CD review: Cuushe – Butterfly Case

This post is also available in: English

De CD is al even uit, namelijk sinds september, vorige week kwam er een Black Vinyl 2LP-versie uit van dit album bij de Amerikaanse platenlabel Dilated Time. Ondanks dat het geen nieuwe release is, wilde ik hem toch reviewen.

Cuushe staat bekend als hedendaags dreampop zangeres. Een jaar geleden was ze nog op tour in Europa, maar ik heb haar helaas moeten missen. Sindsdien hou ik haar goed in de gaten. Butterfly Case is het tweede album dat ze uitbrengt, er staan 10 tracks op.

 

Cuushe - Butterfly CaseTracklist:
01. Sort of Light
02. I Dreamt About Silence
03. Butterfly
04. I Love You
05. Twilight
06. I Miss You
07. Lost My Way
08. Swing Your Heart
09. Steamy Mirror
10. Hanabi

 

Het album begint met Sort of Light, waarbij de melodie in een herhaling wordt afgespeeld. Op het moment dat Cuushe begint te zingen krijg ik kippenvel. Haar stem is zacht en echoot en dat is haar stempel op de muziek. De lyrics worden een aantal keren herhaald, wat niet erg is en vaker voorkomt op haar album, behalve als je het vervelend vindt als de muziek in je hoofd blijft vastzitten. Ik vind het in ieder geval niet erg.

Het tweede nummer is I Dreamt About Silence. Het dromerige gevoel waarmee het album van start ging, blijft hangen. Dit liedje dwingt je om je te ontspannen en je te laten gaan en om nergens meer aan te denken.

Butterfly is een meer upbeat nummer. Na de twee rustigere liedjes geeft de beat mij meer het gevoel dat ik erop kan dansen. In dit liedje hoor je twee stemmen van Cuushe, waarbij er een stem een soort van backvocal moet voorstellen. Uiteindelijk komen de stemmen bij elkaar voor een mooi geheel in het refrein.

Het vierde liedje van het album is I Love You. Ik heb het nummer al eens mogen beluisteren via de video die online kwam. Meerdere lagen van Cuushe’s stem zijn hier te horen. Dit liedje lijkt af te wijken van de rest van het album. De muziek lijkt naarmate de tijd verstrijkt meer en meer op te leven. De instrumenten en geluiden die de melodie maakt, lijken een bij elkaar geraapt zooitje te zijn, maar dan wel een mooi zooitje.  Het is uiteindelijk een zoet liedje.

In het vijfde nummer Twilight word je ingepakt door de elektronische melodie en de bijna monotone stemgeluid van Cuushe, in de herhaling. De muziek en haar stem zijn in harmonie, geen van beide is overheersend.

I Miss You is het 6de nummer, het liedje begint waarmee het vorige liedje eindigt, het knippen van de vingers. Cuushe’s stem lijkt veel helderder en duidelijker te zijn. Nog is de stem dromerig, maar de muziek overheerst haar stem niet zoals in de andere liedje. Het liedje is veel rustiger, met een paar momenten waarbij de instrumenten het heft eventjes overneemt. Het liedje is veel te snel voorbij.

Lost My Way, nummer 7 op het album, lijkt te beginnen als een rustig tussenliedje. Maar niets is minder waar. Cuushe begint na een minuut te zingen en de melodie begint op te bloeien. Ook in dit liedje hoor je Cuushe’s stem een aantal keren in lagen, alsof de zangeres een groepje achtergrondzangeressen heeft. Het maakt het geheel erg mooi.

Nummer 8 van het album is Swing Your Heart. Ik was in het begin even verward met hoe de melodie ging. Het leek muziek leek even van een geheel ander genre te zijn. Al snel laat Cuushe haar dromerige stem horen om te laten weten dat ik niet opeens geheel wat anders beluister. Het wordt uiteindelijk een heel lief liedje, langzaam en relaxed.

Steamy Mirror, het op één na laatste liedje van het album, lijkt van start te gaan met regendruppels, al zou ik haast denken met de titel van dit liedje dat het de druppels zijn van water die je hoort vallen tijdens het douchen. Cuushe komt naast je zitten om een ontspannen liedje te zingen, terwijl jij je haren wast.

Hanabi, het Japanse woord voor vuurwerk, is het laatste liedje van het album. De vraag is of het album geëindigd wordt met een knaller van een liedje. De muziek lijkt zwaarder dan de rest van het album en dat bevalt mij wel! Op het einde van het liedje lijkt ze het geluid verwerkt te hebben van een oud filmapparaat, alsof de beelden van vroeger nog even bekeken worden.  Het is een erg mooi liedje om het album mee te besluiten.

De titels van het album passen bij elkaar en lijken mij een verhaal te vertellen over de liefde en hoe het kan verlopen, gevoelsmatig. Al met al vind ik dreampop perfect passen bij de lente en de zomer. Ik stel mij voor dat ik buiten zit in het zonnetje en de muziek op z’n hardst zet. Koel drankje erbij en het allemaal over me heen komen. Dat lijkt mij de perfecte manier om van Cuushe te genieten.

Het is nog even wachten op die zomer, maar hou dit album in je achterhoofd.

Het album is te koop via de platenlabel van Flau, iTunes. Je kan het album streamen en kopen via bandcamp.

Score: 90/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?