Workshop: smeed je eigen Japanse Tantō

Smederij Atelier Alkmaar komt met allerlei workshops om zwaarden en messen te smeden, waaronder ook traditionele Japanse zwaarden en messen. Op zaterdag 20 en zondag en 21 juli 2013 kan je een workshop volgen om je eigen Japanse Tantō te maken. Tantō (短刀) is een klein mes, lengte van zo’n mes varieert tussen de 15 en 30 centimeter. Het werd origineel gedragen door de Samurai.

Workshop: smeed je eigen Japanse TantōDeze tweedaagse workshop is volledig te volgen. Er is geen optie om één van beide dagen te volgen. Je zal aan de slag gaan om een Tantō in Hara Zukuri stijl te maken. Dit kan met homogeen staal, wat een ongevouwen versie inhoud, of met traditioneel Japans gevouwen staal. Wanneer je opteert voor het traditioneel Japans gevouwen staal om mee te werken, zal een Hada te zien zijn, de structuur van het staal. Je zal werken met een vooraf op traditionele wijze gesmeed stuk staal. Hierin kunnen imperfecties zitten, maar dit wordt volledig geaccepteerd in deze smeedkunst. Werk je met ongevouwen staal, dan zal je een Hamon creëren waarin de structuur van het staal niet te zien is.

Op zaterdag 20 juli zal je beginnen met een introductie. Je mag direct aan de slag met het smeden van je Tantō. Daarna is het tijd om te gaan slijpen en vijlen, om de vorm strak te maken en ervoor te zorgen dat de klei die je later gaat aanbrengen ook goed hecht aan het oppervlak. Op diezelfde dag ga je ook de klein aanbrengen. Dit duurt een hele dag, dus kom zeker uitgerust naar de workshop!

Op dag 2, zondag 21 juli krijg je meer uitleg over wat er nu gebeurd tijdens het hardingsproces om het daarna zelf toe te passen op je eigen Tantō. Je gaat dan met traditionele Japanse hardingsklei en water aan de slag. Hierna krijg je uitleg over hoe een Tantō wordt afgewerkt op traditionele wijze. Het afwerken zelf gebeurt niet meer tijdens de workshop, maar doe je in je eigen tijd. Materialen (zowel traditioneel Japans als ‘westerse’) zijn los te koop bij de smederij. Voor die afwerking krijg je nog steeds ondersteuning. Dit gebeurd via e-mail, zodat de smederij ook illustraties kan meezenden indien nodig.

Inschrijven kan via deze link . Deze tweedaagse workshop kost 160 euro. Als je wil werken met het traditioneel gevouwen staal in Japanse stijl, dan komt er een meerprijs van 60 euro bij.

Bron en foto: Smederij Atelier Alkmaar

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?