Bijzondere reizende beeldende kunst expositie: Sekimori Ishi Modern

Van vrijdag 20 tot en met zondag 29 september is er een bijzondere internationale en reizende expositie te bezoeken onder de naam Sekimori Ishi Modern. Meer dan 20 Europese kunstenaars laten op deze tentoonstelling de symboliek van Sekimori ishi zien.現代の関守石 - Sekimori Ishi Modern

Sekimori ishi (letterlijk: gestapelde steen; figuurlijk: grenssteen; stopsteen.) is een oud 16de eeuws Japans gebruik. In Japan is het gebruikelijk dat de gasten die de traditionele theeceremonie gaan gebruiken zich op eigen gelegenheid wat gaan ontspannen in de theetuin van de gastheer en vervolgens de weg te vinden door de tuin naar het theehuisje. Het kan zijn dat de gast op één van de paden een bijzondere steen tegenkomt. Een steen kruislings gewikkeld met touw met daar bovenop een mooie knoop, staat zomaar midden in de toegangsweg of op de splitsing van paden. Wat doe je nu? Stap je eroverheen of doe je wat anders?

Het is een manier om duidelijk te maken – op subtiele wijze – dat het niet de bedoeling is om de weg te vervolgen of het pad in te gaan. Je moet een ander pad kiezen. Deze ongeschreven wet wordt door vele Japanners gerespecteerd. Het komt voort uit het oude gebruik dat de Japanners bijzondere stenen wikkelen of decoreren met touw of dik koord en daarmee aangeven dat die plek een mystieke heilige plek is en/of een tijdelijke verblijfplaats van de (Shinto) goden.

De taak aan de toeschouwers is om deze filosofie uit te dragen en te respecteren. De objecten die te zien zijn tijdens de expositie zijn te koop om zelf in eigen tuin te plaatsen.

De toegang is vrij en beide weekenden zullen de kunstenaars zoveel mogelijk aanwezig zijn. De expositie zal in de weekenden van 20, 21, 22, 27, 28 en 29 september te bezoeken zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur. Op de werkdagen is het voor groepen te bezichtigingen op afspraak. Na deze expositie zullen er vervolgexposities zijn in Frankrijk, België en Nederland.

De expositie wordt gestart in Mill aan de Antillenweg 8. Dit ligt centraal tussen de dorpen Uden en Cuijk. In maart 2014 zal de expositie te zien zijn in het Japanmuseum Sieboldhuis tot eind juni. In september en oktober 2014 zal de expositie in Frankrijk te bewonderen zijn. In november 2014 is de expositie terug in Nederland, namelijk in het Kruithuis in Den Bosch. In april en mei 2015 is de expositie te zien in de Japanse tuin in Hasselt. Meer informatie is te vinden op deze pagina.

Bij de opening op zondag 22 september van de expositie zal Kees kort te horen zijn op zijn Japanse bamboefluit, de shakuhachi. Hij heeft een speciaal muziekstuk gecomponeerd voor de expositie. Hij zal deze ook laten horen tijdens de openingen in het Sieboldhuis en het Kruithuis.

Bron: Sekimori Ishi Modern via Japanese Events NL

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?