Ontdek de donkere wereld van Urban Legends in anime en manga

In heel wat films, TV-series of boeken die populair zijn lezen fans of soms meer dan de bedoeling is. Zo ook voor de Japanse media. Want één keer een serie of film populair is, gaan er verhalen de ronden omtrent de inhoud en betekenis. Op die manier ontstaan er geruchten en Urban Legends, in het Nederlands omschreven als broodjeaapverhalen. Zoals dat JoJo’s Bizarre Adventure de terroristische aanslagen van 9/11 in New York tot in detail voorspelde.

Hieronder een verzameling van heel beroemde onderdelen van de Japanse popcultuur, waaruit zulke theorieën voortkwamen. Let wel, het gaat hier dus niet steeds om feiten! Laat ons ook even stellen dat zo’n 80 procent van onze geliefde anime personages eigenlijk dood zijn, maar het zelf niet weten.

UrbanLegends_AVO

1)      Spirited Away, een verhaal over de seksindustrie?

Sommige mensen beschrijven Miyazaki’s Spirited Away als een sprookje dat moest vertellen over de seksindustrie. Of dit nu acht de bedoeling was of niet, daarop kunnen we je geen antwoord geven. Maar optie is wel dat het badhuis waar Chihiro werkte eigenlijk een dekmantel was voor een bordeel. Japan heeft een zeer typische seksindustrie waar vrouwen de mannelijke cliënten op een erotische wijze wassen.

Deze groep mensen denken dat Yubaba eigenlijk de meesteres is van zo’n erotisch badhuis is. Dit omdat er in de gehele film enkel mannelijke bovennatuurlijke klanten op bezoek komen. Daarnaast wordt haar ook een nieuwe naam gegeven, namelijk Sen, iets wat ook typerend is voor de industrie. Yubaba hernoemt al haar wekrneemsters in de film.

2)      The Prince Of Tennis

Deze populaire manga en anime serie kwam lange tijd aan bod in Weekly Shonen Jump en heeft een legendarische online reputatie opgebouwd door zijn lachwekkende steeds onmogelijker wordende tennismoves. Hoewel de lezers het allemaal leuk en grappig vonden, gaat het verhaal dat er een tennisorganisatie was die er helemaal niet mee opgezet was. De federatie schreef een open brief om aan te klagen dat de sport de naam ‘tennis’ kreeg in de manga. Ze gaven te kennen dat hetgeen in de manga en anime te zien was, geen tennis was en dat ze een andere term gebruikt wilden zien, voorbeelden waren ‘tenninu’ en ‘ultra-tennis’.

3)      Laputa: Castle in the Sky

Over deze anime-film gingen twee legends de ronde, waarvan eentje als waar werd aangetoond. Zoals jullie weten worden bij langspeelfilms soms verschillen gezien in de bioscoopversie en de TV-versie. Ze voegen stukken toe of laten er weg. Heel wat mensen vertelden hetzelfde over de Glibi film Laputa: Castle in the Sky.

Het ging de ronde dat er een verlengde eind scene was waar Pazu op bezoek gaat bij Sheeta, in diens woonplaats. Daar zou Sheeta een kristal verstopt hebben in haar haardvuur. Studio Ghlibi ontkende altijd dat deze eind scenes gemaakt werden. Nu lijkt het erop dat die mensen verward raakte met sommig illustraties die gebruikt werden in een Animage manga  rankschikking die een epiloog bevatte. Deze epiloog speelde zich echter wel zes maanden na de gebeurtenissen in de film af.

Ook was er de urban legend over de scene waar Muska valt wanneer het kasteel instort. Deze is echter wel bewezen!

4)      Magical Princes Minky Momo

Toeval of niet? Maar de laatste aflevering van deze serie werd twee maal uitgezonden en op die twee data waren er telkens aardbevingen! Er wordt dus beweerd dat deze serie een link heeft met aardbevingen. Een beetje vreemd toch?
In 1983 werd de magical-girl serie voor het eerst uitgezonden. Er kwam een waarschuwing omtrent een milde aardbeving in de Kanto regio tijdens één van de uitzendingen. Later in hetzelfde jaar, toen de laatste aflevering werd uitgezonden, was er een aardbeving in de Japanse zee. Deze aardbeving koste wel 104 mensen het leven.
Toen ook de herhaling van de serie bij de laatste aflevering gepaard ging met een zware aardbeving, was het verhaal helemaal compleet. Op 17 januari 1995, tijdens die heruitzending, was er de nog veel dodelijkere aardbeving in Great Hanshin.

5)      Voorspelde JoJo’s Bizarre Adventure 9/11?

JoJo's Bizarre Adventure 1
Hirohiko Araki (uitgeverij Shueisha), Volume 20 JoJo’s Bizarre Adventure (1987-2004)

In volume 20 van de manga-serie JoJo, gepubliceerd in februari 1991, zien we een personage hangen aan een telefoonpaal. Op het shirt van dit personage staat 911 en daarnaast zien we ook nog een halve maan en een vliegtuig met een grijns.

Elders in de manga zien we dit personage terug, waar hij op zijn horloge lijkt te kijken en meldt dat het 10.30 uur is. De tweede toren van het WTC stortte in om 10.28 uur.

JoJo's Bizarre Adventure 2
Hirohiko Araki (uitgeverij Shueisha), Volume 20 JoJo’s Bizarre Adventure (1987-2004)

Opnieuw bizar toeval? Of worden hier echt voorspellingen gedaan? Wist men dat er op die dag, rond dat uur iets belangrijks zou gebeuren?

6)      Sazae-san

Deze serie loopt al heel erg lang, namelijk reeds 44 jaar! Het verhaal gaat over een familie en al deze personages zijn genoemd naar dingen die gevonden worden in de oceaan. Net omwille van die namen, zijn er geruchten dat het hele verhaal zal eindigen met een onthulling omtrent de familie. Ze vermoeden namelijk dat de familie omkwam in een vliegtuigcrash in de oceaan. Wat een morbide idee! Maar er komt meer van zulk vreemds.

7)      Doraemon

Er is een theorie dat de hele Doraemon serie eigenlijk een droom is die Nobita heeft terwijl hij eigenlijk in een comateuze toestand is na een auto-ongeval. Als dat waar is, verklaart het wel het vreemde idee dat er een nogal bizarre aflevering ergens verborgen zou zijn.

In die vreemde aflevering zou Nobita Doreamon vragen hem mee te nemen om te gaan winkelen in de onderwereld. De robotkat gaat daarmee akkoord en neemt hem mee. In de onderwereld ontmoeten ze allerlei mensen die spreken door middel van een nogal onbegrijpbaar gemompel. Daarna gaan ze een kamer binnen met een groot model van de planeet aarde. Die miniatuurversie split open en begint te bloeden. Nobita en Doraemon zijn beiden heel bang en houden elkaar vast terwijl ze heel erg huilen. Gevolgd door de eindcredits…

8)      My Neigbour Totoro

Een aantal fervente kijkers van de Miyazaki klassiekers vonden het vreemd om te zien dat er tijdens My Neighbor Toroto ineens twee protagonisten zijn, Mei en Satsuki, die hun schaduw verliezen. Hun theorie is dat deze personages in verloop van de film overleden zonder het zelf te beseffen. Dit zou ook de ontmoeting met de supernatuurlijke Totoro-wezens, door sommige gezien als geesten van de dood, verklaren.
Glibi gaf echter een officiële verklaring op hun blog, waarin ze de ontbrekende schaduwen verklaren als een kostenbesparende taktiek. Toch kon deze verklaring de theoriebedenkers niet overtuigen. Ze zijn ervan overtuigd dat het niets voor de beroemde studio is om zo’n actie uit te voeren.

9)      Crayon Shin-chan

Ook deze langlopende anime zijn einde wordt gedacht donker te zijn. Sommige denken dat de laatste aflevering zal onthullen dat het hoofdpersonage Shinnosuke eigenlijk al lange tijd eerder stierf, namelijk als vijf jarige, toen hij zijn baby-zusje redde van een aanrijding.

Alle mooie avonturen die we mochten beleven in de serie zouden hersenspinsels zijn van de moeder, die op die manier het rouwproces overloopt. In de laatste aflevering zouden we dan leren dat ze fantaseert hoe haar zoon zijn leven er zou hebben uitgezien. Het krijt is dan het object waaraan ze zich vastklampt als nagedachtenis van haar verloren kind.

Om even wat positiever te eindigen. Ook wordt gezegd dat het terugkerende personage Shinko-chan, het meisje uit de toekomst, eigenlijk Shinnosuke’s kleine zusje is! In de Japans gesproken versie zegt ze soms ‘Oni(chan)’, wat broer betekend. Maar steeds hersteld ze zich door ‘oni… giri-head’ (rijstbalhoofd) te zeggen.

10)   Doraemon

Nog een laatste weetje over deze zeer geliefde anime-reeks.

Deze urban legend gaat niet zozeer over de inhoud van de reeks, maar over Hiroshi Fujimoto. Hiroshi Fujimoto was één van de twee schrijvers achter Doreamon. Op de dag dat deze schrijver overleed werd er onverwacht om middernacht een episode van de serie afgespeeld op tv. Niet alle kijkers zijn het eens, maar er wordt gezegd dat de aftiteling niet zijn normale gang ging, maar dat ze in plaats van het typische beeld van de lieve robot cat en zijn onhandige vriend iets anders zagen. Ze zagen Nobita wandelen, de camera was gericht op zijn rug. Dit zou wel tien minuten geduurd hebben. Op het einde zei Nobita: “En nu moet ik gaan”, waarna het scherm langzaam zwart  werd.

Bron: Rocketnews24

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Eén gedachte over “Ontdek de donkere wereld van Urban Legends in anime en manga

  • 10 februari, 2014 om 11:03
    Permalink

    Leuk om ook te zien dat de makers van de serie soms niet eens geloofd worden, alsof de kijkers het beter weten dan de persoon die het gemaakt heeft. :P

    Alsnog kan het uiteraard altijd leuk zijn om de meest bizarre theorieën ergens op los te laten.

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?