Opera gebasseerd op Noh theater: Honderd nachten, honderd jaren

Fotografie: Peter de Kan
Fotografie: Peter de Kan

Dit jaar en volgend jaar trekt de opera “Honderd nachten, honderd jaren” door Nederland. Deze opera werd geïnspireerd op het klassieke Noh theater. Deze eeuwenoude theatervorm laat alles samen komen, dat wil zeggen tekst, zang, muziek, kostuums, maskers, dans, spel en ruimte. Alles is even belangrijk voor de beleving en net dat maakt deze kunstvorm zo verfijnd en uniek.

“Honderd nachten, honderd jaren” verteld het verhaal van een gekmakende liefde en ongenaakbare schoonheid en de daarbij horende dromen en illusies. De tijd is eigenlijk het hoofdthema van de opera. Het gaat namelijk over hoe tijd zijn invloed heeft op ons. Jong zijn, ouder worden, leven en dood, al deze dingen zijn onlosmakelijk verbonden met het verstrijken van de tijd.

Bij deze opera, gebasseerd op het Noh theater Sotoba Komachi, zullen  ook moderne middelen gebruikt worden om de beleving te vervolledigen. De kostuums zullen zo ontworpen zijn dat er ook op geprojecteerd kan worden. Je kan dat zien als een eigentijdse versie van maskers.

De opera zal te zien zijn in verscheidene grote kerken, met een bijzondere architectuur. De inval van het licht en de akoestiek die zo typerend is in deze ruimtes bepalen mee de sfeer van het stuk. Ook zal de ruimte echt in het stuk gebruikt worden. Zo zullen er projects op zuilen plaatvinden.

De try out en de première hebben ze reeds achter de rug. Die vonden plaats op 18 september in de Westerkerk in Amsterdam en op 21 september in de Onze Lieve Vrouwen kerk in Maastricht. Van die première heeft de NRC een lovende recensie geschreven.

Hier een overzicht van de aankomende voorstellingen:

Vrijdag 15 november 2013 om 20.30 uur: Der Aa Kerk – Groningen
Zaterdag 16 november 2013 om 20.15 uur: Orgelpark – Amsterdam
Vrijdag 28 februari / zaterdag 1 maart 2014: Nicolaïkerk – Utrecht (datum nog te bepalen)
Zaterdag 17 mei 2014 om 20.00 uur: Grote Kerk – Enschede
Zaterdag 4 oktober/ 6 of 13 december 2014: Den Haag *

*Die laatste datum moet nog vastgelegd worden, het stuk zal dan te zien zijn in Den Haag in het kader van Dag in de Branding. Genoemde data zijn zaterdag 4 oktober, zaterdag 6 of 13 december 2014.

De opera werd gecomponeerd door Klaas de Vries, een oud-docent theoretische vakken aan het Twents conservatorium. Misschien ken je hem wel van de opera “Wake”, speciaal geschreven in opdracht van de gemeente Enschede, ter herinnering van de slachtoffers van de vuurwerkramp in 2000. Maar hij is zeker niet de enige die zich al heeft bewezen in de harde wereld van de kunst. Voor meer informatie over de betrokken artiesten kan je terecht op de pagina van Orgelpark.

Bron: Orgelpark, Muziektheater de Helling via Japanese Events NL

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?