AVO Blog interview met Kaya

This post is also available in: English

Kort voor het optreden van Visual Kei artiest Kaya op Abunai! 2013: Darkness Rising mocht AVO Blog even zitten met de muzikant voor een aantal vragen, en spraken we over optreden in Nederland en Europa, cosplayen en muziek. Het verslag van zijn optreden op Abunai is morgen hier te lezen.

Abunai 2013 - Kaya. Fotografie: Francisca Hagen
Kaya live op Abunai! 2013.

AVO Blog: Welkom in Nederland. Hoe was je reis naar Nederland? Ging alles goed?
Kaya: Het was een moeilijke reis, toen ik op weg was naar Finland kwam ik vast te zitten in China voor 10 uur zonder internet!

AVO Blog: Dit is je eerste optreden in Nederland, al heb je wel eerder in Europa opgetreden. Heb je tijd gehad om rond te kijken in Nederland? Wat vind je het leukste aan Nederland?
Kaya: Ik had helaas geen tijd om rond te kijken in Nederland. Ik had graag het Anne Frank huis en de winkel van Nijntje in Amsterdam willen bezoeken. Ik heb een goed beeld van Nederland, omdat je mag trouwen met iemand van hetzelfde geslacht en in het algemeen is er meer vrijheid. Ik denk dat Nederland geen strikte regels heeft. De mensen in Nederland zijn slim, anders zou het land meer gesloten zijn. Nederlanders zijn slim en elegant.

AVO Blog: Hoe is je Nederlands? Heb je wat woorden geleerd?
Kaya: Ik heb het volgende geleerd: Dankjewel.

AVO Blog: De lezers van AVO blog zijn fan van anime en manga. Hoe zit dat met jou? Heb je een favoriet?
Kaya: Ik hou van manga en anime. Wat betreft de manga vind ik Shingeki no Kyojin (Attack of the titan) leuk. Qua anime vind ik voornamelijk oudere series leuk, zoals Saint Seiya en Sailor Moon. En daarnaast vind ik een nog oudere anime serie leuk genaamd Berusaiyu no Bara (The Rose of Versailles). Oude animeseries hebben elegantie en schoonheid.

AVO Blog: Wij zijn momenteel op Abunai: heb je gezien dat er veel cosplayers zijn op deze conventie? Heb je in het verleden gecosplayt?
Kaya: Toen ik vanmorgen (red. zaterdag 24 augustus 2013) aan het ontbijten was zag ik aan de andere kant van mijn tafel Luigi van Super Mario en Naruto. Ik vond Luigi en Naruto erg knap! Ik heb nog nooit iets van cosplay gemaakt, maar ik vind het zo leuk dat ik het graag een keer wil uitproberen.

AVO Blog: Welke karakter zou je gaan cosplayen?
Kaya: Ik zou graag een antagonist van Disney willen cosplayen. Vooral een heks. Ik vind cosplay leuk om te zien.

AVO Blog: Hoe denk je over de cosplayers die jou, Kaya, cosplayen?
Kaya: Ik vind het erg leuk dat mensen mij willen cosplayen. Het is zo schattig en ze steken zoveel energie om zo’n Kaya cosplayoutfit te maken. Je ziet niet altijd alles van de kostuums of de schoenen die ik gebruik, dus de fans moeten hun verbeelding gebruiken en de cosplay maken met alleen datgene wat zij zien. Het maakt mij erg blij.

AVO Blog: In het verleden heb je samengewerkt met verschillende artiesten. Met welke artiesten wens je te samenwerken voor je nieuwe releases?
Kaya: Voor mijn nieuwste release (TABOO) heb ik samengewerkt met Ken Morioka, met hem zou ik graag weer samenwerken in de toekomst. Ook met Hora (ex-Schwarz Stein) zou hij graag in de toekomst samenwerken. Hij heeft al liedjes voor mij geschreven. Ik zou graag met andere artiesten samenwerken, niet persé in Japan, maar ook artiesten van buiten Japan.

AVO Blog: Welke dingen die jij leerde tijdens de jaren dat je muziek hebt gemaakt zijn het meest belangrijk voor jou?
Kaya: Het belangrijkste voor mij, is natuurlijk het ontmoeten van mensen. Dat is ook iets wat me steeds doet groeien. Sinds ik muziek maak, sinds ik zing, kan ik naar veel landen en daardoor krijg ik de kans om erg veel mensen te ontmoeten, waaronder fans. Ik ben erg dankbaar dat ik die kansen krijg, ook al ligt het voor de hand dat ik weinig tijd heb door mijn drukke schema, toch vind ik het ontmoeten van mensen altijd belangrijk.

AVO Blog: Afgelopen juli bracht je de single “TABOO” uit. Het thema van je liedje is “Decadentie”. Wat was jouw inspiratie voor dit thema?
Kaya: 7 jaar geleden begon ik als solo-artiest. Gedurende deze periode heb ik verschillende variaties van muziekstijlen uitgeprobeerd. De werelden en stijlen die ik leuk vind zijn de club sounds en gothic muziek. Ik heb even terug Ken Morioka ontmoet, zijn muziek is meer poppy en catchy, ik vond het interessant om zijn muziek te mixen met mijn donkere muziektekst. De muziek die eruit kwam is meer in de buurt van de muziek van Schwarz Stein. Oorspronkelijk was Schwarz Stein beinvloedt door Ken Morioka, omdat we beiden Soft Ballet leuk vonden. (De electronische groep, Ken Morioka speelde hier ook in. De groepsleden werden pioneers in de moderne electronische muziek genoemd. – red.)

AVO Blog: In december van dit jaar kunnen we een nieuw album “GOTHIC” van je verwachten. Kan je al iets er over vertellen?
Kaya: Sinds 2012 werk ik met een gothic thema. Ik merkte op dat het erg belangrijk is voor mij. Ik ben gaan experimenteren en wilde een compilatie maken over dit thema. Ik wil kleine veranderingen doen na dit album. Na dit album wil ik een ander thema, style doen.

AVO Blog: Dit was alweer de laatste vraag: Heb je een bericht voor onze lezers in Nederland en België?
Kaya: Leuk je te ontmoeten, dit is Kaya. Ik ben erg blij dat ik Nederland mocht bezoeken. Ik wilde al heel lang naar Nederland komen. Het zou geweldig zijn als ik België ook kan bezoeken in de toekomst. Alsjeblieft wacht daar op. Ik zal hier en daar wat kleine aanpassingen doen, maar uiteindelijk zal ik hetzelfde blijven. Steun mij in de toekomst, alsjeblieft.

Ik wil graag Kaya bedanken voor de tijd en het interview, Yoshiki (van GOTHIKA) voor het vertalen, Abunai! – vooral Antwa en Peter -, Rose voor het helpen met het kortsluiten van het één en ander wat betreft de vertalingen, en als laatste het management van Kaya, Traumerei Inc., voor het mogelijk maken van het interview.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

3 gedachten over “AVO Blog interview met Kaya

 • 11 november, 2013 om 08:16
  Permalink

  Leuk interview. Zo te lezen is er een goeie kans om hem in de toekomst weer te zien verschijnen.

  10 uren geen internet klinkt vreselijk trouwens. xD

  Reactie
  • 11 november, 2013 om 09:48
   Permalink

   Wooow echt superleuk om te lezen!!!! :D en ik had trouwens écht wel verwacht dat Kaya ooit aan cosplay had gedaan! Ik verbaasde me dat hij dat nooit eerder heeft gedaan! Ik hoop echt dat hij weer terugkomt zeg! :)

   Reactie
 • 12 november, 2013 om 21:14
  Permalink

  Erg leuk interview en wat een leuk persoon! Hij laat veel van zichzelf zien hierin vind ik. En hij haalt zelfs een aantal van mijn favo anime aan die niet iedereen kent, geweldig!

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?