Maid Cosplay Tutorial

Even een korte intro: ik ben Joyce een groot Japan liefhebber en blogger. Ik ben al maanden een groot fan van het AVO-forum en sinds de blog er is kan een dagelijks bezoekje ook zeker niet ontbreken. Ik vind het dan ook super leuk dat ik deze gastblog mag doen.

Ik heb dan ook de eer om een nog niet zoveel besproken thema op AVO blog aan het licht te brengen; Cosplay! En niet zomaar een post over cosplay maar een (mini)tutorial over het maken van je eigen Maid Cosplay. Een maid was mijn allereerste cosplay ooit en ik ben eraan begonnen zonder ook maar enige voorkennis (gelukkig had ik wel hulp van een behendig naaister). Het is geen super gedetailleerde stap voor stap omschrijving maar een handig uitgangspunt om je op weg te helpen.

1. Kies je kostuum
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten Maid Cosplays om te kiezen, misschien wil je een rode, roze, paarse of zwart glitterend kostuum. Hou je van veel ruffles en ditjes en datjes of hou je het liever simpel en strak? Bepaal wat je zelf wilt doen en denk ook een beetje na over hoeveel tijd je hebt voor je het kostuum wilt dragen en over je eigen vaardigheden. Verzamel ook zoveel mogelijk afbeeldingen van het kostuum naar keuze (voor-, achter-, zijaanzicht) en het liefst van goede kwaliteit, dit maakt het namaken een stuk gemakkelijker!

2. Meten, meten, en nog eens meten!
Je weet inmiddels welk kostuum je wilt doen, en je hebt een paar basis methoden voor het naaien onder de knie dus nu is het tijd om te gaan beginnen. Het eerste wat je wilt gaan doen is het opmeten van je lichaam. En dan bedoel ik ook echt ALLES opmeten. En geen gesjoemel! Haal er geen centimeters af onder het idee van “jaaaaaa over vijf maanden ben ik 3cm kwijt want ik ga afvallen”. Gewoon netjes meten en als je dan moet afronden doe het dan iets naar boven. Zelf gebruik ik altijd dit lijstje om te meten zodat ik zeker weet dat ik alle maten bij de hand heb.

Meten, meten, en nog eens meten!

3. Patronen
Patronen zijn de basis van alle kostuums. Vaak kun je deze kant en klaar kopen en is het een kwestie van je maat opzoeken en de juiste vormen “overtrekken” op de stof. Jammer genoeg gaat dat bij cosplay vaak niet op omdat het om aparte vormen gaat. Dat neemt niet weg dat patronen niet alleen heel handig zijn maar eigenlijk gewoon noodzakelijk. Zo heb ik voor mij maid kostuum gekozen voor een patroon van McCall dat eigenlijk wordt gebruikt voor het maken van prinsessen jurken of een Alice in Wonderland jurkje. Andere fijne patronen vind je o.a. van simplicity zoals de 3618, 3629, en de 4015. Denk ook alvast na over eventuele accessoires (zie later in deze post) en of je daar ook extra patronen/stof voor nodig hebt.

Over het algemeen bestaan de meeste maid cosplays uit twee onderdelen; de jurk, en het schort. Het is dan ook makkelijk om voor beiden een apart patroon te vinden. In de voorbeelden die ik hierboven gaf zit dat vaak al apart in het pakket. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alleen een basis jurk te nemen en zelf een schort te maken. Of je kunt doen wat ik heb gedaan; het patroon naar wens aanpassen. Bij de jurk zijn de mouwen iets verkleind zodat ze pofferig zijn maar toch bol staan en is de jurk gigantisch ingekort.

Het schortje is iets meer aangepast zodat deze niet meer vierkant maar iets rond liep en zijn er ruffles toegevoegd aan de gehele onderzijden en langs de banden van het schort. Klinkt allemaal super ingewikkeld misschien maar het valt echt mee. Je hebt namelijk de basis lijnen van je patroon en deze  “schuif” je gewoon op tot de afmetingen die je zelf wilt hebben of je tekent er wat extra’s bij. Patroonpapier is niet zo duur dus oefen gewoon een paar keer, teken het een aantal keer uit tot je tevreden bent. Of is het borststuk van je schort hartvormig? Print een hartje uit vanaf je computer en teken deze na op het patroon papier. Vaak is het allemaal niet zo moeilijk maar moet je even kijken wat de handigste manier is.

4. Tijd voor het échte werk!

Met de patronen klaar kun je nu precies zien hoeveel stof je nodig gaat hebben. Ik koop het meestal wat ruim voor het geval iets niet helemaal goed gaat maar dat is net wat je zelf prettig vindt. Een enkele keer (zoals met een cosplay waar ik nu aan werk) heb ik eerst de stof gewoon gekocht en daarna pas de patronen maar dat is eerlijk gezegd niet super handig.

Maar serieus stoffen kiezen is een vak apart. Sommige stoffen zijn geschikter als andere en hangen ook af van het type kostuum dat je gekozen hebt. Voor mijn kostuum heb ik een lichte maar stevige zwarte stretch stof gekozen zodat deze lekker zit, niet te heet is en toch mooi valt (vooral bij de plooien van de rok!). Voor het schort heb ik simpel wit katoen gekozen maar deze wel dubbel gemaakt/gevoerd omdat het anders te doorschijnend was. Er zijn tientallen keuzes om te maken maar kies er eentje die je mooi vindt en waarmee je kunt werken. Leer kiezen is dan ook niet echt handig, super gladde glimmende stofjes zoals satijn en viscose zijn vaak ook geen favoriet voor maid cosplays maar als je dat wil vooral doen ;)

TIP: heb je een patroon gekocht dan staat daar vaak al op welke stof er wordt aangeraden.Bij twijfel kun je ook altijd advies vragen bij de stoffenwinkel zelf (neem plaatjes mee!) de mensen daar kunnen je vaak ook aardig op weg helpen.

Maar goed je hebt nu dus je stoffen en de patronen! Je legt het patroon op de stof en je kunt deze of vastspelden op je stof zelf, of deze voorzichtig overtrekken op de stof. Pak dan een SCHERPE, ik herhaal SCHERPE STOF, ja STOFSCHAAR en knip het netjes uit.

Dan gaat het echt spannend worden want we gaan nu naaien! Als je al wat ervaring hebt met naaien/naaimachines e.d. dan zal het maken van een Maid Cosplay je niet zo heel veel moeite kosten. Ben je een beginner of heb je zelfs nog nooit een naaimachine aangeraakt (net zoals ik voordat ik begon) dan kan het erg handig zijn om flink wat youtube filmpjes te bekijken over de basis van het naaien (probeer eens deze, deze, deze, of deze) of misschien heb je wel een naaister in de buurt waar je één of twee lessen kunt volgen? Geloof me je hoeft echt geen expert te zijn om dit te kunnen maar ietsje voorkennis is wel handig ;)

En zoals je wel weet; oefening baart kunst! Dus pak een oude zakdoek, hemd of onderbroek voor mijn part en oefen daar een aantal simpele dingetjes zoals zomen, knoopsgaten maken of een rits erin zetten. wanneer je denk dat je het aan kunt om de onderdelen in elkaar te zetten moet je er gewoon voor gaan!

Begin bijvoorbeeld met wat kleins zoals de ruffles voor je schort, de schouderbandjes of een mouwtje. Gaat dat mis dan verspil je maar een klein stukje stof. Maak ook niet alles tegelijkertijd en pas tussendoor dingen. Voordat je bijvoorbeeld je schort dichtstikt kijk even of die echt netjes aansluit of dat er misschien nog een centimeter af moet. Zit de jurk bij je taille wel netjes of moet die nog net iets strakker? Kijk hier allemaal naar voordat je het écht afmaakt.

Tijd voor het échte werk!

 5. Accessoires en Make-up

Yay! Je kostuum is nu helemaal klaar! :D Tijd om de hand te leggen aan de laatste details. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht of je een pruik wilt dragen? Met een pruik erbij krijgt je kostuum meteen een extra touch en kan het totaal plaatje super tof worden. Gelukkig kun je die op allerlei plekken vinden; ebay, cosplay websites, soms ook mooie tweedehands pruiken op marktplaats, of misschien heeft de lokale feestwinkel ook wel wat moois. Let wel goed op de kwaliteit/prijs verhouding en als je online besteld lees dan ook reviews en ervaringen van anderen nog eens na.

Maar misschien heb je zelf een mooie bos haar en wil je alleen nog maar een headpiece erbij doen. Zelf ben ik “lui” geweest bij mijn maid cosplay en heb ik een kant en klare haarband besteld via ebay maar natuurlijk kun je die ook zelf maken. Deze tutorial van MiccoCostumes laat je stap voor stap zien in super detail hoe je je eigen maid headpiece in elkaar zet. En eerlijk is eerlijk, als maid moet er toch echt wat in je haar zitten ;)

Denk ook na over de schoentjes en sokken/panty’s die je erbij zou willen dragen. Mooiste is als je sokken enzo perfect bij je kostuum passen dus denk hier ook alvast overna voordat je de stof gaat kopen. En misschien vind je het ook nog wel leuk om wristbands toe te voegen aan je kostuum (doooeeeen!) hiervoor hoef je niet zoveel stof te gebruiken, vaak kun je het zelfs nog uit je “restjes’ halen. Hoe je dit doet kun je o.a. hier vinden.

DeSushiTimes Joyce tussen de maids van het Maid Café.Ten slotte is er dan nog de make-up. Natuurlijk kun je deze zo doen als je zelf wilt maar een paar tips zijn misschien wel handig. Zorg ervoor dat je niet teveel make-up gebruikt en dat de nadruk ligt op schattig (tenzij je voor een “sexy” of zombie maid o.i.d. bent gegaan). Twee dingen die je maid make-up in een oogopslag helemaal super maken zijn circle lenzen en nepwimpers. Een handige tutorial voor je make-up vind je o.a. hier en hier.

En tadaaaaa! Je bent er nu helemaal klaar voor!En voor je het weet sta je tussen de “echte” maids ;)

Zo! Dat was een behoorlijke lap tekst of niet? Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben om je op weg te helpen met het maken van je eigen Maid Cosplay! Misschien lijkt het allemaal eng en veel om te doen maar geloof me, je kan het echt wel! Nog meer cosplay (tutorials) over bijvoorbeeld Last Minute Cosplays vind je op DeSushiTimes.

DeSushiTimes

Social media verslaafde Japan liefhebber en blogger voor DeSushiTimes die ervan geniet om in cosplay rond te huppelen en haar figure verzameling uit te breiden.

15 gedachten over “Maid Cosplay Tutorial

 • 30 juli, 2013 om 11:38
  Permalink

  Leuke tutorial! Echt leuk dat je je eerste ervaring met cosplay met ons gedeeld hebt!

  Reactie
  • 30 juli, 2013 om 20:10
   Permalink

   Yay! Blij dat de post bevalt! Super leuk dat ik iets mocht schrijven voor AVO! ^^

   Reactie
 • 30 juli, 2013 om 11:46
  Permalink

  Klinkt alsof zelfs onhandige ikke er misschien wel aan zou durven beginnen. Je uitleg is duidelijk =D
  Heel leuk om te lezen en zit vol tips om op te gaan letten/eerst aan te denken :)

  Reactie
  • 30 juli, 2013 om 20:11
   Permalink

   Gewoon gaan proberen! Het valt serieus echt heel erg mee. Laat je weten hoe het gaat? ;)

   Reactie
 • 30 juli, 2013 om 13:38
  Permalink

  Leuke tutorial! En uniek op het AVO blog ^^
  Het ziet er inderdaad niet moeilijk uit en volgens mij is het heel leuk om er zelf 1 te maken. Dat wordt naaimachine skills aanscherpen!

  Reactie
  • 30 juli, 2013 om 20:12
   Permalink

   Hihi gewoon wat gaan oefenen met kleine dingetjes en op youtube rondkijken, dat helpt echt!

   Reactie
 • 30 juli, 2013 om 23:49
  Permalink

  Ondanks dat er alsnog veel tijd en werk ingestoken moet worden lijkt het met deze uitleg niet super moeilijk.

  Reactie
   • 3 augustus, 2013 om 15:32
    Permalink

    Butlers, is dat niet altijd zo’n strak pak? xD

    Reactie
   • 3 augustus, 2013 om 15:34
    Permalink

    Betwijfel of je het ooit echt voor je gaat zien helaas. Maar wie weet ben ik nog eens in een gekke stemming. ;)

    Reactie
    • 3 augustus, 2013 om 23:12
     Permalink

     Vast wel joh! Gezien Abunai best wel snel is stel ik voor… Tsunacon 2014?

     Reactie
     • 3 augustus, 2013 om 23:15
      Permalink

      Als jij een aantal erg goeie redenen hebt voor mij. :P

     • 4 augustus, 2013 om 11:01
      Permalink

      Die heb ik, maar afgaande van wat ik heb gelezen in het Tsunacon topic op AVO Forum, ga ik er van uit dat je het toch niet gaat doen. Hoe goed mijn redenen ook zijn. ;)

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?