Verslag: Tsunacon 2014

Op zondag 16 februari stroomde de Erasmus Universiteit weer vol met cosplayers vanuit alle uithoeken van Nederland (en zelfs daarbuiten?). Deze zesde editie was een andere editie dan voorheen, dit jaar werd er verder gekeken dan Japan. Het thema voor dit jaar was dan ook ‘Broaden Your Horizon’.  Zoals sommigen misschien weten, had AVO dit jaar voor het allereerst een eigen plek op een conventie, wij waren te vinden in de activiteitenzaal. Ik keek meteen op een hele andere manier naar de activiteiten etc. die te doen waren op dit evenement, lees hieronder hoe Fran en ik onze dag zijn doorgekomen vol met cosplay, activiteiten, interviews en meer!

destandOnze AVO crew, bestaande uit Fran, Sjooisu-san, Cypher, Katterprinses en ikzelf, Chachamaru. Fran en ik waren overal en nergens te vinden op de conventie. Fotograferen, filmen en interviewen terwijl de rest te vinden was bij onze stand. Bij aankomst was de AVO stand al leuk aangekleed. We hadden van alles geregeld. Zo kon je bijvoorbeeld enveloppen trekken en leuke prijsjes winnen, op de Cheki met Fran of had je toch meer interesse in de enige echte handgemaakte kattenoren van Sjooisu-san? Al het geld wat wij hebben opgehaald, is ten goede van AVO, dus bij deze wil ik alle mensen die ons hebben gesteund nog bedanken namens heel de AVO Community! Ook hebben wij Fran flink verrast in de ochtend, met een aantal leden hadden wij een AVO spanddoek laten bedrukken zodat wij in de toekomst goed zichtbaar zijn en makkelijk te vinden.

Toen het tijd was voor de normale bezoekers om het gebouw binnen te komen, zijn Fran en ik naar de grote filmzaal gegaan waar de officiële opening plaatsvond. Hier werd het een en ander uitgelegd zoals de huisregels van Tsunacon, wat er zoal te doen was op de conventie en ook werd de eregast van Tsunacon, Toshio Maeda, voorgesteld op het podium. Toshio Maeda staat bekend als Tentacle Master en Hentai Mangaka, later hebben wij hem nog geïnterviewd. (Verwacht later deze week het interview hier op AVO blog!) Nadat alles was uitgelegd werd Tsunacon geopend met een optreden van het trio Koi Pendant. Na dit optreden vonden we een klein kamertje waar een theeceremonie werd gehouden, hier moest je heel stil zijn. Er werden twee verschillende theeceremonies gedaan, namelijk de Japanse en de Chinese. Het zag er erg leuk en boeiend uit en ik verbaasde me erover dat er zoveel handelingen gedaan moesten worden om alleen al het kopje neer te zetten! Hierna kwamen we langs het Butlercafé, Fran is hier later nog teruggegaan met Sjooisu-san, zonder mij. Vervolgens zijn wij teruggegaan naar de AVO stand en zijn hier een tijd geweest. Mensen bezochten onze stand best vaak, wat erg leuk was aangezien wij ergens in een uithoek van de zaal waren geplaatst. Na enige tijd bij onze ”thuisbasis” te zijn geweest was Fran vertrokken met Sjooisu-san naar het Butlercafé en heb ikzelf meegeholpen bij de stand. Iets voor 2 uur waren Fran en ik vlug de dealerroom ingedoken en hadden we een snel rondje gemaakt om even te zien wat er allemaal te kopen en zien viel in de dealerroom. Hierna was het alweer 2 uur en waren we een uurtje bij de stand aangezien rond deze tijd mensen de gelegenheid hadden om met Fran op de cheki te gaan. Daarna zijn Fran en ik naar de cosplaycompo gaan kijken.

Koi Pendant - Foto: Francisca Hagen

De cosplaycompo was net begonnen en we hadden dus bijna alles kunnen zien. Het was erg leuk om te zien hoe al deze cosplayers hun favoriete personage nadeden op het podium in hun zelfgemaakte cosplay met eventuele attributen. Een gedeelte is gefilmd door mij.  Verwacht later deze week een video op AVO blog! Na de normale cosplaycompo was er een korte pauze en begon de Capcom Cosplaycompo. Dit was hetzelfde als het vorige, maar zoals de naam al zegt, kwamen alleen maar personages van Capcom kwamen aan bod deze keer.

Na de cosplaycompo zijn we nog teruggegaan naar de dealerroom en waren Fran en ik even een tijdje opgesplitst, in de tussentijd was ik mensen aan het zoeken die ik eventueel kon interviewen over hun cosplay en dat is gelukt! Mijn persoonlijke favoriet van de drie cosplayers die ik heb geïnterviewd was Ukyo uit de serie ”Amnesia”. Alle interviews met de cosplayers zijn morgen te lezen op AVO blog! Later zijn we nog een rondje gaan lopen over heel de conventie en heb ik nog vlug het Maid Café kunnen filmen op de camera.

Toen we terugkwamen in de eventroom zagen we twee mensen sumoworstelen in opblaasbare pakken wat er echt supergrappig uitzag, ze bewogen zo lomp en moeilijk dat het er erg komisch uitzag. Verder kon je allerlei arcadegames doen spelen in de eventroom, was er een mooi hoekje met samurai’s en geisha’s en zat Mangaka Toshio Maeda ook rustig te werken in de zaal. Als laatst op de dag zijn we naar Toshio Maeda toegegaan en hebben hem nog geïnterviewd, hierna zat deze onvergetelijke dag er al weer op helaas!

Foto: Francisca Hagen Foto: Francisca Hagen

Ik heb ontzettend genoten van Tsunacon, ik heb zoveel leuke, nieuwe mensen ontmoet, de sfeer was supergezellig en ik vond het een supergaaf zicht dat AVO een eigen plek had op Tsunacon! Verder was dit mijn eerste keer als reporter op een conventie en ik vond dit echt supergaaf! Ik heb op een hele andere manier van deze conventie genoten dan toen ik voorheen als cosplayer hier rondliep, maar het was echt een gave ervaring. Ook vind ik het tof dat er uiteindelijk best veel enveloppen en kattenoren waren verkocht en dat mensen nog hun laatste eurocentjes bij AVO hadden gedoneerd! Zo kan AVO weer een jaartje extra online en eventueel extra dingen organiseren voor jullie! Ik hoop dat wij ook weer op een andere conventie aanwezig kunnen zijn!

Meer foto’s van Tsunacon is te vinden op de website van Francisca.

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?