Nederlands Kamerorkest doet Oost en West samenvloeien

Op zaterdag 26 oktober 2013 kan jij in Muziekgebouw aan’t IJ genieten van een concert van het Nederlands Kamerorkest genaamd ‘Cloud and Light’ dat geleid wordt door dirigent en componist Toshio Hosokawa.

Tijdens dit concert komen zowel werken van de hedendaagse Japanse componist Toshio Hosokawa, als werken van Johann Sebastian Bach aan bod! Deze combinatie van de klassieke muziek uit het Westen en de nieuwere composities uit het Oosten is prachtig. De westerse componisten zijn erg geliefd in Japan, maar hier is er nog te weinig gekend over de Japanse muziek. En al zeker de klassiekere stijlen. Tijdens dit concert kan je proeven van dit genre in een unieke mix.

Mayumi MiyataEr zal bijvoorbeeld een shō, klassiek Japans blaasinstrument bespeeld worden tijdens dit concert. En dit wel door de internationaal befaamde shō-speelster Mayumi Miyata. In haar carrière introduceerde ze dit traditionele instrument in hedendaagse muziek. Er werden ook al speciale stukken door haar gecomponeerd door onder meer Toru Takemitsu en John Cage. Ook de klanken van de violen zullen vertrouwd aanvoelen tijdens de concerten die Bach schreef. Ook visueel kan je genieten, want kunstenaar Norman Perryman zal live schilderen en dit synchroon met de muziek. Op die manier zal de muziek een extra dramatische lading met zich meekrijgen. Deze vorm van schilderen is gekend onder de naam kinetic painting.

Het programma ziet er als volgt uit:
Toshio Hosokawa ‘Cloud and Light’ – concert voor shô en kamerorkest
Johann Sebastian Bach Concert voor viool in A
Toshio Hosokawa ‘Blossoming II’ voor kamerorkest
Johann Sebastian Bach Concert voor viool in E
Toshio Hosokawa Meditation
Toshio Hosokawa ‘Trauermusik für die Opfer von Fukushima und des Tsunami’
Johann Sebastian Bach Concert voor twee violen in D

Wie zie je aan het werk?
Nederlands Kamerorkest
Toshio Hosokawa
dirigent
Gordan Nikolić viool
Lisanne Soeterbroek viool
Mayumi Miyata shō
Norman Perryman live schilderen (kinetic painting)

De aanvang voor ‘Cloud and Light’ is om 20.15 uur en het zal duren tot ongeveer 23.00 uur. Het zal plaatsvinden in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan’t IJ. Het Muziekgebouw is te vinden aan de Piet Heinkade 1 in Amsterdam. Een kaartje kost €38,- aan normaal tarief, €30,50,- euro aan kortingstarief voor CJP en Stadspas en slechts €10,- voor Early Bird (13 tot 30 jaar). Al deze prijzen zijn inclusief reserveringskosten en bevatten een pauzedrankje!

Bron: Muziekgebouw aan’t IJ via Japanese Events NL

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?