Artiest waarschuwt over Fukushima’s gevaar door illegale graffiti

Een Japanse gemaskerde kunstenaar bekend als 281_Anti nuke, hij wilt zijn identiteit niet onthullen, heeft de straten van Tokyo bedekt met afbeeldingen van politici als vampiers en kinderen die worden beschermd tegen radioactief regen. Hiermee wilt hij aandacht trekken van het publiek op de toxische gevolgen van een meltdown in de Fukushima kerncentrale na de aardbeving en tsunami op 11 maart 2011.

De artiest verbergt zijn gezicht achter een witte chirurgische masker en een zonnebril. In een video, die je hier kan bekijken, is te zien hoe de kunstenaar aan het werk gaat.

281_Anti nuke

Hij probeert op deze manier aan te geven dat er nog steeds gevaar is. “Het bekend maken van mijn identiteit zou alleen maar afleiden”, zegt de kunstenaar. Na de ramp was er een toename van protesten tegen kernenergie. Japanners gingen de straat op en dat was diverse keren in het nieuws gekomen.

Volgens de regelgeving in Tokyo is graffiti verboden. In Japan is er niet alleen een (grote) sociale afkeuring tegen graffiti, maar als ze betrapt worden kunnen ze ook zware straffen krijgen. 281_Anti nuke is vastbesloten om met zijn werk door te gaan. “Het is onbekend wat er zal gebeuren in de toekomst. Of kinderen kanker of leukemie krijgen. Dus ik wil lawaai blijven maken.”

De kunstenaar heeft een website waar je meer informatie kan vinden over hem, hij is diverse keren geïnterviewd en waarbij je gratis downloads kan vinden van zijn werk. Daarnaast is het ook mogelijk om diverse dingen te kopen met zijn werk. Wat vind jij van zijn manier van aandacht trekken en van zijn werk?

Bron: Reuters

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?