Tien minder bekende feitjes over hoe Japans te eten

sushiDe klassieke Japanse keuken Washoku, onlangs geregistreerd als immaterieel erfgoed op de UNESCO lijst, ken je wel. Sushi, Tempura en al dat ander lekkers! Maar weet je ook hoe je het correct eet? Mixte je ooit al eens je sojasaus met de wasabi om dan je sushi erin te dippen? Of heb je al eens een kom gebruikt om je eetstokjes in te laten rusten? Twee dingen die volgens de etiquetteregels niet kunnen! Hier een lijstje met tien dingen om op te letten.

 1. Gebruik nooit je handen om vallende stukjes op te vangen
  Een kommetje maken van je hand om zo vallende stukjes eten of sausjes op te vangen, is volgens de etiquette een bewijs van slechte manieren. Tezara (vertaling: bord van handen) komt bij veel andere culturen over als beleefd. Je voorkomt vlekken op de tafel en je kleren, maar bij een Japanse maaltijd hoort het dus niet.
 2. Vermijd het om met je tanden het eten in kleinere stukjes te bijten
  De Japanse keuken bestaat vooral uit hapklare brokjes. Een sushi kan je prima in één hap opeten. Het is ook weer onbeleefd om een stukje waarin je beet terug op je bord te leggen. Je kan best je hand voor je mond houden en goed kauwen op de grotere stukken.
 3. Mix nooit de wasabi in je sojasaus
  In andere landen zal je dit vaak zien, het mengen van deze producten. Om het correct te doen, doe je de wasabi rechtstreeks op je sashimi en dompel je dit daarna in de saus.
 4. Keer de deksel van je kom niet om
  Heel wat mensen denken dat als je je deksel omgekeerd op je kom legt, dat het laat zien dat je gedaan hebt met eten. Dit is niet de bedoeling! Een deksel kan op die manier beschadigd raken. Na het eten plaats je dus je deksel terug op je kom, zoals die er hoort op te liggen.
 5. Doe de schelpen niet in een aparte kom of op een apart bord
  Bij het eten van bijvoorbeeld vissoep, of iets anders waar schelpdieren bijzitten, dan leg je de schelpen leeg terug in je kom. Je legt ze dus niet op een apart bordje, een andere kom of op het deksel.
 6. Neem je eetstokjes niet vast VOOR je je kom opneemt
  Het is beleefd om eerst je kom op te tillen voor je je eetstokjes vastneemt. Wanneer je van kom wisselt, leg je dan ook eerst je eetstokjes terug neer, daarna wissel je van kom. Pas wanneer je de volgende kom vast hebt, raap je je eetstokjes terug op. Voor heel wat mensen die het eten met stokjes niet gewoon zijn, zal het moeilijk zijn om zonder hulp je eetstokjes met één hand correct vast te krijgen.
 7. Laat je eetstokjes niet boven het eten hangen terwijl je je keuze maakt, en pauzeer altijd om rijst te eten
  Dit laten hangen van je eetstokjes getuigd van erg slechte manieren. Het gebruik heeft dan ook een eigen naam Mayoibashi (vertaling: aarzelende eetstokjes) gekregen. Wanneer je het eten aanraakt om het dan niet te nemen, is het nog onbeleefder. Dat draagt dan weer de naam sorabashi (vertaling: lege eetstokjes). Wanneer je twijfelt wat je als volgende neemt, eet je best even wat rijst tot je je besluit hebt kunnen nemen.
 8. Laat je eetstokjes niet rusten bovenop je kom
  Het is ook absoluut niet de bedoeling om je eetstokjes op je kom te leggen. Je gebruikt hiervoor de hashioki (de eetstokhouder) die bij een Japanse maaltijd voorzien wordt. Indien er geen hashioki voorzien is, dan kan je ook je servet gebruiken.
 9. Gebruik nooit de bovenkant van je eetstokjes om eten van een gemeenschappelijke schotel te nemen
  De bovenkant van je eetstokjes is de plaats waar je die vasthoudt met je handen. Het is niet proper om met je handen aan het eten te zitten, dus ook niet met dat stuk van je eetstokjes waar je handen steeds aanzitten.
 10. Hef je eten niet hoger dan je mond
  Heel wat mensen willen hun eten eerst eens goed bekijken en daarvoor heffen ze het dan op tot op ooghoogte. Dit is echter ook weer niet beleefd. Hef je eten niet hoger dan je mond!

Volgende keer als je  Japans eet, weet je ook welke regels erg belangrijk zijn. Geniet vooral van de lekkere maaltijd, probeer dit te doen volgens de etiquette!

Bron: Rocketnew24

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

2 gedachten over “Tien minder bekende feitjes over hoe Japans te eten

 • 3 januari, 2014 om 19:12
  Permalink

  Ben misschien schuldig aan 2 a 3 van deze dingetjes, zal er proberen rekening mee te houden nu ik het weet. :P

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?