Japanse keuken is Immaterieel Cultureel Erfgoed (UNESCO)

Reeds in oktober werd de traditionele Japanse keuken, genaamd Washoku, genomineerd als mogelijk Immaterieel Cultureel Erfgoed op de UNESCO lijst. Op 4 december besliste het intergouvernementeel comité in Azerbeidzjan dat het voorstel van de Japanse regering werd aanvaard.

Dit is prachtig nieuws voor de Japanse voedselindustrie, zeker nu ze nog steeds last hebben van moeilijkheden door de mogelijke gevolgen van de radioactieve neerslag van Fukushima. Die neerslag is het gevolg van de kernramp die gepaard ging met de aardbeving en tsunami in maart 2011. Vooral de landbouwcultuur lijdt onder deze gevolgen. Vlees en ook sommige gewassen worden als gevaarlijk beschouwd omdat ze te dicht bij het rampgebied gelegen zijn.

Verwacht wordt nu dat er wereldwijd meer aandacht zal zijn voor de Japanse keuken. Daarnaast verwacht men ook meer toerisme, speciaal voor de culinaire hoogstandjes. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat Japanse producten, zowel afgewerkt als recht van de boerderij, ook meer geëxporteerd zullen worden. Premier Shinzo Abe vertelde dit: “We willen graag de Japanse eetcultuur doorgeven aan komende generaties. Ook willen we harder werken om mensen in het buitenland te laten genieten van de voordelen van Washoku.”

De regering hoopt nu ook de interesse van de jongere generaties voor het traditionele eetgedrag terug aan te wakkeren. Dit is een belangrijk aspect van de cultuur dat niet mag verloren gaan door de globalisatie, veranderingen in de economie of zelfs in sociale kringen. Kiyotoshi Tamura, een ambtenaar van de organisatie voor de promotie van Japanse restaurants in het buitenland, zegt dat hij hoopt dat de regering  meer moeite zal doen om Japans eten te promoten in het buitenland.

Washoku is nog maar de vijfde eetcultuur die op de UNESCO-lijst van het immaterieel erfgoed komt. De vijf die er nu opstaan zijn:

 • De Franse keuken
 • Traditioneel Mexicaans
 • Het Mediterrane dieet
 • Keskek, een traditionele turkse schotel
 • Washoku.

Leuk om te weten is dat er reeds 22 Japanse zaken werden opgenomen op de lijst, waaronder Kabuki (traditionele dans-drama), Noh (klassiek muzikaal drama) en Bunraku (poppentheater).

Geniet ook even van de promovideo die gemaakt werd door de UNESCO:

Bron: Mainichi

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Eén gedachte over “Japanse keuken is Immaterieel Cultureel Erfgoed (UNESCO)

 • 30 december, 2013 om 11:27
  Permalink

  Ik krijg hier al meteen trek van.
  Uiteraard een hele prestatie om op die lijst te verschijnen. Denk dat ze dit meer dan verdiend hebben!

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?