Mangaka en animeregisseur achter Akira bekroond

Katsuhiro Otomo, manga artiest en anime regisseur, werd deze maand, november 2013, geëerd door de Japanse overheid met de ‘Medaille met Paars Lint’. Het is een eer die nog niet veel beoefenaars in de animatie industrie te beurt viel. Dat maakt het natuurlijk extra speciaal. De medaille wordt door de overheid meestal toegekend aan personen die hebben bijgedragen aan traditionele kunsten en ambachten en podiumkunsten. Deze keer was er echter nog eens een animator aan de beurt, de vierde in heel de geschiedenis van deze medaille. Zijn voorgangers waren Yojii Kuri, Taku Furukawa en Isao Takahata.

De Japanse regering vierde Otomo naar eigen zeggen voor zijn ongeëvenaarde vaardigheden in illustratie, samenstelling, verhaalvertelling en zijn zeer accurate voeling met het visuele aspect. Dit liet hij al zien in  zijn uitstekende werken die hij reeds produceerde als mangaka en animatiefilm regisseur. Met zijn werken vergaarde hij internationale aandacht en droeg hij bij aan de ontwikkeling van Japan ende beeldende cultuur.

akiraOtomo is vooral gekend van zijn zeer beroemde Akira. De manga werd uitgebracht in 1983 en de anime kwam er in 1988. Zijn professionele debuut had hij echter reeds in 1973 met het prachtige werk Domu: A Child’s Dream. Zijn bekendste werk Akira mocht wereldwijde faam ervaren en beïnvloedde dan ook heel wat regisseurs en animatietekenaars over de hele wereld. Het zorgde er ook voor dat ook andere anime onder de aandacht kwam van de rest van de wereld. Naast deze werken regisseerde Katsuhiro ook enkele animatiefilms, waaronder Memories (1995), Steamboy (2004) en Brandbaar (2013).

Ook in het buitenland viel Otomo reeds eerder in de prijzen. Zo onderscheidde Franse regering Otomo met de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (Ridder in de Orde van Kunst en Letteren).

Bron: The Asahi Shimbun

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?