Nihon no Hanga herfstopening: Troubled Times and Beyond

Nihon no Hanga: Troubled Times and Beyond
Op de flyer: The celebration of 2600 years of Imperial reign, door Koizumi Kishio (1893-1945), c. 1940.

Het Japans Prentenkabinet Nihon no Hanga gaat in november weer open met een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling draagt de titel “Troubled Times and Beyond” en laat prenten zien uit de periode 1931 en 1960.

Deze tentoonstelling is alweer de tiende tentoonstelling voor Nihon no Hanga. Er kan gekeken worden naar de prenten die gemaakt zijn tijdens de periode dat Japan in oorlog was op twee fronten: in Oost-Azië en in de Stille Oceaan. Tijdens de jaren ’30 van de vorige eeuw werd Japan meer gemilitariseerd en de censuur vanuit de overheid voor alle vormen van media verhoogd.

De kunstenaars stonden ook onder druk om te voldoen aan de eisen. Prenten die geproduceerd werden tijdens de oorlogsjaren waren op een zijspoor gezet, uitgesloten van biografieën van de kunstenaars en samenvattingen van hun werk. Deze tentoonstelling laat zien hoe de kunstenaars de eerste tekenen van militarisme weergaven en hoe de overheidscontrole hun houtsneden beïnvloedde. Daarnaast onderzoekt het museum de werken die tijdens de oorlogsjaren gemaakt zijn en de daaropvolgende, onverwachte naoorlogse succes van Japanse prenten in het buitenland als gevolg van de Amerikaanse instroom.

De tentoonstelling kan tijdens alle weekenden van november bezocht worden van vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zondag 1 december is het museum gesloten. Op vrijdag 8, 15, 22 en 29 december zal er vanaf 14.00 uur een gratis tour gegeven worden in de Nederlandse taal door de assistent curator Maureen de Vries. Plaatsen zijn gelimiteerd, aanmelden kan via e-mail.

Bij deze tentoonstelling hoort een catalogus: ‘Troubled Times and Beyond: Japanese Prints 1931-1960’, het is te koop vanaf 1 november en kan besteld worden voor €12,50 via de website.

Nihon no Hanga (vertaling: Japanse prenten) is een privé museum dat al 15 jaar prenten verzameld. Het museum kan bekeken worden door wetenschappers en studenten voor onderzoek. Maar twee keer in het jaar zal het museum geopend worden voor bezoekers en biedt het museum een tentoonstelling aan. Nihon no Hanga is te vinden aan de Keizersgracht 586 in Amsterdam.

Bron: Nihon no Hanga

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?