‘Helden, Humor, Horror – Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi’ in Japanmuseum SieboldHuis

Vanaf 7 december is er een nieuwe tentoonstelling te zien in Japanmuseum SieboldHuis met de titel ‘Helden, Humor, Horror. Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi’. Het gaat om de Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) en zal in twee delen zijn. Hiermee heeft Japanmuseum Sieboldhuis een primeur!  Deze 135 kunststukken komen uit een privécollectie van een Japanse kunstverzamelaar en zijn nog nooit eerder vertoond in Europa tot nu toe.

Zoals eerder gezegd zal de tentoonstelling in twee delen zijn:

Deel 1 is van 7  december 2013 tot en met 19 januari 2014 – Helden, horror en mooie vrouwen.
Deel 2 is van 21  januari 2014 tot en met 9 maart 2014 –  Landschappen, komische prenten en acteurs.

Na het SieboldHuis zal de tentoonstelling verhuizen en is te zien in het ‘Petit Palais’ in Parijs.

Tegerlijkertijd met de ‘Helden, Humor, Horror’ in het SieboldHuis zal het Rijksmuseum Volkenkunde een aantal oorspronkelijke tekeningen exposeren die ook zijn gemaakt door Kuniyoshi. In deze tentoonstelling kun je goed zien wat voor grenzeloze fantasieën en veelzijdigheid Kuniyoshi liet zien in zijn werk. Je kan goed zien waar al de mangaka van tegenwoordig hun inspiratie vandaan hebben, velen lieten zich inspireren door Kuniyoshi. Voor liefhebbers die grote fan zijn van Japanse Kunst, mogen deze tentoonstelling absoluut niet missen! Er valt zoveel te zien en het is tevens een grote inspiratiebron!

Gedeelte van Princess Takiyasha calling up a monstrous skeleton spectre at the old palace in Soma (c. 1845-46)
Gedeelte van Princess Takiyasha calling up a monstrous skeleton spectre at the old palace in Soma (c. 1845-46)

Kuniyoshi is erg bekend geworden met zijn prenten waar meestal helden en krijgers in zijn afgebeeld, maar zijn afbeeldingen met kabuki-spelers, geesten, demonen en mooie vrouwen zijn onmisbaar in de tentoonstelling. Kuniyoshi maakte zijn grote doorbraak doordat hij getatoeëerde Chinese helden (de 108 helden van de Suikoden) besloot af te beelden. Hierna begon hij aan stukken die de vroege geschiedenis van Japan weergaven op het doek zoals bijvoorbeeld samuraikrijgers die elkaar bestrijden op het slagveld. Naast al deze gewelddadige vecht en wapenscènes liet Kuniyoshi ook mythische verhalen zien zoals dat van Miyamoto Musashi, die staand op een reuzenwalvis deze probeert te doden.

Kuniyoshi hield ervan om Geisha’s en hofdames af te beelden. Tijdens deze tentoonstelling zijn er een aantal waaiers te zien met hier op vrouwengezichten afgebeeld, maar ook zijn er acteursprenten en aantrekkelijke landschappen te bewonderen. In sommige werken valt de westerse invloed bijzonder erg op. Kuniyoshi had 17de eeuwse boeken vanuit Europa, deze boeken zijn ooit door de Hollanders naar Japan gebracht. Vanuit deze boeken haalde hij voorbeelden en verwerkte deze in zijn Japanse composities. Als kers op de taart zijn er nog de komische werken, de op Arcimboldo geïnspireerde composiet-portretten en voorstellingen te zien.

De gelukkigen die vorig jaar de Yoshitoshi tentoonstelling konden bijwonen, hebben nu de kans om het werk van zijn grote leermeester in volle glorie te aanschouwen!

Naast de tentoonstelling zullen diverse activiteiten worden georganiseerd. Meer informatie over deze activiteiten is te vinden op de website van het Sieboldhuis. Bij deze tentoonstelling hoort een catalogus van Yuriko Iwakiri en Amy Newland met maar liefst 168 pagina’s. Het boek kost €45,- en kan gekocht worden in het Sieboldhuis.

Het Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden, Nederland. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree is €8 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Sieboldhuis

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Eén gedachte over “‘Helden, Humor, Horror – Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi’ in Japanmuseum SieboldHuis

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?