Mikazuki: lang vergeten Shintō ritueel nog één keer uitgevoerd

Een lang vergeten, eeuwenoude Shintō ritueel werd nagespeeld op het strand van de Toba, in Mie prefectuur. Het ritueel heet ‘Mikazuki’. 100 vrouwelijke duikers, ‘Ama’ (海女) genaamd, deden mee met dit evenement. Eerst werden ze tijdens een korte openingsceremonie gezegend. Daarna doken zij, gekleed in traditionele kleding en op het ritme van de trommel, naar de bodem van de zee. De ‘ama’s’ doken voor abalone (zeeslakken), die geofferd worden aan de Ise Shintō Schrijn. Ze duiken zonder gebruik van (perslucht)apparatuur naar grote diepten.

Het ritueel werd afgeschaft in 1871 wanneer de activiteiten van de Schrijn werden veranderd na de start van de Meiji-restauratie (in 1868). De Meiji-restauratie opende de weg naar een radicale modernisering en verwesterlijking van Japan in de zogeheten Meijiperiode, waarbij het in naam ging om het herstel van de oorspronkelijke macht van de Japanse keizer.

De traditie werd hersteld in 2003, maar werd opnieuw stopgezet in 2011 na de Grote Aardbeving en tsunami in Japan. Dit jaar markeert de Ise Shintō Schrijn het Shikinen Sengu evenement, dat elke 20 jaar wordt gehouden om de Schrijn te herbouwen. In de hoop dat de ama traditie zal worden vermeld als UNESCO immateriaal cultureel erfgoed, heeft de toeristiche promotieraad van de stad en anderen het evenement georganiseerd als een eenmalige gelegenheid.

Bekijk hieronder een video over de Mikazuki-ritueel.

Bron: The Yomiuri Shimbun via The Japan News, No Comment TV (Euronews), via Spirit24

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?