Een ode aan Hayao Miyazaki (deel 2)

This post is also available in: English

Zoals beloofd in het eerste deel van ‘Een ode aan Hayao Miyazaki’ zal ik hier verder gaan met het overzicht van Hayao Miyazaki’s films. Voor het grootste deel zal het overzicht bestaan uit films die waarschijnlijk erg bekend zijn bij het grote publiek, dat is mede doordat zijn bekendheid buiten Japan groeide na 1997.

Ik wens jullie veel plezier met het lezen van de aanvulling op het filmoverzicht dat de veelzijdigheid van Miyazaki goed weergeeft.

Princess MononokePrincess Mononoke (1997)

De film die Miyazaki bekendheid bezorgde in het westen. Princess Mononoke is een film met een historisch thema waarin Prins Ashitaka betrokken raakt in de strijd tussen de Spirituele beschermers van het bos en de menselijke inwoners van Iron Town die de bronnen en voorzieningen van het bos uitputten en verwoesten voor hun eigen gewin. Hij maakt kennis met San, ook wel Princess Mononoke genoemd die opgevoed door de wolven met haar haat naar de mensheid strijdt voor het behoud van het bos en de spirits.

Een erg indrukwekkende film die ik hoog waardeer door het belangrijke thema dat natuurlijk de natuur is. Het is niet mijn favoriete film maar wel 1 die ik zeker aanraad eens gezien te hebben.

Whisper Of The HeartWhisper Of The Heart (1995)

Een samenwerking met Disney heeft deze film tot stand gebracht. Whisper of The Heart is een erg mooie film waar de titel echt een afspiegeling van is. Een film die ik ook echt weer heel lief en hartverwarmend vindt. Ik moet zeggen dat ik deze tot mijn favorieten kan rekenen. Wat ik ook erg leuk vindt aan deze film is dat er verschillende Ghibli figuren in voorkomen als achtergrond figuren of versieringen. Zo kun je bijvoorbeeld een hangende Kiki met haar bezem spotten en andere leuke cameo’s.

De film is geschreven door Miyazaki en gaat over de 14 jarige Shizuku Tsukishima die houdt van schrijven en boeken lezen. Door een kat in de trein te volgen vindt ze een antiekwinkel die haar inspireert en vreugde brengt. Als ze de kleinzoon van de eigenaar Seiji Amasawa ontmoet raakt ze verward en weet ze niet precies wat ze met haar toekomst wilt maar door zijn gedrevenheid en de connectie die ze met elkaar hebben weet ze uiteindelijk haar pad te vinden.

Spirited AwaySpirited Away (2001)

Waarschijnlijk een van de de bekendste films gemaakt door Miyazaki die ook nog eens bekroond werd met een Academy Award in 2003, dit is overigens niet de enige award die deze film heeft mogen ontvangen.

In Spirited Away verhuist het meisje Chihiro naar een vreemde stad waar ze niet erg enthousiast over is. Onderweg komen zij en haar ouders terecht op een merkwaardige plek waar ze niet direct weg kunnen. Een yokai wereld waar mensen niet gewenst zijn. Chihiro maakt kennis met Haku die haar helpt zichzelf te kunnen beschermen en een manier te vinden terug te keren naar haar eigen wereld.

Naar mijn mening een van de beste en leukste films van Miyazaki. Ik ben een groot Yokai fan dus voor mij was deze film een hele verrassing. Persoonlijke ontwikkeling, vriendschap en vertrouwen zijn herkenbare en belangrijke thema’s die deze film bijzonder maakt.

The Cat ReturnsThe Cat Returns (2002)

The Cat Returns zou je een spin-off van Whisper Of The Heart kunnen noemen aangezien een van de hoofdpersonen De Baron uit Whisper Of The Heart is. In deze film gaat het om Haru, een meisje die de verborgen gave heeft om met katten te spreken. Op een dag redt ze het leven van een kat dat een cadeautje draagt en de dag erna merkt ze dat haar gave gewekt is. De katten ontvoeren haar naar hun wereld en het is met hulp van de Baron dat ze weet te ontsnappen voordat ze met de kattenprins moet trouwen.

Deze film is door Miyazaki geproduceerd. Ik vind de film erg leuk en grappig. Waardig genoeg om hem te noemen in deze lijst.

Howl’s Moving CastleHowl’s Moving Castle (2004)

Voor mij het kopstuk van deze lijst, mijn absolute favoriet die ik denk ik wel ontelbare keren heb gekeken. Een film vol actie avontuur en wat gevaar. Hij is spannend, met geweldig mooie animatie en een thema dat tijdloos blijft, onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen zonder zoetsappig te worden naar mijn mening. Ook de moeilijkheden en onzekerheid die de mens kan hebben spelen een grote rol in de film.

Howl is een tovenaar levend in verschillende delen van de wereld. Door middel van zijn bewegende kasteel is hij werkzaam als tovenaar met verschillende namen terwijl er ook een oorlog woedt in een ander deel van de wereld. Sophie de hoedenmaakster ontmoet hem per toeval als ze in een vervelende situatie belandt. Die ontmoeting is maar het begin van een magisch avontuur aangezien Sophie de pech heeft bezoek van een heks te krijgen die het maar niks vindt dat Howl haar ontmoet heeft en een vloek op Sophie achterlaat.

Ponyo On The Cliff By The SeaPonyo On The Cliff By The Sea (2008)

Een erg schattige film over de goudvis Brunhilde die bevriend raakt met het menselijke jongetje Sosuke. Ze wilt graag meer van de wereld zien en drijft daarom met een kwal mee naar een cliff waar ze gevonden wordt door Sosuke die haar de naam Ponyo geeft. Ponyo is zo blij dat ze wenst een menselijk meisje te worden en graag bij Sosuke wilt blijven. Haar vader die slechte herinneringen heeft aan de mensenwereld is het hier echter niet mee eens.

Zoals ik al vermeldde vond ik dit een erg leuke en schattige film, de vader dient als “slechterik” in dit verhaal terwijl dat eigenlijk de verkeerde benaming is. Wederom een heel lieve film.

De volgende film zal Miyazaki’s laatste werk zijn als filmmaker bij Studio Ghibli. Het is er dan ook 1 die ik nog niet gezien heb. Mijn persoonlijke mening zal ik dan ook niet geven.

The Wind Rises-Kaze TachinuThe Wind Rises/Kaze Tachinu (2013)

Deze film is gebaseerd op Hayao Miyazaki’s eigen geschreven manga uit 2009. Het verhaal draait om het leven van Jiro Horikoshi, die droomt van vliegen met een vliegtuig dat op een vogel lijkt. Het is een fictionele biografie van Jiro Horikoshi, een man die gevechtsvliegtuigen gebouwd heeft in de Tweede Wereldoorlog. De film word een geanimeerd historisch fantasy verhaal genoemd.

De film is op 20 juli 2013 in première gegaan in Japan. Ik vind het een mooi initiatief dat Miyazaki zijn carrière op dit gebied afsluit met een film gebaseerd op zijn eigen manga.

Met de laatste film die ook zijn eindwerk is sluit ik dit artikel met plezier af. Ik vond het erg leuk om op deze manier een kijkje in zijn wereld te nemen en hoop dat jullie plezier hebben gehad met het lezen ervan. Ondanks dat het bijzonder jammer is dat Miyazaki gaat stoppen met het maken van films heb ik een groot respect voor hem, zijn werk en hoe hij dit alles bereikt heeft. Ik zal blijven genieten van de bijzondere films die hij ons gebracht heeft.

Ik vond het in ieder geval erg leuk om op deze manier in kijkje in zijn wereld te nemen en jullie hierover te vertellen.

Anvica

Gastblogger voor AVO Blog met een grote interesse voor Japan en andere aziatische landen. Ik bezoek anime conventies, J-Rock/Pop en Visual Kei concerten en hopelijk in de toekomst meer Japan gerelateerde evenementen. Ik hoop hier met jullie waardevolle informatie te kunnen delen en plezier te hebben ^^.

4 gedachten over “Een ode aan Hayao Miyazaki (deel 2)

 • 11 september, 2013 om 13:16
  Permalink

  Je hebt je ode prachtig geschreven! Ik krijg zin om wat films te gaan kijken!
  Hij heeft een heuse stempel achtergelaten, en zal niet zomaar vergeten worden.

  Reactie
 • 11 september, 2013 om 21:21
  Permalink

  Heb eindelijk de tijd gekregen om hier eens rustig voor te gaan zitten. Heb er zeker van genoten om dit te lezen. Merk alweer dat er nog genoeg films zijn om te gaan kijken, waar ik nu al naar uit kijk. :D

  Reactie
  • 13 september, 2013 om 19:06
   Permalink

   Inderdaad, genoeg om uit te kiezen! Ben blij dat je de tijd hebt kunnen vinden en het leuk vond :) Ben erg benieuwd naar de films die je besluit te gaan kijken.

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?