Haruki Murakami favoriet voor Nobelprijs Literatuur

Fotograaf: Elena Seibert
Fotograaf: Elena Seibert

De beroemde Japanse auteur en vertaler Haruki Murakami wordt genoemd als mogelijke winnaar vaan de Nobelprijs Literatuur! Op wedkantoren wordt er erg veel ingezet op Murakami.

De ondertussen 64-jarige schrijver staat bekend om zijn verwijzingen naar de Westerse (pop)cultuur en naar de typische Jazz muziek, maar natuurlijk eerst en vooral om zijn schrijftalent! Hij is er echt eentje van wereldklasse. Zijn boeken worden wereldwijd verkocht en geapprecieerd. Dit is te danken aan zijn surrealistische stijl die toch mensen uit alle culturen weet te bekoren. Murakami, die afstudeerde aan de Waseda Universiteit, won eerder al de Franz Kafka prijs en de Jerusalem Prijs.

De eerste Japanse schrijver ooit die de Nobelprijs voor Literatuur won, was Yasunari Kawabata in 1968. Ook in 1994 was er een Japanner die deze prijs won, namelijk Kenzaburo Oe. Zijn boeken waren politieker getint dan de van Murakami. Professor Takeshi Usami van de Chuo Universiteit denkt dat Murakami niet eerder genomineerd raakte omdat hij niet zo’n duidelijk doel of conclussie heeft in zijn boeken. Ook vorig jaar was Haruki Murikami een topfavoriet, maar toen won de Chinese schrijver Mo Yan. Murikami’s naam wordt al verschillende jaren genoemd als mogelijke winnaar. Zou het dit jaar lukken, als kers op de taart nadat de keuze op Tokyo viel als gaststad voor de Olympische spelen.

Natuurlijk is het duidelijk dat Murakami een erg interessante Japanse schrijver is. Dat wordt bewezen door de prijzen die hij reeds won, en natuurlijk ook de verkoopcijfers van zijn boeken. Zijn anderstalige fans wachten steeds vol spanning op de internationale releases, telkens wanneer er een nieuw boek van hem verschijnt. Het boek waarop nu hals reikend wordt gewacht is ‘De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren’. Het boek gaat over een student die rouwt om zijn verloren vriendschap. Pas na jaren, als hij reeds aan het werk is, zet zijn vriendin hem aan om uit te zoeken wat er misliep al die jaren terug. Maar hoe dieper hij in zijn verleden graaft, hoe hoger de prijs van vriendschap blijkt te gaan.

De Nobelprijs voor Literatuur wordt morgen bekend gemaakt om 13.00 uur.

Bron: Wall Street Journal

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

2 gedachten over “Haruki Murakami favoriet voor Nobelprijs Literatuur

  • 10 oktober, 2013 om 17:42
   Permalink

   Volgende keer beter ;)
   Maar ik vind het best al veel dat hij steeds genoemd wordt als favoriet. Wil toch zeggen dat er voldoende mensen zijn die hem echt appreciëren!

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?