Het is Japan wat de klok slaat – Japans weekend in Klok & Peel Museum Asten

Het is Japan wat de klok slaatOp zaterdag 3 en zondag 4 augustus is er een evenement in Nationaal Klok & Peel Museum Asten. Dit evenement begon als de Bonsaidagen en groeide uit tot een breder evenement met dit jaar de focus op Japan.

Allereerst is er de tentoonstelling “Japanse Kimono’s en Aziatische eetstokjes'” te zien, uit de verzameling van Wim Saris. Deze tentoonstelling zal niet alleen in het weekend van 3 en 4 augustus te zien zijn, de tentoonstelling loopt een week tot en met zondag 11 augustus. Naast de kimono’s die in de tentoonstelling in de gang van het museum te zien zijn, is er in de Oranjerie ook een aantal kimono’s te bekijken.

In de Oranjerie is verder de Japanse bloemschikkunst Ikebana te zien, wat letterlijk ‘levende bloemen betekend’. Bij de stukken maakt de compositie een belangrijk deel van het geheel uit. Leden van de Nederlandse Ikebana Vereniging zijn aanwezig.

Er is ook een mogelijkheid om kennis te maken met een relatief onbekende kunst: Suiseki. Hierbij staan door de natuur gevormde stenen in middelpunt. Net als bij Bonsai wordt er met de steen getracht om een impressie van de natuur te geven. Bonsai vereniging Noord- en Midden Limburg is aanwezig om in de Oranjerie hun mooiste Bonsais te laten zien. Er zal actief aan de kleine bomen worden gewerkt en de deskundigen staan klaar om vragen te beantwoorden.

Origami kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een Japans weekend. Daarom zijn in een vitrine diverse Origami-werken te zien en worden er ter plekke origami gemaakt.  Om je helemaal in het Japanse onder te dompelen moet er natuurlijk iets typisch Japans te proeven zijn. In de Kruidenschob van het museum kan er diverse sushi hapjes gegeten worden.

Tijdens het weekend zijn er diverse demonstraties. Beide dagen zijn er samurai demonstraties op het plein in de museumtuin. Een andere vechtkunst waarvan beide demonstraties te zien zijn is van de Tai Chi. Er is niet alleen actie, ook rust. Daarom is zijn er op zondag Yoga demonstraties waar iedereen aan mag deelnemen. De matjes liggen klaar in de museumtuin.

Het museum heeft, niet heel verwonderlijk, enkele bijzondere Japanse bellen in haar collectie. Deze kunnen niet ontbreken tijdens een evenement met de focus op Japan en staan dan ook in de schijnwerpers. Al met al genoeg te zien en te doen!

Op beide dagen is het evenement te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang tot het museum is €7,-, met een CJP-pas krijg je €1,- korting. Meer informatie over de toegangsprijzen is hier te vinden. Nationaal Klok & Peel Museum Asten is te vinden aan de Ostaderstraat 23 in Asten, Noord Brabant.

Bron: Nationaal Klok & Peel Museum Asten via Charles

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Eén gedachte over “Het is Japan wat de klok slaat – Japans weekend in Klok & Peel Museum Asten

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?