Hundertwasser, de rechte lijn is goddeloos – in het Cobra Museum voor Moderne Kunst

Vanaf zaterdag 10 augustus is in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een interessante tentoonstelling te zien van het vroege werk van Friedensreich Hundertwasser (1928 Wenen – 2000 Queen Elizabeth 2 in internationale wateren): Hundertwasser: De rechte lijn is goddeloos. Zoals je al waarschijnlijk opmerkt is het geen Japanse naam, maar Hundertwasser was wel iemand met een connectie met Japan.

Friedensreich Hundertwasser in Tokyo met het schilderij First Spiral Painted in Japan. Ongedateerd Foto: Keisuke Kojima
Friedensreich Hundertwasser in Tokyo met het schilderij First Spiral Painted in Japan. Ongedateerd Foto: Keisuke Kojima

In deze tentoonstelling is de vroege en waarschijnlijk vergeten Hundertwasser te zien in samenhang met tijdgenoten als Klein, Manzoni, Fontana en enkele Japanse kunstenaars. Eind jaren 50, begin jaren 60 verbleef Hundertwasser veel in Japan waar hij onder meer het Zen boeddhisme bestudeerde en de leer hiervan toepaste op zijn werk. Het vroege werk kenmerkt zich onder meer door eindeloze ronde en kronkelende lijnen en horror vacui. Volgens Hundertwasser was de rechte lijn dan ook ‘goddeloos’. In 1962 brak Hundertwasser internationaal verder door met zijn bijdrage aan de Biënnale van Venetië in het Oostenrijkse paviljoen. Deze periode staat centraal in de tentoonstelling Hundertwasser, de rechte lijn is goddeloos in het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Sommige werken zijn circa 50 jaar niet voor het publiek te zien geweest. Wel waren zijn architectuurmodellen in 2004 nog in de Kunsthal te zien. In totaal zijn er 40 werken van Hundertwasser te zien, en 20 van internationale kunstenaars zoals Dubuffet, Fontana, Klein, Manzoni, Tajiri, Constant, Corneille, Arnulf Rainer en de Japanse avant-gardisten Sugai, Kito, Hiroshige en Hokusai, Takamatsu en Tanaka. Kunstenaars waarmee Hundertwasser in contact was. Hundertwasser was goed bevriend met Tajiri, die hem sterk beïnvloedde. Deze tentoonstelling maakt de verwantschap van Hundertwasser met het gedachtegoed van de Cobra beweging dan ook duidelijk.

Studio Hundertwasser is een aanvullend activiteiten programma van het Cobra Museum voor Moderne Kunst dat vanaf september aandacht geeft via lezingen, educatie en workshops over het gedachtegoed en de actualiteit van Hundertwasser.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Een volwassene betaald €9,50. Ben je onder de 18 jaar of heb je een CJP, dan betaal je €6,00. Meer informatie over entree lees je hier. De tentoonstelling zal tot en met zondag 5 januari te zien zijn. Je kan het Cobra Museum voor Moderne Kunst vinden aan het Sandbergplein 1 in Amstelveen.

Bron: Cobra Museum voor Moderne Kunst

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

2 gedachten over “Hundertwasser, de rechte lijn is goddeloos – in het Cobra Museum voor Moderne Kunst

 • 25 juli, 2013 om 14:21
  Permalink

  Minor detail. De tentoonstelling opent wel op 9 augustus maar is voor publiek pas inzichtelijk vanaf 10 augustus. Tot dan. Cobra Museum voor Moderne Kunst.

  Reactie
  • 25 juli, 2013 om 14:32
   Permalink

   Bedankt voor de rechtzetting, het is aangepast!

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?