Japans Cultureel Centrum dit najaar in het teken van keramiek

In het Japans Cultureel Centrum zetten ze het najaar helemaal in het teken van keramiek. En zoals de naam van het centrum laat vermoeden, heeft dat natuurlijk erg veel met Japan te maken.

Bizen Experience

Heel de maand november kan je kennismaken met Bizen klei tijdens Bizen Experience. Ichiro Mori, een Japans hedendaags kunstenaar en pottenbaker zal dit project leiden. Het gaat om een onderdeel van een soort intercultureel uitwisselingsproject waarbij de traditionele Japanse ambachten in de hedendaagse Nederlands huishoudens worden gebracht.

bizen plateIchiro Mori zal traditionele keramiek maken met de Bizen klei, in Japan gekend als Bizen-Yaki. Twee van zijn ontworpen Bizen borden zullen doorheen die maand telkens een week in verschillende huishoudens gebruikt worden. Huishoudens die slechts uit twee personen bestaan, komen in aanmerking. Na het gebruik moeten deze testers aangeven of deze borden een ander gevoel meegeven aan de maaltijden en of het de smaak beïnvloed. Er wordt ook verwacht dat de deelnemers van elke maaltijd op het bord een foto maken en dat ze na die week een vragenlijst invullen. Op basis van die antwoorden zullen bovenstaande vragen ook opgelost worden.

Als jij interesse hebt om mee te werken aan dit project, kan dat. Mail dan naar ln.sn1508318672apaj@1508318672ofni1508318672 of ga langs in ’t Japans Winkeltje. Benodigde informatie voor deelname: naam, leeftijd, woonplaats en telefoonnummer.

Lezing Japanse keramiek

Ook zal er op 16 november een lezing gegeven worden door Yna van der Meulen, redacteur bij het keramisch magazine KLEI. Ze zal je meenemen op een reis doorheen de keramiekgeschiedenis van Japan en je laten kennis maken met de enorme rijkdom aan stijlen en vormen die er in de hedendaagse keramiek te vinden is.

Yna van der Meulen verzorgde in 2011 en in 2013 reeds een uitgebreide special over hedendaagse Japanse keramiek in het magazine KLEI. Ook was ze curator voor een tentoonstelling in het keramiekmuzeum De Tiendschuur in Tegelen over het in 2011 door de aardbeving getroffen pottenbakkersdorp Mashiko. Ze is een echte expert op dit vakgebied en bezocht ook al verschillende malen Japan om dit te bestuderen. Ze mocht ook in Japan zelf lezingen geven over dit thema!

De lezing vindt plaats op zaterdag 16 november om 13.00 uur in ’t Japans Cultureel Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 177 in Amsterdam. Een kaartje kost 8 euro. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je aanmelden via Japans Cultureel Centrum.

Bron: Japans Cultureel Centrum

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?