Japanse ambassade biedt in november gratis filmprogramma aan

Deze november organiseert de Japanse Ambassade in samenwerking met de Japan Foundation een vertoning van maar liefst zeven Japanse films van rond de jaren zestig! Voor het begin van elke film wordt steeds een kleine introductie geven. De films zijn in zwart-wit en zullen te zien zijn met Engelse ondertitels. De films werden allemaal in het oude 35mm formaat gemaakt.

Vier van de films die je kan kijken zijn films van de bekende Japanse filmmaker Yoshishige ‘Kiju’ Yoshida. Hij was één van de regisseurs die ervoor zorgde dat de ‘New Wave Cinema movement’ er kwam in de Japanse film wereld van de jaren zestig. De andere drie films die vertoond worden zijn van verschillende filmmakers. Wel bevatten die drie films allemaal een gemeenschappelijk element, namelijk actrice Mariko Okada, die tevens Kiju Yoshida’s vrouw is.

Op donderdag 7 november kan je de film Impasse (炎と女) uit 1967 gaan kijken. Het verhaal gaat over een voor die tijd erg controversieel  onderwerp, namelijk een koppel dat hun zoon kreeg via kunstmatige inseminatie en hoe dat gegeven een afstand tussen hen creëerde. Deze film werd door Kiju Yoshida geregisseerd en duurt 101 minuten. Hij zal beginnen om 19.00 uur in het Ketelhuis, Pazzanistraat 4 in Amsterdam. Er zijn ongeveer 100 plaatsen beschikbaar.

Op maandag 18 november kan je twee films kijken! Om 17.30 uur is er Good For Nothing (ろくでなし) uit 1960, ook een film van Kiju Yoshida. De film volgt vier ‘good-for-nothing’ jongens. Eén van hen wordt verliefd op de secretaresse van zijn rijke vader. Terwijl de vrouw in kwestie hem op het juiste pad probeert te krijgen, halen de jongens een grap met hem uit, waarin zij ook een rol speelt. Hoe dat afloopt zie je in de film, die tevens het debuut van Kiju Yoshida. Deze film duurt 88 minuten.

De andere film van die avond begint om 20.00 uur en is ook een film van Kiju Yoshida uit 1963. 18 Roughs (嵐を呼ぶ十八人) is een film met een speeltijd van 109 minuten. In deze film volgen we het verhaal van een ruzie tussen 18 adolescenten, die geen enkele manier vinden om te groeien in hun leven buiten via geweld en Shimazaki, de verantwoordelijke en idealistische verzorger van het logeerhuis waar de jongeren wonen. Shimazaki is vastbesloten om de jongeren ervan te weerhouden om zijn stad te vernielen, ook wil hij de jonge serveerster beschermen op wie hij verliefd werd. Beide films van deze dag zijn te bezoeken in de Universiteit van Leiden, gebouw Lipsius, lokaal 0.11 dat zich bevindt op gelijkvloers, Cleveringastraat 1 in Leiden. Er zijn zo’n 200 plaatsen.

Vrijdag 22 november worden er opnieuw twee films vertoond op die locatie. Om 17.30 uur zal The Season of Bad Women (悪女の季節) uit 1958 te zien zijn. Het gaat om een donkere komedie met als thema’s hebzucht en egoïsme. Een voormalig Geisha en haar dochter maken een plan om de rijke echtgenoot te vermoorden om zo aan zijn geld te komen. Deze film duurt 110 minuten en werd geregisseerd door Minoru Shibuya.

Later die avond, om 20.00 uur zal Woman’s Uphill Battle (女の坂) vertoond worden, een film uit 1960, geregisseerd door Kozaburo Yoshimura. Deze film van 107 minuten, speelt zich af in Kyoto. Akie erft een banketbakkerij, maar ze wil eigenlijk graag gaan verder studeren in Tokyo. Een prachtige illustratie van hoe het traditionele en moderne Japan verschilt en botst. Het was moeilijk voor een vrouw in het Japan dat nog op weg was naar moderniteit, een weg van studie te kiezen. Dat was namelijk niet de vooropgestelde rol voor een vrouw.

Op maandag 25 november zijn er twee films te zien in de universiteit van Leiden. Enraptured (女舞) uit 1961 zal beginnen om 17.30 uur. Deze film die van de hand is van Hideo Oba, duurt 99 minuten. Een beloftevolle danseres, Senya, vraag aan haar professor of ze een Libretto mag schrijven voor een Nō stuk. Hij stelt haar op haar beurt voor aan een student klassieke literatuur en een student klassiek theater. De professor hoopt dat die laatste met Senya zal trouwen.

Om 20.00 uur kan je de laatste film van deze reeks gaan bekijken. We sluiten af met Flames of Love (情炎) uit 1967, geregisseerd door Kiju Yoshida. 98 minuten genieten van een film over een vrouw die vastzit in een liefdeloze relatie met haar man. Ze heeft een affaire met twee ttoaal verschillende mannen, wat zich uit in een dynamische liefdesdriehoek. De films zijn te bekijken in het gebouw Lipsius, lokaal 0.11 van de Universiteit van Leiden.

Er zijn steeds een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Behalve voor de eerste film, 100 plaatsen, zijn dat er steeds 200. Vooraf reserveren is niet mogelijk, daarom moet je tijdig aanwezig zijn als je één van deze films wil zien!  De toegang is gratis.

Bron: Japan Studies at Leiden University, PDF

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?