Tokyo 2020 stadion: wat komt er bij kijken?

Tokyo2020Bij de Olympische Spelen denk je al snel aan festiviteiten en vrolijke mensen. Achter de schermen staat er echter vrij veel druk op de landen en steden die het mogen organiseren. Rio de Janeiro mag in 2016 laten zien wat het in huis heeft maar daarna is het in 2020 de beurt voor de tweede keer aan Tokyo. In de 7 jaar tijd die ze nog hebben zijn ze al druk bezig met het maken van plannen om het een groot succes te laten worden, maar gaat dat ook lukken?

In 1996, tijdens de eerste Olympische Zomerspelen, kreeg Japan het voor elkaar om enorm te groeien. Ze hopen dit nogmaals te herhalen met de spelen in 2020. Als het aankomt op economie kunnen ze dit ook zeker gebruiken. Ze verwachten dat er binnen Japan meer werk vrij komt in de bouw en een grote toename in toerisme. Dit zou ervoor moeten zorgen dat Japan zichzelf omhoog haalt uit het recessie waar ze zich nu in bevinden.

Er zijn echter wel een aantal zaken waar ze het, zowel binnen als buiten Japan, nog de nodige twijfel bestaat. Zo schreef DJ Robintje al over de verhoogde radioactiviteit op Olympische locaties, maar dit is niet het enige punt van aandacht. Een ander punt is de bouw van een nieuw nationaal stadion. Het stadion waar in 1964 de Olympische Spelen in Tokyo gehouden zijn, staat er momenteel nog steeds, maar de plannen zijn om deze te vervangen met een nieuwer en groter stadion. Ze hebben gekozen voor een design van de ontwerpster Zaha Hadid, welke o.a het Aquatics Centre voor de Zomerspelen 2012 in Londen heeft ontworpen.

Waar het oude stadion 48.000 zitplaatsen heeft, moet het nieuwe stadion er 80.000 krijgen. Niet iedereen is echter blij met dit ontwerp, mede door het prijskaartje wat er aan lijkt te zitten. Aan het begin werd er gemeld dat een nieuw stadion circa 730 miljoen euro zou gaan kosten. Bij de nieuwe plannen werden de mensen echter verrast met een bedrag van meer dan 3 biljoen euro. Gelukkig zagen ze zelf ook in dat het gebouw misschien iets te groot was en hebben ze besloten om het gebouw in omvang kleiner te maken.Dit zorgt ervoor zorgt dat de kosten nu op circa 1,3 biljoen euro geschat worden, wat nog steeds hoog uitvalt.

Er zijn ook mensen die vinden dat het gebouw niet in de regio past. Op korte afstand van het nieuwe stadion zijn meerdere parken te vinden en een grote Shinto tempel, dit stadion zou vanuit hier constant zichtbaar zijn met een hoogte van 70 meter. President Ichiro Kono van het JSC (Japanese Sports Council) laat weten dat ze met alles rekening hebben gehouden en dat alle meningen zijn mee genomen in het maken van deze plannen. Het lijkt er dan ook niet op dat de plannen nog al teveel aangepast gaan worden. Daarnaast lijkt het er dan ook op dat Japan nog veel te doen heeft omtrent de Olympische Spelen. We kunnen nu alleen nog maar hopen dat ze er een geweldig iets van weten te maken, ondanks de vele uitdagingen die ze tegen komen.

Bron: Arch Daily, AP ‘The Big Story’, Yahoo News

Cypher

Moderator op het forum van het anime en manga subforum. Interesses liggen in Japanse cultuur, mythologie. Maar ook in zowel technologie en psychologie. Ben ook te vinden op Twitter @0_Cypher.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?