voor één van de vier tijdblokken (90 minuten) per dag. Houd er rekening mee dat de lezingen in het Engels plaatsvinden. Inschrijven kan hier. Ik moet erbij zeggen dat vele data al uitverkocht zijn, dus mocht je interesse hebben. Dan moet je snel registreren. Leuk om te weten: toegang is vrij! Het Paleis voor Schone Kunsten is te vinden aan de Ravensteinstraat 23 in Brussel.

Bron: Bozar

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?