Offscreen Film Festival 2014 in Brussel

Offscreen Filmfestival PosterVanaf woensdag 5 maart tot en met vrijdag 28 maart 2014 kan je dagelijks in Brussel terecht voor film! In het kader van het filmfestival Offscreen worden er allerhande zogenaamde cultfilms vertoond op vier plaatsen in Brussel. De locaties zijn Cinema Novam, Cinematek, Bozar en Cinema Rits, allemaal vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De eerste drie liggen allemaal op slechts vijf minuten wandelafstand van Brussel Centraal. Cinema Rits ligt iets verder, op tien minuten wandelafstand, maar is tevens bereikbaar via de metrostations Beurs of Sint Katelijne.

Het filmfestival Offscreen geeft je de kans om enkele ontuigegeven, bijzondere en nieuwe films te gaan kijken. Het gaat hier om films die zich bevinden op de “cutting edge” van het hedendaagse cinema en die opvallen duur hun artistieke orginaliteit, unieke visie of vernieuwende benadering. Vandaar de cultfilm van morgen, een unieke kans! Het gaat om films die gemaakt werden door regisseurs en producers van over de hele wereld. Dàt en het aanbod in genres is erg gevarieerd!

Uit het aanbod van films lichten wij er alvast graag enkele toe, zoals de film R100. Deze film vertelt het verhaal van Takafumi, een verkoper, die samen met zijn zoontje leeft. Zijn echtgenote ligt al drie jaar in coma. Hij heeft echter ook een geheime kant aan zijn leven, hij is lid van een exclusieve SM-club. Een lidmaatschap van die club loopt 1 jaar en kan niet vroeger opgezegd worden, maar wanneer de professionele dominatrixen met namen als The Whip Queen en The Savila Queen hem overal, zelfs op zijn werk komen opzoeken, wil hij eruit stappen. Deze komedie is van de hand van producent Hitoshi Matsumoto, die je misschien kent van Big Man Japan of Symbol. Je kan R100 op vrijdag 21 maart zien op de locatie Cinema Nova om 20.00 uur.

Ook de film Number 10 Blues, Goodbye Saigon is van Japanse makelij, in samenwerking met Vietnam. Dit verhaal speelt zich af op de vooravond van het einde van de Vietnamese burgeroorlog en vertelt het verhaal van de Japanse zakenman Toshio. Hij had een relatief veilig en onspannen leven in Saigon, maar daar komt plots een einde aan wanneer hij een inbreker per ongeluk vermoord bij betrapping. Hij vlucht samen met zijn vriendin noordwaarts, met een vals paspoort op zak. Samen komen ze terecht in oorlogsgebied. Deze film  werd reeds opgenomen in 1975 in Vietnam en bevat dus ook authentieke geluiden, zoals de geweerschoten op de achtergrond. Door een faillissement bij het productiehuis kwam hij nooit in de zalen. Ook deze film is te zien in Cinema Nova en dat op zondag 23 maart om 18.00 uur.

Ook de portretfilm Animation Maestro Gisaburo Sugii zit in het aanbod, deze film  vertelt je meer over de carièrre van Gisaburo Sugii, een animatieveteraan. Deze film speelt op zaterdag 15 maart in Cinema Nova om 18.00 uur.

Ook op donderdag 6 maart om 20.00 uur speelt er een film van Japanse makelij. The Belladonna of Sadness is een film van 1973, door Eiichi Yamamoto.  De in de vorige alinea genoemde animator was ook hoofdanimator van deze Japanse ‘pinku’ animatiefilm. De film is gebaseerd op het boek “La Sorcière” uit 1862. De film speelt zich af tijdens de middeleeuwse heksenjacht en gaat over Jean en Jeanne. Het koppel wil graag trouwen, maar de graaf wil enkel toestemming geven indien hij de aanstaande bruid mag ontmaagden. De psychedelische art nouveau-beelden worden ondersteund door pompende jazzrock. De seksualiteit druipt van het scherm. Voor deze film kan je terecht in zaal Cinema Nova.

Ook in Cinema Nova, op zondag 16 maart om 17.30 uur speelt The Tale of Genji. Een animatiefilm uit 1987, opnieuw van de hand van Sugii. Het is een bewerking van de gelijknamige, erg belangrijke roman van de Japanse klassieke literatuur. Genji is een jonge aristocraat aan het keizerlijkhof. Hij verloor zijn moeder toen hij slechts drie jaar was en groeide dus op zonder die onvoorwaardelijke moederlijke liefde. Hij zoekt die onvoorwaardelijke liefde in zijn relaties, iets wat tot massa’s mislukte relaties leid. In deze film wordt gebruik gemaakt van subtiele symboliek en kleine gebaren en toch zal er een erg krachtig einde te zien zijn!

Natuurlijk spelen er nog tal van andere films! Als je graag een film gaat kijken, een kaartje kost je steeds € 5,50 inclusief reserveringskosten. Er is voor elke film slechts een percentage kaartjes in voorverkoop, dus er is ook steeds nog mogelijkheid tot aankopen aan de kassa.

Bron: Offscreen Film Festival

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?